Συνάντηση Τσίπρα με Πούτιν και Γκουτιέρες
19:05 - 14 Μαΐου 2017
Εισαγωγικά στη συνάντηση που συνεχίζουν να έχουν Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ενίσχυση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού κ.α.
Τα τελευταία χρόνια -σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας- διαπιστώνεται σημαντική αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και του αριθμού τουριστών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα. Οι δύο κυβερνήσεις συνεργάζονται πολύ στενά για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Για τον σκοπό αυτό, Ελλάδα και Ρωσία θα προετοιμάσουν τη νέα Σύνοδο Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής.
Από την πλευρά του, ο Βλ. Πούτιν ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων. Αναφέρθηκε δε, στην ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων.
Στη συνάντηση παρόντες είναι οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ, επίσης ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.
Με τον Πρόεδρο Πούτιν @PutinRF_Eng συζητήσαμε σήμερα στο Πεκίνο για την αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων & τις εξελίξεις στην περιοχή μας. pic.twitter.com/EhW5uuhBNS
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 14 Μαΐου 2017
Συνάντηση με ΓΓ ΟΗΕ
Εξάλλου, κατά τη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ. Τονίστηκε η θέση της Ελλάδας, ότι για να επανασυγκληθεί η διάσκεψη της Γενεύης, πρέπει να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες. Η Ελλάδα θα εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση.
Στη συνάντηση με την Ελβετίδα Πρόεδρο Ντόρις Λέιτχαρντ, από την ελληνική πλευρά τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας φορολογικών και δικαστικών αρχών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Πρόεδρος Λέιτχαρντ έδωσε συγχαρητήρια για τη στάση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στο μεταναστευτικό. Επιπλέον, έδειξε ενδιαφέρον και για τις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια. Τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης του Δουβλίνου στη βάση της αλληλεγγύης (επισημαίνεται ότι η Ελβετία είναι κράτος-μέλος Σένγκεν).