Έλληνας θα συμμετάσχει σε αποστολή της NASA στην Ανταρκτική

Στην παγωμένη Ανταρκτική, υπό αντίξοες συνθήκες, θα περιπλανιέται σε περίπου ένα εξάμηνο, τόσο με μηχανοκίνητο έλκηθρο (σνόουμομπιλ) όσο και με τα πόδια, ο 'Ελληνας ορυκτολόγος- πετρολόγος Ιωάννης Μπαζιώτης, ο οποίος επιλέχθηκε να συμμετάσχει στη μοναδική οργανωμένη αποστολή της NASA για την επιστροφή μετεωριτών από την αφιλόξενη ήπειρο.

Είναι ο πρώτος 'Ελληνας γεωλόγος που θα κάνει κάτι τέτοιο και, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όχι μόνο ελπίζει να ανακαλύψει κάποιον μετεωρίτη, αλλά επίσης να προβάλει όσο μπορεί την Ελλάδα μέσα από τη συμμετοχή του στην αποστολή.

Ο επίκουρος καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο ένας από τους δύο μόνο επιστήμονες στην Ελλάδα που ασχολείται συστηματικά με την επιστήμη των μετεωριτών, μόλις έγινε αποδεκτός στην "Αποστολή Αναζήτησης Μετεωριτών στην Ανταρκτική" (Antarctic Search for eteorites -ANSMET).

Αφού περάσει με επιτυχία και τις ιατρικές εξετάσεις, θα ταξιδέψει στην Ανταρκτική από το τέλος Νοεμβρίου 2017 έως το τέλος Ιανουαρίου 2018.

Οπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όραμά του είναι να δημιουργηθεί μια Πλανητική Εταιρεία στην Ελλάδα και να προωθηθεί η εγχώρια επιστημονική έρευνα για τους μετεωρίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, κάνει προσπάθειες να φέρει για πρώτη φορά στη χώρα μας έναν από αυτούς, τον διάσημο μετεωρίτη SERES που βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, προκειμένου να εκτεθεί το 2018 δημοσίως για λίγες μέρες.

Στο εργαστήριο του κ. Μπαζιώτη πριν ένα μήνα εγκαταστάθηκε - με βοήθεια από το 'Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος - ένα βασικό όργανο για τη μελέτη των μετεωριτών, ένας ηλεκτρονικός μικραναλυτής, που είναι το μόνο του είδους του στην Ελλάδα. Στόχος του Ελληνα ορυκτολόγου-πετρολόγου, όπως λέει, είναι η ανάπτυξη ανταγωνιστικής έρευνας σε διεθνές επίπεδο και, στο πλαίσιο αυτό, προσδοκά ότι το προωθούμενο Ελληνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών θα συμπεριλάβει, εκτός από την εφαρμοσμένη έρευνα, και την ενίσχυση της βασικής έρευνας, όπως την μελέτη των μετεωριτών.

Οσον αφορά τη σχεδιαζόμενη διεθνώς εξορυκτική-μεταλλευτική δραστηριότητα στο διάστημα, π.χ. στη Σελήνη ή σε αστεροειδείς, εκτιμά ότι "ρεαλιστικά μιλώντας, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι το 2030 για να υπάρξει πιθανώς μία τέτοια προσπάθεια". Επίσης υπογραμμίζει ότι "τα οφέλη μπορεί να είναι τεράστια, καθώς υπάρχουν αστεροειδείς που είναι πλούσιοι σε πολύτιμα μέταλλα, σε περιεκτικότητες που ξεπερνούν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της Γης".

Δειτε Επισης

Μόλις 35 βουλευτές ενημερώθηκαν για τη δικογραφία για τα Τέμπη
Αιματηρό επεισόδιο στη Ρόδο-Τραπέζια, γροθιές και απειλές με μαχαίρι σε νυχτερινό κέντρο -
Ισόβια και πολυετείς ποινές κάθειρξης για τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του επτάχρονου στο Ζεφύρι
Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε κυλικείο, πέταξαν αντικείμενα σε λεωφορείο στην Πολυτεχνειούπολη
Δεκαπέντε χρόνια από την τραγωδία στη Marfin-Συγκλονίζει η περιγραφή της γυναίκας που έσωσαν από το μπαλκόνι
Αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο του 2026 η δίκη Πισπιρίγκου στο Εφετείο για τον θάνατο της Τζωρτζίνας
Ξετυλίγουν το κουβάρι της φονικής έκρηξης στη Θεσσαλονίκη-Εξετάζουν το σακίδιο με τα εκρηκτικά
Πέθανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης
Δεν έφτιαξε τη βόμβα η 38χρονη στη Θεσσαλονίκη-Ψάχνουν τον ενοικιαστή του διαμερίσματος
«Ο φοιτητής μπήκε μπροστά για να προστατεύσει τους νεότερους»-Οι μαρτυρίες για την επίθεση στην Αθήνα