Ήξερες ότι υπάρχουν ιατρικά μουσεία στην Κύπρο;

Ιατρικό Μουσείο Κύπρου, Κάτω Πολεμίδια Λεμεσός  
 
Στα Κάτω Πολεμίδια στην Λεμεσό ένα όραμαπήρε σάρκα και οστά. 
 
Πριν από 25 χρόνια ο τότε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού Χριστόδουλος Μέσης δημοσιοποίησε την απόφαση της Επιτροπής του για δημιουργία ενός Ιατρικού Μουσείου κανένας δεν τον πήρε στα σοβαρά γνωρίζοντας την απροθυμία των γιατρών να ασχολούνται με την ιστορία και πεπαλαιωμένα αντικείμενα.
 
Έτσι αποτέλεσαν έκπληξη ,οι πρώτες δωρεές μηχανημάτων και εργαλείων από συναδέλφους ιατρούς της Λευκωσίας και τις οικογένειες τους.
 
Οι Χριστάκης Ιερωνυμίδης, Μίκης και Ολβία Κωνσταντινίδου και η οικογένεια Πέτρου Μάτσα δώρησαν τα πρώτα πολύτιμα εκθέματα.
 
Ακολούθησαν η μια μετά την άλλη οικογένειες αποθανόντων ιατρών από τη Λεμεσό (Γαστών Σχίζα, Σόλωνα και Λίνας Σολωμονίδου, Γιαννάκη Χατζήπαπα, Μάριου Τριτοφτίδη, Αχιλλέα Πατρόκλου και Τάσου Βαρναβίδη).
 
Την εικόνα συμπλήρωσαν πολλοί εν ενεργεία ιατροί με αποτέλεσμα να μαζευτεί μια μεγάλη πολύτιμη συλλογή που μας υποχρέωνε να την αξιοποιήσουμε το συντομώτερο δυνατό.
 
Δύο σημαντικοί σταθμοί υπήρξαν σ’αυτό το εγχείρημα.
 
Πρώτα η έγκριση το 2001 του Καταστατικού του Μουσείου από την τότε Επιτροπή του Ι.Σ.Λ αποτελούμενη από τον Νικόλα Χριστοδούλου, πρόεδρο και τους Μάριο Φιλίππου, Γιάννη Ιωάννου, Ανδρέα Κοτζιαμάνη, Φρειδερίκο Τσολάκη, Σάββα Φράγκο και Μέλιο Γιάννακα, μέλη. Και ακολούθως η επίσημη εγγραφή του το 2003 στον έφορο Σωματείων και Ιδρυμάτων με αριθμό 219.
 
Ακολούθησε ο διορισμός της πρώτης Επιτροπής του Μουσείου με βάση το Καταστατικό.
 
Πορεία μετ’εμποδίων
 
Ο δρόμος προς την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου στόχου δεν ήταν ανθόσπαρτος.
 
Η εξεύρεση αποθηκευτικών χώρων υπήρξε πολύ δύσκολη ενώ η παραχώρηση κατάλληλου οικήματος για τη στέγαση του Μουσείου αποδείχθηκε ακόμη μια οδύσσεια.
 
Τελικά το 2009 ο Δήμαρχος Κ.Πολεμιδίων Γ.  Γεωργίου και το Δημοτικό του Συμβούλιο  ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να ανταποκριθούν στο αίτημα  και να μας παραχωρήσουν ένα παραδοσιακό κτήριο στο ιστορικό κέντρο του Δήμου τους το οποίο μετά την αναπαλαίωση θα στέγαζε διάφορα πολιτιστικά ιδρύματα.
 
Οι πρώτες σημαντικές αποφάσεις
 
Μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με τον Δήμο Κ. Πολεμιδίων έπρεπε να πάρουμε τις πρώτες σημαντικές αποφάσεις για τη μορφή και το περιεχόμενο του Μουσείου. Μετά από αρκετή διαβούλευση ο κύβος ερρίφθη.
 
Θα δημιουργούσαμε εικόνες άσκησης της ιατρικής ανάλογες με τη χρονολογία που χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα μηχανήματα και εργαλεία αναπαριστώντας μαιευτήρια, χειρουργεία και εξεταστήρια του περασμένου αιώνα.
 
Πολύ σημαντική η αναφορά του γνωστού αρχιτέκτονα-σκηνογράφου Γιώργου Παπαδόπουλου, ο οποίος με τη δουλειά του ζωντάνεψε όπως θα δείτε όλο αυτό το υλικό.
 
Η δεύτερη απόφαση της Επιτροπής του Μουσείου αφορούσε τη δημιουργία ηλεκτρονικής δομής και βάσεως δεδομένων.
 
Με τις οκτώ οθόνες αφής που βρίσκονται δίπλα από κάθε ενότητα ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τους 32 δωρητές καθώς και για τον τόπο, τρόπο και χρόνο που χρησιμοποιήθηκαν τα διάφορα εκθέματα.
 
Το έργο αυτό ανάλαβε ο Μάριος Καραϊσκάκης
 
Το έργο της επιλογής, μεταφοράς και τεκμηρίωσης των εκθεμάτων έκανε ο Χριστόδουλος Μέσης με τη βοήθεια του Μιχάλη Κοραή.
 
Το περιεχόμενο του Μουσείου
 
Βασικός στόχος της δημιουργίας του είναι η διατήρηση και η ανάδειξη της άσκησης της ιατρικής στην Κύπρο, μέσα από την πλούσια συλλογή εκθεμάτων που έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστούν και αφορούν παλαιά ιατρικά εργαλεία, συσκευές και μηχανήματα μιας άλλης εποχής και βέβαια ένα πλούσιο βιβλιογραφικό υλικό.
 
Το Ιατρικό Μουσείο Κύπρου περιλαμβάνει σ’αυτή τη φάση 160 εκθέματα  που δωρήθηκαν από 32 συναδέλφους η τις οικογένειες τους.
 
Είναι χωρισμένο σε 8 ενότητες και συνοδεύεται από τον ίδιο αριθμό οθόνων αφής που είναι τοποθετημένες παραπλεύρως.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Κύπρο όπως είναι ο ηλεκτροκαρδιογράφος του Μίκη Κωνσταντινίδη (Λευκωσία 1940) και το μηχάνημα αιμοκάθαρσης που χρησιμοποιήθηκε το 1972 ιδιωτικά από μια ελληνοκυπρία και ένα τουρκοκύπριο νεφροπαθή στη Λεμεσό αφού δεν υπήρχε τότε άλλος τεχνητός νεφρός στον κρατικό η ιδιωτικό τομέα.
 
Ο τοκετός με περιποίηση νεογνού του 1930, χειρουργείο με γενική αναισθησία του 1950, χειρουργείο Ωτορινολαρυγγολογίας του 50 και ορθοπεδικό χειρουργείο του 60 αποτελούν μερικές από τις εικόνες του Μουσείου.
 
Η αναπαράσταση ακτινολογικού εργαστηρίου με όλα τα ακτινοπροστατευτκά αντικείμενα και την διαδικασία εμφάνισης ακτινογραφιών του 1940 προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
 
Διάφορα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν τη δεκαετία του 60 για νευρολογικές εξετάσεις όπως ο Ηλεκτροεγκεφαλογράφος και Ηλεκτρομυογράφος μαζί με τα μηχανήματα Ηλεκτροσπασμοθεραπείας παρουσιάζουν την άσκηση της νευρολογίας και ψυχιατρικής τον περασμένο αιώνα.
 
Τέλος, ένα ποδοκίνητο οδοντιατρικό μηχάνημα που χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του 50 μαζί με χαρακτηριστική γελοιογραφία του οδοντογιατρού-ζωγράφου Στάθη Οικονομίδη μας θυμίζει την άσκηση της οδοντιατρικής της εποχής εκείνης.
 
Βάση δεδομένων, οθόνες αφής και ιστοσελίδα
 
Ανοίγοντας την ιστοσελίδα του Μουσείου ο επισκέπτης πριν, κατά και μετά την επίσκεψη του βρίσκεται μπροστά από όλων των ειδών τις πληροφορίες. Όπως το φωτογραφικό υλικό από ιατρικά συνέδρια του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου τα τελευταία 60 χρόνια.
 
Μπορεί να παρακολουθήσει DVDs από συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις όπως οι ανεπανάληπτοι  καρναβαλίστικοι χοροί του Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού.
 
Το ιστορικό της δημιουργίας του Μουσείου σε φωτογραφίες αλλά και η τοποθεσία και μέρες και ώρες επισκέψεων σ’αυτό.
 
Μικρή αλλά αξιόλογη βιβλιοθήκη
 
Λόγω έλλειψης χώρου δυστυχώς η δημιουργία μεγάλης βιβλιοθήκης δεν κατέστη δυνατή. Δεν παραλείψαμε όμως την προσεκτική τοποθέτηση των 40 τόσων βιβλίων και συγγραμμάτων που γράφτηκαν για την κυπριακή ιατρική σε μικρή αλλά αξιόλογη βιβλιοθήκη.
 
Πρωτόκολλα, ιστορικά έγγραφα και πρακτικά συνεδριάσεων έχουν επίσης τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση.
 
Βοτανικός κήπος με φαρμακευτικά φυτά
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο βοτανικός κήπος με φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιήθηκαν και ακόμη χρησιμοποιούνται από το λαό μας για θεραπευτικούς σκοπούς που δημιούργησε με αγάπη ο συνάδελφος Γιάννης Ιωαννίδης.
 
Αρχαία ιατρικά εργαλεία και άλλα αντικείμενα
 
Το κόστος και οι μελλοντικές ανάγκες
 
Λόγω της εθελοντικής εργασίας μιας μικρής ομάδας  περιορίσθηκε μόνο στις εκατόν χιλιάδες Ευρώ.
 
Αυτό καλύφθηκε σε ένα βαθμό από εισφορές ιατρών, Ιατρικών Συλλόγων, φαρμακευτικών εταιρειών και άλλων φορέων.
 
Σε ποιους απευθύνεται το Μουσείο
 
Σαν πρώτη προτεραιότητα αποβλέπουμε σε επισκέψεις από τα ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα,φοιτητές και μαθητές.
 
Είμαστε όμως σίγουροι ότι ο κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Κύπρου θα θελήσει να το επισκεφθεί για να μάθει περισσότερα για την ιστορία της κυπριακής ιατρικής, την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας και να συγκρίνει την άσκηση της ιατρικής του περασμένου αιώνα με τη σημερινή πραγματικότητα.
 
Το Ιατρικό Μουσείο υποδέχεται τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες του, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο, από τις 10:00 ως τις 18:00, ενώ πρόγραμμα επισκέψεων θα καταρτιστεί για μαθητές σχολείων.
 
Διεύθυνση: 1ος δρόμος, 4157 Kάτω Πολεμίδια Λεμεσός Κύπρος
Διαπίστευση: Ιατρικός Σύλλογος Λεμεσού
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα Τετάρτη και Σάββατο 10:00 – 18:00
Διευκολύνσεις: Το μουσείο είναι προσβάσιμο για άτομα σε τροχοκάθισμα.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας / Τηλεομοιότυπο: 00357-25352669 /
Ιστοσελίδα / Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: www.cyprus-medical-museum.org /
Τιμή Εισιτηρίου: €3 για μεγάλους, €0.50 για ανήλικους
Προμήθεια Εισιτηρίου: Από την είσοδο του μουσείου
 
Πηγή: Ιατρικό Μουσείο Κύπρου
 
 
 
 
 
 
 
Ιατρικό Μουσείο ΚΥΡΙΑΖΗ, Λάρνακα
 

Το Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό του 1927 στο κέντρο της Λάρνακας και παρουσιάζει την ιστορία της υγείας και της ιατρικής στην Κύπρο και τις ισχυρές διασυνδέσεις της κατά την αρχαιότητα, το Μεσαίωνα και την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Τα εκθέματα χρονολογούνται από την αρχαία ρωμαϊκή εποχή μέχρι και το 1980, με την κύρια συλλογή να καλύπτει την περίοδο 1850-1950 μ.Χ.

Η κύρια συλλογή του καλύπτει την περίοδο 1850-1950 μ.Χ. και ανήκει στους πρόπαππους και παππού του ιδιοκτήτη.

Κάποια από τα υπόλοιπα εκθέματα του Μουσείου χρονολογούνται από τους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ άλλα είναι πιο πρόσφατα, του 1980.

Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων παλιά βιβλία, πλαισιωμένα έγγραφα, παραδοσιακά φαρμακευτικά έπιπλα και άλλα ιατρικά είδη και ιατρικός εξοπλισμός, όπως μηχάνημα ακτινογραφίας, χειρουργικά εργαλεία και ένας συμπληρωμένος πίνακα μέτρησης για φαρμακοποιούς .

Τα περισσότερα εκθέματα προέρχονται από την περιοχή της Λάρνακας και δωρήθηκαν στο μουσείο, το οποίο αποτελεί μια μη-κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) αποτελούμενη από γιατρούς, φαρμακοποιούς, ιστορικούς και ενδιαφερόμενα μέλη του κοινού.

Το μουσείο, περιλαμβάνει παλιά ιατρικά εργαλεία και αντικείμενα από την κυπριακή ιατρική, καθώς και συλλογή από την κυπριακή ιατρική λαογραφία με ποιήματα, κατάρες και φράσεις, πάντα σχετικές με την ιατρική.

Στον ηλιακό του κτηρίου εκτίθενται φωτογραφίες και εικόνες από την παλιά ιατρική, διαμέσου των μεσαιωνικών και βυζαντινών χρόνων, μέχρι και την Τουρκοκρατία.

Το Μουσείο διοργανώνει δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαλέξεις για το κοινό και δραστηριότητες με ιατρικό ενδιαφέρον. 

Επίσης προσφέρει εκπαιδευτική δράση τόσο σε μαθητές οποιασδήποτε ηλικίας όσο και σε φοιτητές, μετά από σχετική διευθέτηση.

Πραγματοποιούνται δωρεάν ξεναγήσεις για ομάδες επισκεπτών, κατόπιν διευθέτησης. Δίνεται η δυνατότητα επίσκεψης και ξενάγησης και εκτός του προκαθορισμένου προγράμματος λειτουργίας του Μουσείου.

Διεύθυνση:Καραολή και Δημητρίου 35

Τηλ. Επικοινωνίας:Τηλ: +357 24 652 017 / 24 626 302 / 99 459 370

Ώρες λειτουργίας:Τετάρτη και Σάββατο μόνο: 09:00-12:00

Περίοδος Λειτουργίας:

Όλο το χρόνο

Κλειστό κατά τις Δημόσιες Αργίες

Τιμή εισόδου:Δωρεάν

Οι ώρες λειτουργίας, καθώς και η τιμή εισόδου υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Συνετό θα ήταν οι επισκέπτες να τα επιβεβαιώνουν πριν την επίσκεψη τους

 
 

 

Νεοκλής Γ. Κυριαζής : Μια ζωή στην υπηρεσία του ανθρώπου και του πνεύματος

Γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1875 στη Λευκωσία, τρία χρόνια πριν την έναρξη της αγγλοκρατίας. Ήταν μοναχοπαίδι. Οι πατέρας του, Γεώργιος Κυριαζής, καταγόταν απο τον Βόλο και ήταν καπνοβιομήχανος, ενώ η μητέρα του, Ζαφείρω Οδυσσέα Χασάπογλου, ήταν απόγονος του προύχοντα της Κυθρέας Τσελεπή Χατζηπετράκη Κυθέριου, ο οποίος διέφυγε τις σφαγές του 1821. Η μητέρα της Ζαφείρως, Μαρίτσα Τάνου καταγόταν από ιταλική αριστοκρατική οικογένεια.


Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1896-1900) και στη συνέχεια στο Παρίσι και στο Montpelier (1900-1904). Με την επιστροφή του στην Κύπρο το 1904 ο Νεοκλής Κυριαζής εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα και ξεκίνησε την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος.

Νυμφεύτηκε τη Μαρία Α. Τσέπη, κόρη του Υδραίου γιατρού και αγωνιστή των επαναστάσεων στην Κρήτη, Αντωνίου Τσέπη.

Η γυναίκα του ήταν γόνος της οικογένειας Πιερίδη και συγκεκριμένα από τον κλάδο του Δημητρίου Πιερίδη. Απέκτησαν πέντε παιδία: τη Μαρίτσα, τη Θεσσαλία (Λούλα), τον Γιάγκο, τον Κώστα και τον Γιώργο, τον αείμνηστο φαρμακοποιείο Κόκο όπως τον ξέραμε, πατέρα του γιατρού Μάριου Κυριαζή.

 

 

Ήταν από τους πρώτους γιατρούς στη Λάρνακα.

Το ιατρείο του στεγαζόταν στο σπίτι του, σ’ ένα παραδοσιακό κτίσμα κοντά στον Άγιο Λάζαρο και συγκεκριμένα στην οδό Δημητράκη Δημητριάδη.

Το σπίτι αυτό κατεδαφίστηκε τη δεκαετία του ’90. Αφιλοκερδής με τους φτωχούς πελάτες του και τους μαθητές της πόλης, ο παθολόγος Κυριαζής άσκησε με επιτυχία κάθε δυνατή ιατρική πράξη.

Διετέλεσε δημοτικός γιατρός από το 1917 έως το 1925 και διευθυντής του λοιμοκαθαρτήριου [καραντίνα].

Δίδαξε αμίσθι το μάθημα της υγιεινής στο Ιεροδιδασκαλείο Λάρνακας, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1910 από τον μητροπολίτη Κιτίου Μελέτιο Μεταξάκη.

Συνέβαλε αποφασιστικά στην καταπολέμηση της πανώλης, που είχε πλήξει αρχές του 20ού αιώνα την επαρχία.


Είχε σημαντική ανάμειξη στα κοινά της πόλης. Δημοτικός σύμβουλος από το 1915 έως το 1917 με Δήμαρχο τον Ελλαδίτη γιατρό και συγγραφέα Φίλιο Ζαννέτο. Αντιδήμαρχος από το 1918 έως το 1920 και δημαρχεύων για μικρό χρονικό διάστημα το 1920.

Το 1918 του ανατέθηκε η επίβλεψη του εξωραϊσμού και της αναμόρφωσης του παραλιακού μετώπου, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του σημερινού παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων, σήμα κατατεθέν πλέον της πόλης του Ζήνωνα.

Ήταν μέλος του Εθναρχικού συμβουλίου [1922-1924]. Διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος της εκκλησιαστικής επιτροπής του Αγίου Λαζάρου [1922-1924 και 1927-1928]. Κατά τη δεύτερη θητεία του, ίδρυσε το Μουσείο του Αγίου Λαζάρου, που λειτουργεί ως τις μέρες μας. Διετέλεσε επίτιμος έφορος του Επαρχιακού μουσείου Λάρνακας από το 1938 έως το 1956, χρονιά που πέθανε. 


Η πρόσκληση που του απεύθυνε το 1923 ο Μητροπολίτης Κιτίου Νικόδημος Μυλωνάς να συμμετάσχει στη συντακτική ομάδα του περιοδικού Κυπριακά Χρονικά, μαζί με τον Έλληνα φιλόλογο, καθηγητή τότε του Ιεροδιδασκαλείου, Ιωάννη Συκουτρή και τον γνωστό αρχαιόφιλο Λουκή Ζ. Πιερίδηήταν η αφορμή για να αναδειχθεί το μεγάλο ταλέντο του γιατρού Νεοκλή Κυριαζή στην ιστορική έρευνα.

Τα Κυπριακά Χρονικά αποτελούν το πρώτο κυπρολογικό περιοδικό με θέματα απ’ όλο το φάσμα της κυπριακής ιστορίας.

Μάλιστα μετά τη φυγή του Συκουτρή από την Κύπρο το 1929, την εξορία του Νικόδημου Μυλωνά τον Νοέμβριο του 1931 λόγω των «Οκτωβριανών» και τον θάνατο του Λουκή Πιερίδη το 1933, ο Κυριαζής διεύθυνε μόνος του την έκδοση του περιοδικού. Μέχρι το 1937 που εκδιδόταν το περιοδικό ο Κυριαζής «όργωσε» στην κυριολεξία την Κυπριακή γη, παρέα με τον μικρότερο γιο του Κόκο, αποθησαυρίζοντας άγνωστες μέχρι τότε πτυχές της ιστορίας του τόπου.


Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο Κυριαζής κατέγραψε σχεδόν τα πάντα. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Ελευθερία (ψευδώνυμο Απολλώνιος Κιτιεύς), Ισότης, Νέον Έθνος, Κυπριακός Φύλαξ, Εφημερίδα του Λαού, Φωνή της Κύπρου, τα περιοδικά Εκκλησιαστικός Κήρυκας, Κυπριακά Γράμματα, Πάφος, Αγάπη, Ελληνική Κύπρος κ.ά. Υπήρξε συνεργάτης της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας Πυρσός.

Εκτός από τους δεκατρείς τόμους των Κυπριακών Χρονικών που καλύπτουν γύρω στις 4200 σελίδες, εκ των οποίων οι 2700 σελίδες αποτελούν μελέτες του Κυριαζή, έγραψε τα εξής έργα: Δημώδης Ιατρική (1926), Ιστορικές Σελίδες: Η πόλις της Λάρνακας υπό το φως ιστορικών εγγράφων (1929), Κυπριακή Βιβλιογραφία (1935), Κυπριακαί παροιμίαι (1940), Συλλογή Ιστορικών Ειδήσεων της πόλεως Λάρνακα-Σκάλα (1946), Κοινωνική Δράσις της πόλεως Σκάλα-Λάρνακα (1947), Ιστορικαί ειδήσεις Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου (1948), Ιστορία της Ιεράς Μονής Κύκκου (1949), Τα μοναστήρια εν Κύπρω (1950), Αι Επωνυμίαι της Παναγίας (1950), Τα χωριά της Κύπρου (1952). Όλα αυτά τα έργα αποτελούν πρωτογενείς πήγες για φιλίστορους μελετητές αλλά και για επαγγελματίες ερευνητές.

Πολλές από τις μελέτες του παραμένουν ανέκδοτες.  


Ο Νεοκλής Γ. Κυριαζής τίμησε την πόλη του, ασκώντας την ιατρική ως λειτούργημα, ως ακούραστος ερευνητής και ιστοριοδίφης. Ακόμα και τα ιατρικά εργαλεία του, ως δωρεά των απογόνων του, κοσμούν τις βιτρίνες του Ιατρικού Μουσείου Νεοκλή Κυριαζή στην οδό Καραολή και Δημητρίου στο κέντρο της Λάρνακας υπό τη διεύθυνση του εγγονού του, γιατρού Μάριου Κυιαζή. 


Αυτό τον σπούδαιο άνθρωπο η πόλη του τον τίμησε, δίνοντας σε ένα δρόμο το όνομά του και εντοιχίζοντας μια αναμνηστική πλάκα στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου.


Πηγές: 1.Άντρος Παυλίδης, Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια [Μ.Κ.Ε.], τόμ. 8, σ.115, Φιλόκυπρος, Λευκωσία 1988. 2. Περιοδικό Σελίδες της Κύπρου, Μεγάλοι Κύπριοι, τεύχος 3, σσ.25-29, εκδ. Φιλελεύθερος, Ιούλιος 2010.