Την 7η έκθεση για την πορεία προς την 'Ένωση Ασφάλειας', παρουσίασε η Κομισιόν
18:14 - 16 Μαΐου 2017
Την 7η έκθεση προόδου προς μια αποτελεσματική και πραγματική Ένωση Ασφάλειας, παρουσίασε σήμερα ο Επίτροπος Τζούλιαν ΚΙνγκ από το Στρασβούργο όπου συνεδρίασε το Κολέγιο των Επιτρόπων και με την οποία εστιάζει στα σύνορα, την ασφάλεια των πληροφοριών και τη διαλειτουργικότητα των ευρωπαϊκών συστημάτων.
Επι της ουσίας η Κομισιόν προτείνει:
- να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή πύλη αναζήτησης, η οποία παρέχει δυνατότητα ταυτόχρονης αναζήτησης στα συστήματα, σε πλήρη συμμόρφωση με τα εχέγγυα για την προστασία των δεδομένων και ενδεχομένως με πιο εξορθολογισμένους κανόνες για την πρόσβαση των αρχών επιβολής του νόμου στα συστήματα·
- να λειτουργήσει μια κοινή υπηρεσία βιομετρικής αντιστοίχισης, η οποία παρέχει δυνατότητα αναζήτησης στα διάφορα συστήματα πληροφοριών που περιέχουν βιομετρικά δεδομένα, ενδεχομένως με ειδικές ενδείξεις θετικού/αρνητικού αποτελέσματος που δείχνουν τη σύνδεση με σχετικά βιομετρικά δεδομένα που εντοπίζονται σε άλλο σύστημα και τέλος,
- ένα κοινό αποθετήριο δεδομένων ταυτότητας, το οποίο θα βασίζεται σε αλφαριθμητικά δεδομένα ταυτότητας (π.χ. ημερομηνίες γέννησης, αριθμούς διαβατηρίων) και θα ανιχνεύει αν ένα πρόσωπο έχει καταχωριστεί με πολλές ταυτότητες σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων.
Ο σκοπός είναι, όπως αναφέρει η έκθεση να εξαλειφθούν τα τυφλά σημεία. Ως εκ τούτου, ο οργανισμός της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση του συστήματος πληροφοριών, ο eu-LISA, θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο για την παροχή τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης και την επίτευξη προόδου στο έργο για τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληροφοριών. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφαρμογή αυτής της νέας προσέγγισης από τον οργανισμό eu-LISA, η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση για την ενίσχυση της εντολής του οργανισμού τον Ιούνιο του 2017.
Ως προς τα παραπάνω η Κομισιόν έχει ήδη προτείνει την εφαρμογή ενός συστήματος εισόδου/εξόδου στην ΕΕ, την καθιέρωση του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών και αδείας ταξιδίου (ETIAS), καθώς και της ενίσχυσης των ήδη υφισταμένων, όπως το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, το Eurodac και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS). Το νέο στοιχείο της έκθεσης είναι η εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας των εν λόγω συστημάτων.
Η ή έκθεση λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου και προτείνει τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών στο πλαίσιο των τριών βασικών τομέων:
- μεγιστοποίηση της χρησιμότητας των υφιστάμενων συστημάτων πληροφοριών,
- όπου είναι αναγκαίο, ανάπτυξη συμπληρωματικών συστημάτων για να καλυφθούν τα κενά πληροφόρησης και
- εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων των κρατών μελών.
Ο Επίτροπος για την Ένωση Ασφάλειας, Τζούλιαν Κινγκ, δήλωσε κατά την παρουσίαση πως «οι πρόσφατες τραγικές επιθέσεις στην Ευρώπη κατέδειξαν πόσο σημαντική είναι η αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών των κρατών μελών. Η προσέγγιση που περιγράφουμε σήμερα προσδιορίζει έναν στοχευμένο και έξυπνο τρόπο για τη χρήση των υφιστάμενων δεδομένων με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίησή τους. Η πρότασή μας θα επιφέρει ριζική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των δεδομένων για την ασφάλεια, συμβάλλοντας στην καλύτερη αντιμετώπιση των διακρατικών απειλών από τις εθνικές αρχές και εντοπίζοντας τους τρομοκράτες που διασχίζουν τα σύνορα.»
Η Κομισιόν σημειώνει μετά την πρόσφατη παγκόσμια κυβερνοεπίθεση, τη δέσμευσή της να επιταχύνει τις εργασίες για την επανεξέταση της ενωσιακής στρατηγικής του 2013 για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο.