Πάνω από 14 100 παράνομες διελεύσεις από τα σύνορα της ΕΕ κατέγραψε η Frontex

Περισσότερες από 14 100 ανιχνεύσεις παράνομων διελεύσεων των συνόρων στις τρεις κύριες μεταναστευτικές διαδρομές στην ΕΕ τον Απρίλιο, 2% υψηλότερες από τον αριθμό των ανιχνεύσεων από τον προηγούμενο μήνα, κατέγραψε η frontex σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της frontex, o συνολικός αριθμός των διελεύσεων κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017 μειώθηκε κατά 84% από την ίδια περίοδο του περασμένου έτους σε σχεδόν 47 000, αν και η Ιταλία συνέχισε να καταγράφει αριθμούς υψηλότερους από ό, τι πριν από ένα χρόνο.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο, ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία μέσω της κεντρικής μεσογειακής διαδρομής αυξήθηκε κατά 19% από τον Μάρτιο σε 12 900 άτομα. Αυτό ανέβασε το συνολικό αριθμό για τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους σε περισσότερο από 37 200 άτομα, 33% υψηλότερο από το ποσοστό την ίδια περίοδο του 2016.

Οι υπήκοοι από τη Νιγηρία, το Μπαγκλαντές και την Ακτή του Ελεφαντοστού αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό των μεταναστών. Σύμφωνα με τη frontex εξάλλου, από τις αρχές του 2017, ο αριθμός των μεταναστών από το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο και το Πακιστάν έχει αυξηθεί. Η υπηρεσία αναφέρει ότι πολλοί από αυτούς εργάζονται εδώ και αρκετό καιρό στη Λιβύη, αλλά αποφάσισαν να φύγουν τους τελευταίους μήνες λόγω της ασταθούς κατάστασης και των περιορισμένων δυνατοτήτων απασχόλησης.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 46% από τον προηγούμενο μήνα σε 1 200. Ο αριθμός ήταν 68% χαμηλότερος από τον Απρίλιο του 2016, ο οποίος ήταν ο πρώτος πλήρης μήνας από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας με αποτέλεσμα την πτώση των αφίξεων.

Τον Απρίλιο, οι τουρκικές αρχές εμπόδισαν να αποχωρήσουν από την Τουρκία περίπου 2 500 μετανάστες (συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων στις οποίες ανταποκρίθηκαν στις ανιχνεύσεις των ελληνικών αρχών). Τα στοιχεία αυτά είναι παρόμοια με εκείνα που αναφέρθηκαν τον Μάρτιο (2600).

Τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, περίπου 6 100 μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά, μόλις το 4% του αριθμού από την ίδια περίοδο του 2016.

Οι Σύροι και οι Ιρακινοί αντιπροσώπευαν την πλειονότητα των ατόμων αυτών.

Τέλος, η frontex αναφέρει ότι υπήρξαν λιγότερες από 100 ανιχνεύσεις παράνομων συνοριακών διαβάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια τον Απρίλιο. Οι λόγοι για τον πολύ μικρότερο αριθμό από τους τελευταίους μήνες είναι το γεγονός ότι λιγότεροι μετανάστες εγκαταλείπουν την Τουρκία μέσω των χερσαίων συνόρων της προς τη γραμμή των Δυτικών Βαλκανίων. Κατά συνέπεια, οι μετανάστες που εντοπίστηκαν στα σύνορα της ΕΕ στην περιοχή είναι κυρίως εκείνοι που κατοικούσαν στη Σερβία και τώρα διασχίζουν την Ουγγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία.

Δειτε Επισης

Συναντήθηκε με Σολτς ο Ερντογάν-Θέλει αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε.
Παρουσιάζουν ιδέες στη Σύνοδο του ΟΗΕ για αποκλιμάκωση στο Λίβανο οι ΗΠΑ
Άγρια νύχτα στον Λίβανο-Σφυροκοπά ανελέητα τη Χεζμπολάχ το Ισραήλ, στους 500 οι νεκροί
Κατά 3% μειώθηκαν τα βίαια εγκλήματα το 2023 στις ΗΠΑ
Το Telegram θα διαβιβάζει στις αρχές διευθύνσεις IP ύστερα από αίτημά τους
Ισόβια κάθειρξη στην έφηβη στις ΗΠΑ που σκότωσε τη μητέρα της και έστειλε μήνυμα σε φίλη της να δει το πτώμα
Η κυβέρνηση της Τσεχίας πρότεινε την χαλάρωση των κανόνων για την κάνναβη
Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις από και προς Τελ Αβίβ και Τεχεράνη
Προειδοποίηση Νετανιάχου για χτύπημα-Προτρέπει τους πολίτες του Λιβάνου να απομακρυνθούν από επικίνδυνες ζώνες
«Χειρουργικό» χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό-Στόχος ηγετικό στελέχος της Χεζμπολάχ