Οι πάγοι που λιώνουν απελευθερώνουν ιούς και μύκητες από την εποχή των παγετώνων!

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να  απελευθερώσει αρχαία βακτηρίδια, ιούς και μύκητες από τους παγετώνες. 
 
Εάν αυτό συμβεί, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εκτεθούν σε ασθένειες που δεν υπάρχουν καν εδώ και χιλιάδες χρόνια.
 
Ανάλογο περιστατικό, συνέβη πέρυσι σε ένα απομακρυσμένο τμήμα της Σιβηρίας στην Αρκτική.
 
Το καλοκαίρι του 2016 έλιωσε ένα κομμάτι πάγου, αποκαλύπτοντας έναν τάρανδο μολυσμένο με άνθρακα πριν από 75 περίπου χρόνια.
 
“Οι παγετώνες κρατούν στο εσωτερικό τους, που είναι σκοτεινό και παγωμένο, τα μικρόβια”, δήλωσε στο BBC ο εξελικτικός βιολόγος Jean-Michel Claverie
«Οι παθογόνοι ιοί, που μπορούν να μολύνουν ανθρώπους ή ζώα, διατηρούνται στον πάγο που όταν λιώσει απελευθερώνονται και ενδέχεται να προκαλέσουν παγκόσμιες επιδημίες όπως έχει γίνει και στο παρελθόν», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
 
Οι επιστήμονες που μελετούν εδώ και χρόνια τους πάγους της Αρκτικής και της Ανταρκτικής, ανακάλυψαν μάλιστα τον ιό της γρίπης της Ισπανίας το 1918, ο οποίος σκότωσε 20 έως 40 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
 
Τι κρύβεται κάτω απ’ τον πάγο
 
Στην Τούνδρα της Αλάσκας, ερευνητές ανακάλυψαν έναν ιό γρίπης που είχε να εμφανιστεί από το 1918 στην Ισπανία. Βρισκόταν σε σορούς που είχαν θαφτεί σε μαζικούς τάφους.
 
Η θερμοκρασία στην Αρκτική αυξάνεται τρεις φορές γρηγορότερα απ’ ότι στον υπόλοιπο κόσμο.
 
«Ο πάγος διατηρεί πολύ καλά τα μικρόβια και τους ιούς επειδή είναι κρύος, δεν υπάρχει οξυγόνο και είναι σκοτεινά. Παθογόνοι ιοί που μπορεί να προσβάλλουν ανθρώπους ή ζώα μπορεί να έχουν διατηρηθεί σε στρώματα πάγου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν προκαλέσει πανδημίες στο παρελθόν», δήλωσε ο εξελικτικός βιολόγος Ζαν Μισέλ Κλαβερί του γαλλικού Πανεπιστημίου Aix-Marseille.
 
Ορισμένες από τις πιο τρομακτικές ασθένειες όπως η πανώλη, γνωστή και ως Μαύρος Θάνατος, και η ευλογιά είναι εξαιρετικά πιθανό να… πάγωσαν στον χρόνο.
 
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν στη Σιβηρία. Μια πόλη έχασε σχεδόν το 40% του πληθυσμού της από την έξαρση πανώλης στη δεκαετία του 1890.
 
Αρκετά παγωμένα πτώματα ήταν θαμμένα κοντά σε ποτάμι, οι αμμοθίνες των οποίων τώρα διαβρώνονται, καθώς η γη θερμαίνεται εκεί.
 
Σε μια μελέτη του 2011, ο Μπόρις Ρέβιτς και η Μαρία Ποντόλνογια έγραψαν: «Ως επακόλουθο της τήξης του πάγου, οι φορείς των θανατηφόρων μολύνσεων του 18ου και 19ου αιώνα μπορεί να επανέλθουν, ειδικά κοντά στα νεκροταφεία που θάφτηκαν τα θύματα αυτών των μολύνσεων.