Η 25χρονη Σουζάνα μια από τις λίγες κεραμίστριες της Κύπρου- Η μαγεία του πηλού

Δεν είναι σπάνιο να γνωρίσεις πλέον ένα νέο καλλιτέχνη στην Κύπρο. Είναι όμως σπάνιο να γνωρίσεις νέους με τον χαρακτήρα, το ήθος και το πάθος που διαθέτει η Σουζάνα. Κάθε στιγμή που μιλάει για την Κεραμική το χαμόγελο της γίνεται όλο και πιο μεγάλο όλο και πιο αληθινό.

Η Σουζάνα Πετρή είναι 25 χρονών και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Brighton 3D Design and Crafts, με ειδικότητα στην Κεραμική/Μεταλλουργία.

Εδώ και έξι μήνες ένα κομμάτι από όσα έχει ονειρευτεί για τη δουλειά της έγινε πραγματικότητα. Αφού απέκτησε ένα μικρό εργαστήρι σε ένα γραφικό στενό δρομάκι της οδού Ερμού στην Παλιά Λευκωσία.

Τα έργα της αποτελούνται από μια σύνδεση της αρχαίας αγγειοπλαστικής με την σύγχρονη κεραμική. Ένα κράμα αρχαίου πολιτισμού της Κύπρου και  σύγχρονης κοινωνίας που έχει ως  αποτέλεσμα τη  δημιουργία ενός πανέμορφου αλλά συνάμα και μοναδικού έργου. Πηγή έμπνευσής της δεν είναι άλλη από την αγάπη της για την παράδοση αλλά και την ανάγκη  τα έργα της να αποτελούν ένα μέσο εκπαίδευσης για του νέους αλλά και του τουρίστες του νησιού μας.

«Πάντα αγαπούσα και εκτιμούσα την παράδοση και θεώρησα χρέος μου να την μεταφέρω μέσα από τα έργα μου», τονίζει η Σουζάνα, η οποία σε συνέντευξη της στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ μιλάει για τη δουλειά της, για τα επόμενα της σχέδια αλλά και αυτή την πρωτότυπη σύνδεση της παράδοσης με το μοντέρνο στα έργα της.

 
Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με την κεραμική ;
Στο πανεπιστήμιο έπρεπε να χρησιμοποιήσω τέσσερα υλικά. Το ξύλο, το μέταλλο, το πλαστικό και τον πηλό. Το ξύλο ήταν πολύ θορυβώδες, είχε πολύ σκόνη και το θεώρησα πολύ σκληρό υλικό. Το πλαστικό δεν μου άρεσε καθόλου. Το μέταλλο το αγάπησα γιατί είναι γήινο υλικό αλλά πάλι ένιωθα πως δυσκολευόμουν να το δουλέψω. Πηγαίνοντας όμως στο μάθημα της κεραμικής κατάλαβα πως βρήκα αυτό  ακριβώς που ήθελα. Όταν ερχόμουν σε επαφή με τον πηλό ένιωθα πως ερχόμουν σε επαφή με την φύση. Όταν δούλευα τον πηλό ξεχνούσα τα πάντα και απλά δημιουργούσα.
 
Πώς αισθάνεσαι όταν δουλεύεις τον πηλό;
Η σχέση μου με τον πηλό είναι σαν μια ανθρώπινη σχέση. Ο πηλός έχει τις ιδιαιτερότητές του και τις ιδιοτροπίες του. Αν δεν καταφέρεις να «επικοινωνήσεις» μαζί του δεν θα έχεις τα αποτελέσματα που θέλεις. Όταν οι κινήσεις μου γίνονται πιο έντονες γίνεται και αυτός πιο έντονος. Αποτελεί ψυχοθεραπεία για εμένα. Του πηλού, όση αγάπη του δώσεις τόση αγάπη θα σου προσφέρει. Για αυτό το λόγο ότι φτιάχνω το φτιάχνω με αγάπη.
 
Από που εμπνέεσαι για να δημιουργήσεις;
Όλα μου τα έργα είναι εμπνευσμένα μέσα από την παράδοση. Ξεκινώντας από τη Νεολιθική εποχή, την εποχή του χαλκού μέχρι και σήμερα. Η δική μου δουλειά επικεντρώνεται κυρίως στο πώς μέσα από τα σχέδια μου μπορεί κάποιος να μάθει για την παράδοση. Δηλαδή προσθέτω φιγούρες από την παράδοση αλλά ταυτόχρονα βάζοντας κάποια μοντέρνα στοιχεία μέσα, τις μεταφέρω στο σήμερα έτσι ώστε κάποιος που τα βλέπει να μπορεί αντιληφθεί το δέσιμο της παράδοσης . Να μάθει για τους αρχαίους πολιτισμούς και τι συμβολίζουν οι φιγούρες που είναι ζωγραφισμένες στα έργα. Σημαντικό για εμένα είναι τα έργα μου να λειτουργούν ως μέσο εκμάθησης την ιστορία της Κύπρου.
 

Πως σύνδεσες τόσο έντονα την παράδοση με εσένα και τα έργα σου;
Είμαι ένας νέος άνθρωπος που πάντα αγαπούσα την παράδοση. Έχω μεγαλώσει μέσα σε παραδοσιακό περιβάλλον. Ήμουν από τους τυχερούς νέους που πρόλαβα τη γιαγιά μου να φτιάχνει χαλούμι και τραχανά. Θυμάμαι και τα γαϊδούρια που χρησιμοποιούσαν ως μεταφορικό μέσο για να πηγαίνουν στα χωράφια τους. Έτσι μέσα από αυτά τα γεγονότα την αγάπησα και δεν ντρέπομαι να πω πως όταν πήγα στην Αγγλία την εκτίμησα ακόμη περισσότερο. Θεώρησα πως ήταν χρέος μου κατά κάποιο τρόπο να μεταφέρω την ιστορία της χώρας μου δια μέσου των έργων μου. Όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο όλοι σχεδόν οι Κύπριοι σύνδεσαν τα πάντα με την κυπριακή παράδοση, και η αλήθεια είναι ότι οι καθηγητές είχαν κουραστεί να ακούνε το ίδιο πράγμα. Για έμενα όμως αυτή η προκατάληψη που είχε δημιουργηθεί με ενοχλούσε γι’ αυτό και επέμενα.


Νιώθεις ότι δικαιώθηκες από την επιλογή σου;
Ναι! Το αποτέλεσμα αποδείχθηκε καλύτερο από ότι πίστευαν και οι ίδιοι οι καθηγητές οι οποίοι μετά το τέλος των σπουδών μου, μου έδωσαν συγχαρητήρια για την επιμονή μου.

Ποια υπήρξε η πρώτη επιβράβευση για τα έργα σου;
Η πρώτη επιβράβευση για εμένα ήρθε στο Πανεπιστήμιο όταν κατάφερα με τη δουλειά μου να «φιλοξενηθώ» στην ιστοσελίδα  του Πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια της πρακτική μου στην Κύπρο.  Είχα εργαστεί με έναν Κύπριο κεραμίστα σε ένα project όπου καταφέραμε να συνδέσουμε την παράδοση με το σήμερα και στη συνέχεια κάναμε μια έκθεση και είχε πολύ μεγάλη επιτυχία .Επίσης, σε ένα φεστιβάλ κεραμικής στην Αγγλία, κέρδισα το βραβείο «student award» το οποίο μου έδωσε το δικαίωμα να εκθέσω έργα μου για ακόμη ένα χρόνο. Αληθινή επιβράβευση όμως  για εμένα είναι πιο απλά και καθημερινά πράγματα. Όπως για παράδειγμα όταν ένα παιδάκι, που δεν έπιασε ποτέ στα χέρια του πηλό έρχεται και μου λέει ευχαριστώ.

Πόσο εύκολα μπορεί ένας ξένος να εκτιμήσει και να ενδιαφερθεί για τη δουλειά σου από ότι ένας Κύπριος;
Για εμένα ήταν δύσκολη απόφαση να επιστρέψω στην Κύπρο γιατί είχα ανέλιξη στην Αγγλία. Στην Αγγλία υπάρχουν περισσότεροι λαοί, έτσι μαθαίνει ο κόσμος να εκτιμά τα πράγματα διαφορετικά και να εκτιμά τους τεχνίτες. Έβλεπα ότι ο κόσμος ενδιαφερόταν να μάθει για την Κύπρο και τον πολιτισμό της. Ερχόμενη στην Κύπρο ήξερα ότι οι ευκαιρίες και το εμπόριο θα ήταν πιο λίγες. Όμως σκοπός μου ήταν να έρθω στην Κύπρο και να ανοίξω το δικό μου εργαστήρι και συγκεκριμένα στην  Παλιά Λευκωσία που πάντα μου άρεσε, όπως και έγινε. Δεν έχω όμως κανένα παράπονο από το κυπριακό κοινό. Αγκάλιασε και εκτίμησε τη δουλειά μου και νιώθω πραγματικά ευγνώμων. Απλά πιστεύω ότι λόγω των οικονομικών δυσκολιών οι ξένοι θα αγοράσουν πιο εύκολα ένα έργο μου. Εκείνοι που εκτιμούν την παράδοση και τις αξίες του τόπου μας εκτιμούν και την τέχνη μου. Δεν θεωρώ ότι δεν εκτιμούν οι κύπριοι την δουλειά μου απλά είναι κοινό με περισσότερες ιδιαιτερότητες.

 


Υπάρχει ανάκαμψη στις τέχνες πλέον στην Κύπρο;
Πολύ και αυτό με χαροποιεί. Αυτός είναι και ο λόγος που ανοίγουν πολλά στούντιο. Η τέχνη είναι ένας κλάδος που πλέον πουλά .Για εμένα πλέον το κατεστημένο του ότι είσαι καλλιτέχνης θα πεθάνεις της πείνας δεν ισχύει πλέον στην Κύπρο.

Που θεωρείς ότι οφείλεται αυτή η στροφή προς την τέχνη
Σαν λαός επιτέλους εκτιμούμαι την παράδοση. Βέβαια όλα έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους. Έχουμε την τάση να βομβαρδίζουμε τον κόσμο με τα ίδια και τα ίδια και κουράζεται εύκολα. όπως για παράδειγμα γίνετε και με τα φεστιβάλ στα χωριά. Ανοίγουν πολλά εργαστήρια από τεχνίτες και καλλιτέχνες. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που θέλει και έχει στο μυαλό του. Αν είναι τόσο καλός όσο πιστεύει τότε θα ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους. Όσο αγαπάς τη δουλειά σου τόση αγάπη παίρνεις.

Νομίζεις πως η Κύπρος μπορεί να σε βοηθήσει να εξελιχθείς ως καλλιτέχνης;
Μου αρέσουν τα ταξίδια, μου αρέσει να γνωρίζω άλλους ανθρώπους και άλλες κουλτούρες. Μπορεί να ήταν πιο εύκολο για εμένα να μείνω στην Αγγλία αφού ήδη τα πήγαινα καλά αλλά ένιωθα ως υποχρέωση μου να επιστρέψω. Εάν όλοι οι καλλιτέχνες λέγαμε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να μας προσφέρει, δεν θα άλλαζε ποτέ κάτι στην Κύπρο.  Ενώ, με το να επιστρέψουμε νιώθω ότι βοηθάω να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές τουλάχιστο στον καλλιτεχνικό χώρο. Όταν πείρα την απόφαση να επιστρέψω, προσπάθησαν πολλοί να με αποτρέψουν με πρόφαση το ότι δεν θα έβρισκα ποτέ δουλειά. Όταν ξέρεις τι θέλεις και τι αγαπάς τα καταφέρνεις.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κατά τη γνώμη σου ένας καλός καλλιτέχνης;
Όχι κάτι συγκεκριμένο. Δεν φτάνει να έχεις μόνο ταλέντο για να είσαι καλός καλλιτέχνης αλλά πρέπει με πάθος να στηρίζεις τη δουλειά σου.

 
Τι είναι εκείνο που σε κάνει να ξεχωρίζεις από τους άλλους καλλιτέχνες ;
Δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου. Θα σου μιλήσω για αυτό που αγαπώ. Διάλεξα ένα κλάδο στον οποίο δεν υπάρχουν πολλοί στην Κύπρο. Επιπλέον, είμαι ένας άνθρωπος που με ότι καταπιαστώ το κάνω γιατί το αγαπώ. Έχω δοθεί ολοκληρωτικά σ΄ αυτή τη δουλειά και στον τρόπο που μπορώ να μεταφέρω μέσο της δουλειάς την παράδοση. Εκείνο που κάνω είναι αυτό που είμαι. Αν θέλεις να αγοράσεις κάτι από την Σουζάνα δεν αγοράζεις το αντικείμενο αλλά ένα κομμάτι από τον εαυτό της .Επειδή εκείνα που κατασκευάζω στον πηλό είναι όσα πιστεύω και ότι ακριβώς με αντιπροσωπεύει σαν άνθρωπο. Με κάνει να είμαι και νιώθω διαφορετική από τους άλλους επειδή αγαπώ αυτό που κάνω. Είναι ολόκληρη μου η ζωή μου. Το αναβιώνω.
 

Μπορεί να μάθει κάποιος εύκολα την κεραμική;
Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Η κεραμική είναι ψυχοθεραπεία και σε ηρεμεί. Αν βρεις τα «κουμπιά» της, μπορείς να μάθεις πολύ γρήγορα. Στόχος σε αυτούς που διδάσκω δεν είναι να γίνουν κεραμίστες αλλά η εκπαίδευση μέσα από την κεραμική. Να βρουν και να ανακαλύψουν μέσα από αυτή τον πολιτισμό μας.

Ποια η διαφορά του Αγγειοπλάστη από τον Κεραμίστα;
Μια μόνο διαφορά. Δεν φτιάχνω μόνο αγγεία. Ο αγγειοπλάστης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον τροχό. Ο Κεραμίστας σου δίνει πιο ευρύ χαρακτηριστικά. Δεν θα φτιάξεις μόνο αγγεία και χρηστικά αντικείμενα. Μπορείς να κάνεις περισσότερα πράγματα. Είσαι καλλιτέχνης του πηλού. Ο πηλός είναι το μέσο για να δημιουργήσεις ότι θέλεις και όχι αναγκαστικά κάτι χρηστικό.

Στοιχεία επικοινωνίας:

www.souzanapetricrafts.com

Souzana Petri Crafts

Δειτε Επισης

Σοβαρό πρόβλημα με διαρροή νερού στο φράγμα Μαυροκολύμπου-Επισκέπτεται το σημείο η Παναγιώτου
Τρία πεντάρια στην Κύπρο από την κλήρωση του Τζόκερ-Που παίχτηκαν τα τυχερά δελτία
Ταράζει τα νερά ξανά η ΟΕΛΜΕΚ-Επαναφέρει το θέμα της στελέχωσης των ΚΙΕ και προκαλεί αντιδράσεις
Προσεχώς το myHealth@Cy-Ξεκίνησε η δημιουργία της εφαρμογής για τους ταξιδιώτες ασθενείς
Τοξικό περιβάλλον γεμάτο μίσος τα social media-Ανοίγει η συζήτηση για τη ρητορική μίσους μέσω διαδικτύου
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί του Τζόκερ για τα 13,8 εκατ. ευρώ
Απαντά στις επικρίσεις για e-ΔΕΑ η Μιχαηλίδου-«Ανάγεται σε θεωρίες συνωμοσίας»
Διαμαρτυρία Κούρδων στη Λεμεσό για επιθέσεις Τουρκίας στη Συρία
Συνεχίζεται η καλοκαιρία... χειμωνιάτικα-Πότε πέφτει η θερμοκρασία
Δεσμεύτηκε να προετοιμαστεί για εφαρμογή του «Πληρώνω όσο Πετώ» ο Αρμεύτης-«Κεφαλαιώδους σημασίας»