Ο Δρ Νίκος Μακρίδης-Παιδίατρος, για τις αλλεργίες του καλοκαιριού
11:05 - 10 Μαΐου 2017
`Καμιά εποχή του χρόνου δε μπορεί να θεωρηθεί εντελώς «ακίνδυνη» από πλευράς αλλεργιών.
Η εποχή, η ηλικία και ο τρόπος ζωής καθορίζουν τις τάσεις για την εμφάνιση κάποιου αλλεργικού συμβάντος.
Οι καλοκαιρινές αλλεργίες μπορούν να είναι:
• Αναφυλακτικές αντιδράσεις από τσιμπήματα εντόμων.
• Κνίδωση από το κρύο νερό της θάλασσας ή από τον ήλιο.
• Εξ’ επαφής αλλεργικές δερματίτιδες από επαφή με φύκια, διάφορα φυτά (συκιά) ή με θαλάσσιους οργανισμούς.
• Ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε τροφές (ψάρια, θαλασσινά, καλοκαιρινά φρούτα κ.ά.).Αναπνευστικές αλλεργίες όπως ρινίτιδα και άσθμα από χλώριο σε πισίνες, επαφή με επιθήλια ζώων και ακάρεα.
Οι αλλεργίες στα τσιμπήματα μέλισσας και σφήκας μπορεί να οδηγήσουν σε απειλητικές καταστάσεις για τη ζωή σε ανυποψίαστα άτομα με ελεύθερο ιατρικό ιστορικό.
Πολλές φορές υπάρχουν αναφορές για παρόμοια συμβάντα στην οικογένεια και τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Τα έντονα χρώματα στα ρούχα και οι έντονες μυρωδιές μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τις μέλισσες και θα πρέπει να αποφεύγονται από αλλεργικά άτομα.
Κατά την περίπτωση που μετά από τσίμπημα εντόμου εμφανίζεται δυσκολία στην αναπνοή, βράχνιασμα ή λιποθυμική τάση, μια ένεση αδρεναλίνης μπορεί να αναστείλει τα χειρότερα.
Πρέπει όμως να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό και να έχουν δοθεί λεπτομερείς οδηγίες.
Τα τσιμπήματα κουνουπιών μπορεί να προκαλέσουν έντονες τοπικές αντιδράσεις και συνήθως δεν είναι δυνητικά θανατηφόρα. Πάντως, ο κίνδυνος να κάνει κάποιο παιδί αναφυλακτική αντίδραση σε τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας,είναι αυξημένη σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε άτομα που στο περιβάλλον τους υπάρχουν μελισσοκόμοι.
Η κνίδωση από κρύο νερό, το νερό της θάλασσας στην περίοδο του καλοκαιριού ή κάποιας λίμνης, εμφανίζεται σαν εξάνθημα μετά το μπάνιο, που χαρακτηρίζεται από κνησμό και περνάει μόνο του ή με τη βοήθεια αντιισταμινικών.
Αν και πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο, έχει παρατηρηθεί σε παιδιά και έχει καλή ανταπόκριση στην προληπτική χορήγηση αντιισταμινικού πριν τα θαλάσσια μπάνια.
Ανάλογα, εξανθήματα μπορεί να προκαλέσει η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
Και αυτά όμως περνούν με δροσερό μπάνιο και αντιισταμινικό.
Λόγω των δραστηριοτήτων τους τα παιδιά είναι εκτεθειμένα περισσότερο από τους ενήλικες σε αλλεργιογόνες ουσίες του φυσικού περιβάλλοντος.
Τέτοιες είναι το «γάλα» από τις συκιές, καθώς και τα φύλλα διαφόρων φυτών του αγρού και της θάλασσας.
Το εξάνθημα στις περιπτώσεις αυτές μοιάζει με έκζεμα, έχει φυσαλίδες και προκαλεί έντονο κνησμό.
Στις παραπάνω περιπτώσεις η αντιμετώπιση μπορεί να περιλάβει και χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα.
Αλλεργικές δερματίτιδες μπορεί να προκαλέσουν καλλυντικά που χρησιμοποιούνται σαν αντιηλιακά καθώς και ενυδατικά έλαια,ή εντομοαπωθητικά όπως η σιτρονέλλα.
Τέλος, τροφές που μπορούν να προκαλέσουν αναφυλακτικό επεισόδιο είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά, σε άτομα με σχετικό ιστορικό.
Καλοκαιρινά φρούτα όπως το σύκο, το κεράσι, το ροδάκινο, προκαλούν συνήθως ήπιες αντιδράσεις, αλλά γενικώς τα αποφεύγουμε στα παιδιά κάτω των δύο ετών.
Παγωτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργία σε παιδιά αλλεργικά στο αυγό και στους ξηρούς καρπούς.
Αναπνευστικά συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν από παρατεταμένη επαφή με το χλώριο της πισίνας καθώς ακόμη και από τα παιχνίδια με αδέσποτα ζώα που τόσο αγαπούν τα παιδιά.
Τέλος, τα ακάρεα, κατ’ εξοχήν αλλεργιογόνα των κλειστών χώρων, είναι παρόντα σε παλιά σπίτια κλειστά από καιρό και μπορεί να προκαλέσουν τόσο εξανθήματα όσο και άσθμα στην καρδιά του καλοκαιριού.
Προσοχή λοιπόν στους κρυφούς κινδύνους του καλοκαιριού, για να έχουμε ασφαλείς και ευχάριστες διακοπές!
*Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής,Παιδιατρικής αιματολογίας,Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s University of London Medical School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας