Στο μικροσκόπιο της Θεσμών το ασυμβίβαστο κρατικών αξιωματούχων
15:20 - 10 Μαΐου 2017
Τα κεφάλαια «ασυμβίβαστο» και «σύγκρουση συμφερόντων» κρατικών αξιωματούχων πρέπει να επιλυθούν με σωστές νομοθεσίες, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου. Στόχος, είπε, είναι «να έχουμε ένα πολιτικό σύστημα για το οποίο η Κύπρος θα είναι περήφανη».
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών άρχισε σήμερα την εξέταση των Κανονισμών και ενός τροποιητικού νομοσχεδίου για το νόμο που αφορά το ασυμβίβαστο των κρατικών αξιωματούχων, τα οποία εκκρεμούσαν από το 2011 λόγω αναφοράς ρυθμίσεων που ψήφισε η Βουλή το 2016 στο Ανώτατο. Τον περασμένο μήνα το Ανώτατο έκρινε τελικά ότι ο νόμος είναι συνταγματικός.
Πρόθεση της Επιτροπής Θεσμών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε εντός της συνεδρίασης ο Πρόεδρός της, είναι να υπάρξει άλλη μια συζήτηση και εντός Ιουνίου να ψηφιστούν.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι οι Κανονισμοί και οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας χρήζουν επικαιροποίησης. Πρόσθεσε ότι δόθηκε περιθώριο 15 ημερών για να πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ των αρμοδίων από το Υπουργείο Οικονομικών, την Επιτροπή Ασυμβίβαστου και τη Γενική Εισαγγελία.
Οι επιπρόσθετες τροποποιήσεις που χρειάζεται να γίνουν θα υποβληθούν ακολούθως στην Επιτροπή, ώστε να ληφθούν υπόψη στην κατ’ άρθρον συζήτηση των Κανονισμών και του νομοσχεδίου.
Ο κ. Ζαχαρίου εξέφρασε παράλληλα ενόχληση για το γεγονός ότι «βάζουμε σε ένα τσουβάλι τους πάντες» και για το ότι έχει καταντήσει η λέξη «πολιτικός» συνώνυμο του «απατεώνα». «Θα νομοθετήσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και να ξέρει ο κόσμος» ποιοι πολιτικοί είναι ορθοί και ποιοι όχι, συνέχισε.
«Η πρόσθεσή μας και με το ασυμβίβαστο και με άλλα κεφάλαια που θα ανοίξουμε σαν Επιτροπή Θεσμών με τη σύγκρουση συμφερόντων, είναι τα πάντα να έχουν όνομα», είπε.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, «η Επιτροπή Ασυμβίβαστου έχει κάνει αρκετή δουλειά», καθώς είναι δεκάδες οι υποθέσεις που έχουν εξεταστεί και «τα αποτελέσματά της ήταν μέχρι στιγμής θετικότατα».
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε από την πλευρά της πως υπάρχει μια αδυναμία στη νομοθεσία που πρέπει να διορθωθεί. «Όταν καταγγέλλεται ένας πολιτειακός αξιωματούχος, η συνέχιση της εξέτασης της υπόθεσης που τον αφορά θα πρέπει να γίνεται στη βάση των περιουσιακών στοιχείων που είχε κατά τη στιγμή της καταγγελίας», είπε.
Πρόσθεσε ότι «εάν ο κάθε αξιωματούχος, μετά που καταγγέλλεται, πάει και μεταβιβάζει μετοχές ή περιουσία σε παιδία, σε συγγενείς, για να αποφύγει ένα καταγγελτικό πόρισμα, υπάρχει θέμα».
Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, η Επιτροπή έχει επίσης υποχρέωση να προστατεύσει τους πολιτειακούς αξιωματούχους από την ισοπέδωση και τη γενίκευση των καταγγελιών.
Εξέφρασε, τέλος, την άποψη του ΑΚΕΛ ότι ουδεμία εξαίρεση πρέπει να περιλαμβάνεται στο νόμο, όπως αυτή που προβλέπεται για τον εκάστοτε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ). «Δεν ελέγχεται για το έργο του που αφορά τις εργασίες της ΚΤ», αλλά για τα προσωπικά δεδομένα, την προσωπική περιουσία και τις διαπροσωπικές του σχέσεις, είπε η βουλευτής του ΑΚΕΛ.
Μιλώντας εντός της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ασυμβίβαστου Αντρέας Αγρότης είπε ότι έτυχαν χειρισμού 40-50 υποθέσεις, με τον βαθμό σοβαρότητας της κάθε μιας να ποικίλει.
Έδωσε το παράδειγμα αξιωματούχου πανεπιστημιακού ιδρύματος, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και ασφαλιστής του πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τον κ. Αγρότη, ο συγκεκριμένος κύριος αποφάσισε τελικά να παραιτηθεί από τη δεύτερη επαγγελματική του ιδιότητα, μετά από συζήτηση με την Επιτροπή.
Πάντως, ο κ. Ζαχαρίου αναφέρθηκε εντός της Επιτροπής στην ανάγκη αναδόμησης της σχετικής νομοθεσίας, στη βάση των συστάσεων της Επιτροπής της Ομάδας Κρατών ενάντια στη Διαφθορά, του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO). Αυτό, όπως είπε, θα γίνει, έχοντας την Επιτροπή Ασυμβίβαστου να λειτουργεί, καθώς η διαδικασία θα πάρει χρόνο.