"Απαραίτητη" η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, λέει η Λαγκάρντ

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δεσμευθούν πιο συγκεκριμένα στη ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, κάτι που είναι «απαραίτητο», τόνισε σήμερα από το Μπάρι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα τη δέσμευση των Ευρωπαίων στη μείωση του χρέους της Ελλάδας.
 
Χθες Πέμπτη το Ταμείο διέψευσε ότι έχει εγκρίνει τη συμμετοχή του σε αυτό το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αναμένει ακόμη τη δέσμευση των Ευρωπαίων για μείωση του χρέους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα αν προηγουμένως δεν αποφασιστεί μια «αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους», είχε δηλώσει χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείο Ουίλιαμ Μάρεϊ.
 
Η Κομισιόν θα λειτουργήσει ως “ειλικρινής διαμεσολαβητής”, με στόχο την επίτευξη μιας “φιλόδοξης” συνολικής συμφωνία, που θα περιλαμβάνει τα μέτρα της μεσοπρόθεσμης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δήλωνε χθες από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος Επίτροπος Μοσκοβισί.
 
Στην Ιταλία οι Υπουργοί Οικονομικών της G7
 
Αν και η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα της σημερινής Συνόδου, έχει ήδη επιβεβαιωθεί πως θα αποτελέσει αντικείμενο συνάντησης του λεγόμενου Washington group - δηλαδή της ομάδας των βασικών παραγόντων της παρακολούθησης της κατάστασης της οικονομίας της ευρωζώνης και της Ελλάδας. Πηγή με καλή γνώση των συζητήσεων επανέλαβε χθες ότι “δεν περιμένουμε ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Μπάρι, ούτε όμως και οπισθοδρόμηση”. Αντιθέτως, έκανε λόγο για “πολιτική καθοδήγηση” για το εύρος των τεχνικών συζητήσεων.
 
Υπενθυμίζουμε ότι ΔΝΤ και ΕΕ έχουν αμετάκλητα αποφασίσει πως το μέγεθος της αναδιάρθρωσης θα αποφασιστεί “όταν αυτή εκτελεστεί το 2018”. Όμως "η τεχνική επεξεργασία πρέπει να γίνει τώρα".
 
«Εξακολουθώ να είμαι υπέρ της εξεύρεσης λύσης -τουλάχιστον πολιτικής- στις 22 Μαΐου» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σήμερα στο Μπάρι, πριν από την έναρξη των συζητήσεων. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως είχε συζητήσεις για την Ελλάδα ήδη το βράδυ, οι οποίες όμως “ήταν ανεπίσημες όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους συναντήσεις”.
 
Οι Υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των G7, θα προσπαθήσουν σήμερα και αύριο, να αναζητήσουν κοινό έδαφος και σταθερότητα στο μελλοντικό παγκόσμιο εμπόριο μετά και τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ για προστατευτισμό του αμερικανικού εμπορίου.
 
Η φορολόγηση των πολυεθνικών του διαδικτύου βρίσκεται προς συζήτηση στην ατζέντα του G7, είχε δηλώσει από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Oικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν προσερχόμενος στον χώρο των εργασιών.
 
Η συνεδρία, η οποία θα συνεχιστεί και το Σάββατο, θα είναι η πρώτη συνάντηση με την Ομάδα των G7 για τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin και πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs που έχει αναλάβει να μεταφέρει την οικονομική ατζέντα των ΗΠΑ.  
 
 
 

Δειτε Επισης

Ο Νίκος Παππάς δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση της Έλενας Ακρίτα για τον «γιο της πλύστρας»
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκάρδια συνάντηση Αλέξη Κούγια και Απόστολου Λύτρα στα δικαστήρια
Χειροπέδες σε άνδρα που έδινε «δώρα» σε ανήλικο παιδί και το κακοποιούσε σεξουαλικά
Ρομά συνελήφθη στο Αγρίνιο γιατί έκανε κατάληψη σε σχολείο και απείλησε τον διευθυντή
Σύλληψη δικηγόρου που διακινούσε ναρκωτικά σε κρατούμενους
ΒΙΝΤΕΟ: Εύζωνας δάκρυσε στην τελευταία του υπηρεσία στην Προεδρική Φρουρά
Κουκουκλοφόροι επιτέθηκαν με μολότοφ κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Επίθεση Μπαχτσελί σε Δένδια-«Πήγε στο Καστελλόριζο και κουνούσε δειλά το δάχτυλό του»
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό