Τι κατέθεσε ο Κύπριος φερόμενος τζιχανιστής

Με τη σύζυγο και το παιδί τους που απέκτησε στη Συρία, παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές ο Ε/κ, Βρετανός υπήκοος, Στέφαν Αριστείδου στις 20 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την κατάθεσή τους στην αστυνομία του Κιλίς. Οι τζιχαντιστές τον είχαν ρίξει στη φυλακή για ενάμιση χρόνο επειδή είχε αρνηθεί να πάρει στρατιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με την κατάθεσή του. Τελικά έναντι 2,500 δολαρίων λαθρέμποροι τους μετέφεραν στην Τουρκία. Οι ίδιοι λαθρέμποροι φυγάδευσαν και τον Αμερικανό Κλέμαν με την οικογένειά του ο οποίος είχε επίσης ενταχθεί στους τζιχαντιστές.

Η εφημερίδα Χαμπέρτουρκ αποκαλύπτει σήμερα τις καταθέσεις και του Στέφαν Αριστείδου και ο Αμερικανού Κάρι Πωλ Κλέμαν στην αστυνομική διεύθυνση Κιλίς. Και οι δύο ζούσαν σε περιοχή υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους επί δύο χρόνια και στις 20 Νοεμβρίου μαζί με τις συζύγους και τα παιδιά τους παραδόθηκαν στα σύνορα του Κιλίς στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Ο Αριστείδου μαζί με τη Βρετανίδα σύζυγό του με καταγωγή από το Μπαγκλαντές και ο Κλέμαν με τη Σύρια σύζυγό του και δύο Αιγύπτιες γυναίκες, έφτασαν στην Τουρκία. Οι Κλέμαν και Αριστείδου συνελήφθηκαν από τις τουρκικές αρχές ενώ οι σύζυγοι και τα παιδιά τους στάληκαν στην επαρχιακή διεύθυνση μετανάστευσης. Ο Αριστείδου ο οποίος είχε εξαφανιστεί από την Κύπρο το 2015 δήλωσε ότι δεν πήγε στη Συρία για να πολεμήσει αλλά για να εγκατασταθούν εκεί. Έζησε στην Ράκκα και την Ελ Μπαμπ υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Ο Αριστείδου είπε ότι πήγε στη Συρία επειδή νόμιζε ότι ο ηγέτης του ISIS Ελ Μπαγνταντί ήταν χαλίφης. Στην καταθεσή του ανέφερε: “Γεννήθηκα το 1993 στο Λονδίνο. Το 2013 πήγα στο Ιράκ για να βιώσω καλύτερα το Ισλάμ. Μετά επέστρεψα στην ε/κ πλευρά της Κύπρου. Μόλις ο ηγέτης του ISIS Ελ Μπαγνταντί κήρυξε τον εαυτό του χαλίφη αποφάσισα το 2015 να πάω στη Συρία. Τον Απρίλιο του 2015 πήγα στην Αττάλεια. Από εκεί με τη σύζυγό μου πήγαμε στην Σανλιούρφα και περάσαμε τα σύνορα. Μετά που περάσαμε τα σύνορα μας πήγαν στη Ράκκα. Στη Συρία απέκτησα ένα παιδί”.

Ο Αριστείδου είπε ότι στη Συρία δεν είχε στρατιωτική εκπαίδευση. “Πήρα θρησκευτική εκπαίδευση για την οργάνωση. Είπαν ότι πρέπει να πάρω και στρατιωτική εκπαίδευση. Αλλά αυτό δεν το αποδέχτηκα. Γι αυτό και έμεινα 1,5 χρόνο φυλακή. Μετά που βγήκα από τη φυλακή ήρθαμε σε επαφή μέσω τουίτερ με τους λαθρέμπορους και μαζί με τη σύζυγο και το παιδί μας μάς έφεραν στην Τουρκία έναντι 2,500 δολαρίων.

Στην δική του κατάθεσή ο Κλέμαν είπε ότι γεννήθηκε στη Φλώριδα, είναι 47 ετών και το 1997 έγινε μουσουλμάνος. “Μετά που έγινα μουσουλμάνος πήρα το όνομα Μούσα. Μέχρι το 2007 έζησα στην Αμερική. Μετά πήγα στην Αίγυπτο. Το 2008 πήγα στο Ντουμπάι. Εκεί παντρεύτηκα τη Σύρια σύζυγό μου. Εργάστηκαν στον τομέα της επικοινωνίας επί 18 χρόνια. Πήρα την απόφαση να πάω στην Συρία για να βιώσω καλύτερα την θρησκεία του Ισλάμ. Με τη σύζυγο και τα δύο μου παιδιά ήρθα στην Κωνσταντινούπολη το 2015. Μετά μέσω της παράνομης οδού πήγαμε στη Συρία Πήγαμε στη Ράκκα. Από εκεί περάσαμε στην Ελ Μπαμπ και μείναμε εκεί μέχρι το 2016”.

Ο Κλέμαν είπε ότι μετά τη συμμετοχή του στον ISIS απέκτησε άλλα δύο παιδιά και το όνομά του στην οργάνωση ήταν ‘Εμπού Αμπντουλάχ’. Για την απόδρασή του ανέφερε: “Μετά που αποφασίσαμε με τη σύζυγό μου να αποδράσουμε συμφωνήσαμε με τους λαθρέμπορους έναντι 2,500 δολαρίων και μας πήγαν στην περιοχή Αζέζ που έλεγχε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός. Από εκεί ήρθαμε στα σύνορα με Τουρκία”.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μυστήρια απαγόρευση από το Ισραήλ για τις πτήσεις προς Πάφο-Επικαλείται λόγους ασφαλείας
Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς-Επιστρέφουν στα σπίτια τους άλλοι έξι
Δεν φαίνονται βροχές στον ορίζοντα-Παραμένει αίθριος ο καιρός
Αποδέχθηκε τους όρους για επαναπατρισμό μεταναστών η Κολομβία-Αναστάλθηκαν οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ
Παρατείνεται η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Λίβανο-Νέος ορίζοντας η 18η Φεβρουαρίου
Ψήφισαν αποτεφρώσεις νεκρών το 2016, ακόμη δεν ξεκίνησε η ανέγερση κρεματορίου-Ορίζοντας (τελικά) το 2026
Τέλος Ιανουαρίου τα νεότερα για το νομοσχέδιο των διασωστών ασθενοφόρων-Απειλούν με μέτρα λόγω καθυστέρησης
Η ιστορία μέσα από τα ερείπια του εγκαταλελειμμένου νοσοκομείου Αμιάντου-«Έρμαιο της φθοράς και του χρόνου» (pics)
Μετά του Κομμωτή, πίσω στα καθήκοντα τους και οι αστυνομικοί του Σουηδού δραπέτη-Σε αναμονή του Ρουμάνου
Παρενέργειες από την δεύτερη ήττα της Εισαγγελίας σε υπόθεση πολιτογραφήσεων-Στο κάδρο αγωγές και ιδιωτικές ποινικές