Ηλικιακή κατάταξη θεατρικών παραστάσεων όπως στο σινεμά, εισηγείται η Λήδα Κουρσουμπά

Την απουσία ρυθμιστικού πλαισίου για ηλικιακή κατάταξη των θεατρικών παραστάσεων που απευθύνονται είτε σε ενήλικες, είτε σε παιδιά και εφήβους, κατ’ αντιστοιχία με αυτό των κινηματογραφικών ταινιών, διαπιστώνει σε έκθεσή της η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, ενώ προτείνει την εισαγωγή σχετικής πρακτικής για σκοπούς ενημέρωσης του κοινού.

Παρατηρεί επίσης ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται πρακτική αυτορρύθμισης, στα πλαίσια της οποίας, οι ίδιοι οι θεατρικοί οργανισμοί, ταξινομούν τις θεατρικές τους παραστάσεις ηλικιακά για υποβοήθηση του κοινού στη λήψη απόφασης για παρακολούθηση της παράστασης από παιδιά.

Η Επίτροπος προέβη στη διερεύνηση του θέματος, καθώς όπως αναφέρει στην έκθεση, υποβάλλονται διαχρονικά στο γραφείο της παράπονα από γονείς σχετικά με την ποιότητα και καταλληλότητα θεατρικών παραστάσεων που απευθύνονται σε παιδιά καθώς και των διαδικασιών που ακολουθούνται από τις αρμόδιες Αρχές για την αξιολόγηση και έγκρισή τους.

Συγκεκριμένα, η κ. Κουρσουμπά εισηγείται την προώθηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠ, ΘΟΚ) διαβούλευσης με σκοπό τη δημιουργία και καθιέρωση, στα πλαίσια αυτορρύθμισης, πρακτικής για ηλικιακή ταξινόμηση όλων των θεατρικών παραστάσεων για σκοπούς ενημέρωσης του κοινού.

Συστήνει επίσης τη δημιουργία συστήματος ηλικιακής ταξινόμησης στη βάση κοινά συμφωνηθέντων κριτηρίων, καθώς και η ταξινόμηση των παραστάσεων να εφαρμόζεται από τους ίδιους τους Θεατρικούς Οργανισμούς ή τα Θεατρικά Σχήματα υπεύθυνα για την εκάστοτε παραγωγή.

Λέει ακόμη ότι η ηλικιακή ταξινόμηση πρέπει να αναγράφεται σε κάθε διαφήμιση της παράστασης και να υπάρχει αναρτημένη ή και εύκολα προσβάσιμη περίληψη και περιγραφή του σχετικού έργου, για επιπρόσθετη ενημέρωση του κοινού.

Μεταξύ άλλων, η κ. Κουρσουμπά δέχτηκε παράπονα για την καταλληλότητα παιδικής θεατρικής παράστασης του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) η πλοκή της οποίας, σύμφωνα με τον παραπονούμενο γονιό, περιείχε στοιχεία ακατάλληλα και δυσνόητα για μικρά παιδιά.

Επίσης, δέχτηκε παράπονα για την ποιότητα και την καταλληλότητα παιδικής παράστασης (μιούζικαλ) ιδιωτικού θεατρικού σχήματος η οποία, σύμφωνα με τον παραπονούμενο γονιό, ήταν χαμηλής πνευματικής και πολιτισμικής ποιότητας και περιείχε στοιχεία που προήγαγαν το σεξισμό, τον εθνικισμό και το ρατσισμό.

Τέλος, το γραφείο της Επιτρόπου έγινε δέκτης παραπόνων για την ποιότητα παράστασης άλλου ιδιωτικού θεατρικού σχήματος, η οποία είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) και την οποία παρακολούθησαν μαθητές σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον παραπονούμενο γονιό, το περιεχόμενο της παραγωγής ήταν χαμηλής ποιότητας και χωρίς εκπαιδευτική ή ψυχαγωγική συνεισφορά στα παιδιά που την παρακολούθησαν.

Μεταξύ άλλων, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού εισηγείται όπως οι αρμόδιες Υπηρεσίες (Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠ και ο ΘΟΚ) καθώς και Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί με επίκεντρο το θέατρο και τις τέχνες -όπως το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), μελετήσουν τρόπους για προώθηση της ανάπτυξης και αναβάθμισης του παιδικού/νεανικού θεάτρου στην Κύπρο.

Όσον αφορά τις διαδικασίες αξιολόγησης των θεατρικών παραστάσεων για παρακολούθηση από τους μαθητές των δημόσιων σχολείων, Προδημοτικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, η Επίτροπος αναφέρει πως υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία αξιολόγησης των θεατρικών παραστάσεων από Ενδοτμηματική Επιτροπή Θεαμάτων του ΥΠΠ, για σκοπούς έγκρισης της συγκεκριμένης παράστασης.

Λέει ωστόσο ότι εντοπίζονται σημεία για βελτίωση όσον αφορά τη σύνθεση και κατάρτιση των μελών της Ενδοτμηματικής Επιτροπής στο παιδικό/νεανικό θέατρο καθώς επίσης και στο περιεχόμενο των Κριτηρίων Καταλληλότητας, το οποίο πρέπει να αναθεωρηθεί και να επικαιροποιηθεί.

Παρατηρεί ωστόσο ότι η διαδικασία αξιολόγησης θεατρικών παραστάσεων από την Ενδοτμηματική Επιτροπή του ΥΠΠ δεν εφαρμόζεται, στην περίπτωση του ΘΟΚ, στη βάση του ότι πρόκειται για κρατικό φορέα, κάτι που σύμφωνα με την κ. Κουρσουμπά «αποτελεί μορφή διάκρισης έναντι των ιδιωτικών θεατρικών σχημάτων και δεν παρέχει εχέγγυα για καθολική καταλληλότητα για παρακολούθηση όλων των παραστάσεων από τους μαθητές».

Σε ό,τι αφορά τέλος τη Μέση Εκπαίδευση, στην έκθεση αναφέρεται ότι η επιλογή των θεατρικών παραστάσεων, αποτελεί ευθύνη της διεύθυνσης του σχολείου, η οποία παραμένει υπόλογη έναντι του ΥΠΠ για τις αποφάσεις και επιλογές της.
 

Σύμφωνα με την Επίτροπο, σημεία για βελτίωση εντοπίζονται σε ό,τι αφορά το βαθμό εμπλοκής των εκάστοτε μαθητών στη διαδικασία της επιλογής, καθώς και την απουσία γραπτών Κατευθυντήριων Γραμμών/Κριτηρίων, τα οποία να υποβοηθούν στην επιλογή των παραστάσεων.

Η  Έκθεση της Επιτρόπου διαβιβάστηκε στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, τη Γενική Διευθύντρια ΥΠΠ, τους Διευθυντές Δημοτικής, Μέσης, Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, το Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠ και το Διευθυντή του ΘΟΚ ενώ κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και άλλους εμπλεκόμενους.

Δειτε Επισης

Φεβρουάριο αρχίζουν οι εγγραφές 2025-2026 για Α΄τάξη Γυμνασίου
Ψάχνουν από που προέρχονται τα λύματα στο Βατί οι αρμόδιοι-«Σημειακές και περιορισμένες απορρίψεις»
Με 9/10 αξιολογήθηκε η ενδονοσοκομειακή φροντίδα από τους δικαιούχους του ΓεΣΥ
Σε πέντε πυλώνες το Σχέδιο Δράσης για τη νέα Στρατηγική για τη Βία στα σχολεία
Άμεσα μέτρα για επιβολή νομοθεσίας για κακοποιήσεις ζώων ζητά η Επίτροπος
Εκστρατεία ΠΑΣΥΚΑΦ για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο Πάφου παρά το τεχνικό πρόβλημα
Προβληματισμούς στους μπανανοκαλλιεργητές για τη βλάβη στον Μαυροκόλυμπο-Σύσκεψη στο δήμο Ακάμα
Οι διευκολύνσεις του Υφυπουργείου Πρόνοιας για το επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας-Όσα αλλάζουν
Ολοκληρώθηκε το έργο ανάπλασης του πυρήνα Κοίλης-«Μεγαλύτερο πρόβλημα η αστυφυλία»