ΠτΔ: Tί να κάνω την καρέκλα του Προέδρου εάν η πατρίδα μου διχοτομηθεί;
17:35 - 14 Μαΐου 2017
; Αυτές τις κρίσιμες ώρες, πάνω από όλα ας μπει η Κύπρος και όχι το ποιός θα είναι ή όχι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διερωτήθηκε "τί να κάνω την καρέκλα του Προέδρου εάν η πατρίδα μου θα διχοτομηθεί, εάν η πατρίδα μου θα κινδυνεύει, εάν ο Ελληνισμός θα κινδυνεύει;". Την ίδια ώρα επεσήμανε πως, εκεί που μπορούσαν να γίνουν υποχωρήσεις στις συνομιλίες έγιναν, αλλά ο ίδιος δεν πρόκειται να δεχθεί να ξεπεραστούν τα όποια περιθώρια ανοχής .
Μιλώντας σε μνημόσυνο των αρχηγών και ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, στην περιοχή Πελενδρίου - Κ. Αμιάντου, με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων "Οδός Ελευθερίας" για οικονομική ενίσχυση του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι "αποκλειστικό μου μέλημα, μέσω της διαπραγματευτικής διαδικασίας, είναι να αποτρέψουμε ετεροβαρείς θνησιγενείς λύσεις που θα περιέχουν το σπόρο του διχασμού και της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων".
Αντίθετα, επεσήμανε, "στόχος μου είναι η επίτευξη μιας λύσης που θα επανενώνει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα δημιουργεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος απόλυτα συμβατό με την ιδιότητα του ως μέλος της ΕΕ, αλλά, το πιο σημαντικό, θα προστατεύει όλους τους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και θα θεμελιώνει τις προοπτικές ειρηνικής συνύπαρξης και συνδημιουργίας μεταξύ των κατοίκων του νησιού".
Αυτό είναι το πρώτιστο και ύψιστο μέλημα και όραμά μου και στη βάση αυτών των αρχών πορεύτηκα, αλλά και θα συνεχίσω να πορεύομαι στον υπό εξέλιξη διάλογο, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια, ο διάλογος έχει να καταδείξει πρόοδο, αλλά ταυτόχρονα έχει αναδείξει πως παραμένουν σημαντικές διαφορές και διαφωνίες, που άπτονται, μεταξύ άλλων, θεμάτων λειτουργικότητας και βιωσιμότητας της λύσης και της ανάγκης διασφάλισης στις μέλλουσες γενεές, συνθηκών σιγουριάς, για ένα ασφαλές μέλλον, σε ένα σταθερό κράτος, με προοπτική προκοπής και ανάπτυξης.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσω ενός παραγωγικού και δημιουργικού διαλόγου, που επιδιώκει η πλευρά μας, και ο οποίος "θα πρέπει να λαμβάνει χώρα πέρα και μακριά από τις όποιες απειλές, προϋποθέσεις ή υπαναχωρήσεις", θα καταστεί εφικτό να κατατεθούν τέτοιες προτάσεις που θα σέβονται πλήρως τις εύλογες ανησυχίες και ευαισθησίες των δύο πλευρών, ιδιαίτερα της ελληνοκυπριακής, "η οποία μέσα από τον διάλογο και την όποια πρόοδο απέδειξε ότι λαμβάνει υπόψη της ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων".
"Αυτό που αναμένουμε είναι την ανάλογη επίδειξη καλής θέλησης και από πλευράς των Τουρκοκυπρίων", συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε όλους, "κριτές και επικριτές και όσους τελοσπάντων θέλουν να υποδεικνύουν ή να επικρίνουν", πως δεν θα δεχθεί να φέρει ενώπιον του λαού την όποια λύση ή λύση που δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των Ελληνοκυπρίων.
Υπογράμμισε ακόμη, "όπως έχω πει ξεκάθαρα και στο Εθνικό Συμβούλιο", πως δεν θα αποδεχθεί πρόνοιες που προβλέπουν παραμονή κατοχικών στρατευμάτων, εγγυητικών δικαιωμάτων, που θα δίδουν δικαιώματα τεσσάρων ελευθεριών "τάχα στους Τούρκους πολίτες, μέσα από ένα καθεστώς –όπως το αποκαλούν- αμοιβαιότητας ή αλληλοσεβασμού των δικαιωμάτων ή ίσης μεταχείρισης μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων πολιτών".
"Οι Έλληνες υπήκοοι δεν είναι παρά Ευρωπαίοι υπήκοοι και όπως απολαμβάνουν οι Γάλλοι, οι Άγγλοι ή οι Ισπανοί ή οι πολίτες του οποιουδήποτε κράτους μέλους, έτσι και οι Ελλαδίτες και δεν είναι επειδή υπάρχει κάποιο προνομιακό καθεστώς", εξήγησε ο ΠτΔ.
Επαναλαμβάνοντας την έκκληση του για ενότητα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως "είναι ο εχθρός μας είναι αυτός που μας απειλεί" και σημείωσε πως δεν αποδίδει τα όποια κίνητρα σε οποιονδήποτε και δεν είναι πρόθεσή του να αντιπαραταχθεί με τον οποιονδήποτε.
"Αυτές τις κρίσιμες, όμως, ώρες επιτέλους πάνω από όλα ας μπει η Κύπρος, η πατρίδα μας. Όχι το ποιός θα είναι υποψήφιος ή δεν θα είναι υποψήφιος. Και τι να κάνω την καρέκλα του Προέδρου εάν η πατρίδα μου θα διχοτομηθεί, εάν η πατρίδα μου θα κινδυνεύει, εάν ο Ελληνισμός θα κινδυνεύει; Και δεν παραγνωρίζω –το είπα- και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων", συμπλήρωσε.
Λέγοντας ακόμη πως ήταν μέσα από τη θέληση και βούληση της πλευράς μας που υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι "εκεί που μπορούσαν να γίνουν υποχωρήσεις που να μην παραβλάπτουν τις ανησυχίες και τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων, έχουν γίνει. Εκεί όμως που ξεπερνούν πια τα όποια περιθώρια ανοχής, δεν μπορεί, και ας βρεθεί ένας άλλος, ας επιλέξει ο λαός έναν άλλο, που να δεχτεί ανάλογες λύσεις. Εγώ δεν πρόκειται".
Κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων της "Οδού Ελευθερίας 2017", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το έργο που επιτελεί το Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, και σημείωσε πως το Υπουργείο Υγείας, αξιοποιώντας τις προηγμένες υπηρεσίες του Κέντρου Αποκατάστασης του Μελάθρου, προχωρεί ήδη στην παραπομπή ασθενών με νευρολογικές ή και άλλες παθήσεις, αγοράζοντας υπηρεσίες κατόπιν προκηρύξεως σχετικού διαγωνισμού, που κατά τον περσινό χρόνο έφτασαν το ύψος των δυο εκατομμυρίων ευρώ.
Υπενθυμίζοντας πως το κράτος παραχωρεί ετήσια χορηγία ύψους 70 χιλιάδων ευρώ προς το Μέλαθρον, διαβεβαίωσε ότι "η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την αμέριστη και συνεχή συμπαράσταση στο έργο σας, το οποίο είναι πρόδηλο της πολύπλευρης ανθρωπιστικής προσφοράς προς το συνάνθρωπό μας".
Την ίδια ώρα ο ΠτΔ, εξήγγειλε την απόφαση της Κυβέρνησης για δημιουργία Ταμείου Δυσπραγούντων Αγωνιστών, με εισφορά 100 χιλιάδες ευρώ, "προκειμένου να αντιμετωπιστούν με βάση πάντοτε κανόνες διαφάνειας, τα προβλήματα που οι αγωνιστές της Ελευθερίας αντιμετωπίζουν" και πρόσθεσε ότι "θα είμαστε σε επαφή, έτσι ώστε να δούμε τους τρόπους ρύθμισης, για να αποφεύγουμε και την όποια κριτική, από τον οποιονδήποτε είναι εντεταλμένος να ελέγχει τα του κράτους".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στο Μέλαθρον μακροβιότητα, αλλά και υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει για επέκταση, "έτσι ώστε να διαγράψει επί μακρόν μίαν ακόμη πιο δημιουργική πορεία προσφοράς προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας".
Πηγή: ΚΥΠΕ