Τρία σενάρια και εκτιμήσεις για το μέλλον των συνομιλιών στον τ/κ Τύπο

Για τρία σενάρια σε σχέση με την αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί γράφει ο Ουλάς Μπαρίς στην Κίπρις ποστασί που αφορούν “Γενεύη, ψυγείο ή Τιτανικό”, όπως αναφέρει.

Επικαλούμενος διπλωματικές πηγές, ο Μπαρίς αναφέρει ότι το «αισιόδοξο σενάριο» είναι μια απόφαση όσον αφορά τη συνέχιση, στο τέλος Ιουνίου της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία ξεκίνησε στη Γενεύη τον περασμένο Ιανουάριο. Προσθέτει ωστόσο ότι η τ/κ πλευρά ανησυχεί για τις πολύ αρνητικές συνέπειες για το μέλλον των διαπραγματεύσεων από μια νέα Διάσκεψη που πιθανόν να τελειώσει χωρίς αποτέλεσμα. Υπενθυμίζοντας σχετική δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει στο άρθρο του τη σημασία μιας πολύ καλά προετοιμασμένης νέας Διάσκεψης, η οποία θα πρέπει να “επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα”.

Το δεύτερο σενάριο, αναφέρει ο Μπαρίς, θέτει τη διαδικασία στο "ψυγείο", αλλά όχι στον "καταψύκτη". Μετά την αυριανή συνάντηση, οι ηγέτες θα δηλώσουν ενδεχομένως ότι έχουν προσπαθήσει για την επίτευξη συγκλίσεων όπως συμφωνήθηκε στη Γενεύη τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά δεν επιτεύχθηκε επαρκής πρόοδος για μια νέα Διεθνή Διάσκεψη. Στην περίπτωση αυτή, θα εκφράσουν τη δέσμευσή τους για τη λύση και την επιστροφή στη Γενεύη, αλλά δεν θα ανακοινωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πιστεύεται ότι σε αυτό το σενάριο οι πλευρές θα κερδίσουν χρόνο και θα περιμένουν ενόψει των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο τον Ιούλιο.

Το “χειρότερο σενάριο”, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές του Μπαρίς, είναι ο “Τιτανικός”, δηλαδή να φύγουν αύριο από τις συνομιλίες οι δύο ηγέτες χωρίς αποτέλεσμα, πράγμα που εκτιμούν ως αποτυχία της διαδικασίας που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια μεταξύ των δύο ηγετών και μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση τον Ιούλιο.

Εξάλλου σε άρθρο του σήμερα στην Χαβαντίς, ο Χουσεϊν Εκμεκτζί γράφει ότι όταν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Μουσταφά Ακιντζί δεν θα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων “σαν να μην συμβαίνει τίποτα” και αυτός είναι ο λόγος που ο Τ/κ ηγέτης επιμένει στην πραγματοποίηση μιας Διεθνούς Διάσκεψης πριν από τον Ιούλιο .

Με τίτλο “Θα σας δούμε μετά από τρία χρόνια” ο αρθρογράφος στην Σταρ Κίπρις, Τζιουνέιτ Ορούτς, με αφορμή δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος αύριο ή εάν υπάρξει διακοπή των διαπραγματεύσεων, το Κυπριακό θα παραπεμφθεί για μετά τις Προεδρικές του 2018, υπενθυμίζει ότι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Τουρκία το 2019 ενώ “προεδρικές εκλογές” θα έχει το 2020 και στα κατεχόμενα. Αν λάβουμε όλα αυτά υπόψη, σημειώνει, η ημερομηνία “αναβίωσης” των διαπραγματεύσεων μετά από μια ενδεχόμενη διακοπή αύριο, είναι το 2020.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Δουλεύουν για τα ψηφοδέλτια οι Οικολόγοι-Έστησαν ομάδες εργασίας, συναντήσεις με άτομα και σύνολα
Μ. Μενελάου: Στόχος να οδηγηθούμε στο σημείο επανέναρξης μιας πολιτικής διαδικασίας στο Κυπριακό
Την Τρίτη στο Λονδίνο και την Τετάρτη στις Βρυξέλλες η Ολγκίν-Θα συναντηθεί με Ντάουτι και Χαν
Απαντά σε Ανόλικ ο Στεφάνου-«Το ΑΚΕΛ είναι απέναντι σε ιδεολογήματα μισάνθρωπα, δεν δέχεται καμιά κριτική το Ισραήλ»
Για «παραπλανητική εκστρατεία» στην Κύπρο με αναφορές σε αρχηγό κόμματος κάνει λόγο Πρέσβης του Ισραήλ
Διαβουλεύσεις Κυβέρνησης με ΗΕ για καθορισμό ημερομηνίας της πολυμερούς κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου
Για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις» Ελλάδας-Κύπρου κάνει λόγο η Τουρκία με φόντο το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Πρώτες πράξεις Βουλευτικών στον ΔΗΣΥ-Συνάντηση με υποψήφιους… υποψήφιους και κατευθυντήριες γραμμές
Προτάσεις νόμου για αλλαγές στις δημοσκοπήσεις από Γιακουμή-Εισηγείται να σταματούν ένα μήνα πριν τις εκλογές
Η Κύπρος επιβεβαιώνει την δέσμευσή της στον Χάρτη OHE