Ο Κύπριος μαθητής που κέρδισε Ευρωπαϊκό βραβείο Επιστήμης στον REPORTER
14:49 - 15 Μαΐου 2017

Ο Ορέστης Γεωργίου, μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου του ιδιωτικού σχολείου Ολύμπιον, κέρδισε το 3ο βραβείο στο Science-Factor Europe 2017. Ο Κύπριος μαθητής κατάφερε να εξηγήσει και να παρουσιάσει ,μέσα σε 3 μόνο λεπτά, με τον δικό του παραστατικό τρόπο όντας λάτρεις του θεάτρου, το φαινόμενο της υπερψύξης , με την εργασία του «How cool is supercooling?».
Στον διαγωνισμό πήραν μέρος παιδιά από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία από Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία. Ο διαγωνισμός απαιτούσε την εξήγηση ενός επιστημονικού φαινομένου στην αγγλική γλώσσα με πρωτότυπο και χιουμοριστικό τρόπο, ώστε το φαινόμενο να γίνει κατανοητό τόσο στην επιτροπή όσο και στο κοινό που τους παρακολουθούσε.
Ο Ορέστης ταξίδεψε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, συνοδευόμενος από το ν Βοηθό Διευθυντή του ιδιωτικού σχολείου, Βασίλη Φούκα, και μας περιέγραψε όλα όσα έζησε αλλά και για την προσωπική του επιτυχία κερδίζοντας το βραβείο.
Η έρευνα - Η υπερψύξη στην καθημερινότητά μας
«Κάναμε έρευνα με τις καθηγήτριες μου (Νάσια Πιττάκη Χριστοφόρου και Ευαγγελία Φιλίππου) ώστε να βρούμε κάποιο πείραμα που να είναι ιδιαίτερο, πρωτοποριακό και ταυτόχρονα ενδιαφέρον για να πάμε στο διαγωνισμό. Μέχρι που ανακαλύψαμε ένα πείραμα στο διαδίκτυο ένα βίντεο σχετικό με την υπερψύξης. Τέλος, ετοιμάσαμε ένα πολύ καλό και σύντομο κείμενο και εκεί ήταν και το στοίχημα. Να παρουσιαστεί με χιούμορ ώστε να αρέσει στο κοινό αλλά και στην επιτροπή. Πρέπει να γνωρίζουμε για την υπερψύξη για ένα και μοναδικό λόγο, γιατί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινότητά μας. Όπως για παράδειγμα είναι η συχνή υπερψύξη των σωλήνων νερού του σπιτιού».
Ο Βοηθός Διευθυντής του Ολύμπιου Γυμνάσιου – Λυκείου
«Ο Ορέστης έχει γοητευτεί από την Επιστήμη αλλά καταπιάνεται περισσότερο με τα καλλιτεχνικά αφού ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο. Ήθελε μέσα από την υποκριτική να περιγράψει αυτό το φυσικό φαινόμενο. Έτσι προσπαθήσαμε να τα συνδυάσουμε όλα με την Επιστήμη. Η παρουσίαση έδωσε την αίσθηση του συναρπαστικού αλλά ταυτόχρονα καθήλωσε και το κοινό».
Το ταξίδι- Στόχοι
«Από το ταξίδι τη μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η διαφορετική αρχιτεκτονική και τεχνοτροπία των κτιρίων της πόλης. Το Βουκουρέστι δεν έμοιαζε καθόλου με χώρες που γνωρίζω στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού είχα αγχωθεί αρκετά γιατί κάποιοι διαγωνιζόμενοι δεν είχαν έρθει, και το πείραμα δεν είχε στηθεί μέχρι να έρθει η σειρά. Νόμιζα ότι δεν θα τα κατάφερνα. Τελικά όμως πήγαμε καλά. Άλλωστε φαίνεται και στο αποτέλεσμα. Όσον αφορά τους επόμενους μου στόχους, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα να διαγωνιστώ ξανά».