Το Κυπριακό και το δημοψήφισμα στην Τουρκία στη συνάντηση Κοτζιά-Τζόνσον

Περίπου δύο ώρες κράτησε η συνάντηση Κοτζιά-Τζόνσον το απόγευμα της Πέμπτης στην Αθήνα. Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, σε ξεχωριστές τοποθετήσεις τους προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, αναφέρθηκαν περιληπτικά στα θέματα που συζήτησαν. Λίγο αναφέρθηκαν στο Κυπριακό, αλλά οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως η μεταξύ τους συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών ήταν «ενδελεχής και εμπεριστατωμένη».
 
Ένα λεπτό ζήτημα στο οποίο, κατά πληροφορίες, απασχόλησε τους δύο Υπουργούς ήταν οι πιθανές εξελίξεις στην Τουρκία μετά το συνταγματικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, και πώς αυτό θα επηρεάσει την πορεία των ενδοκοινοτικών διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, τώρα μάλιστα που ορίστηκε και η ημερομηνία επανέναρξής τους, στις 11 του τρέχοντος μηνός.
 
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε στις προς δημοσιογράφους δηλώσεις του ότι μαζί με την Βρετανία, η Ελλάδα θέλει «να αναζητήσουμε ορθές, δίκαιες και έξυπνες λύσεις», και υπενθύμισε ότι παραμένει σταθερή η θέση της Αθήνας ότι «είμαστε ενάντια στο να έχουν τρίτες δυνάμεις δικαιώματα παρεμβάσεων, εγγυητικά δικαιώματα ή στρατό στην Κύπρο».
 
Σε δημοσιογραφική ερώτηση με ποια νομιμοποίηση η Βρετανία, που αποχωρεί τώρα από την ΕΕ, «ζητά στις διαπραγματεύσεις να προβλέπονται ίδια δικαιώματα για τους Έλληνες που είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες με τους Τούρκους πολίτες σε μιαν επανενωμένη Κύπρο», ο κ. Τζόνσον είπε πως αυτό είναι κάτι στο οποίο οι πολίτες του νησιού θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία.
 
Και ακολούθως, ο Βρετανός ΥΠΕΞ επαίνεσε τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι στιγμής για την επίλυση του Κυπριακού οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί, «που έχουν δαπανήσει πολλή ενέργεια και έχουν επιδείξει ένα αίσθημα πολιτικής αυτοθυσίας, που είναι πολύ σπάνιο σήμερα, για να αφουγκραστεί κάθε ένας από αυτούς την κοινότητα της άλλης πλευράς».
 
Ο κ. Τζόνσον είπε ότι με τον Έλληνα ομόλογό του «καλύψαμε πολύ έδαφος» στη μακρά συζήτησή τους, και ανέφερε ενδεικτικά ότι συζήτησαν για «τη φρίκη των γεγονότων στη Συρία, εκφράζοντας και οι δύο τον αποτροπιασμό μας για το καθεστώς του Άσαντ και τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους δικούς του ανθρώπους», το Κυπριακό, την κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια, στη Ρωσία, στις ΗΠΑ, στην Αρμενία.

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντο από τη συμπλοκή με τον νεκρό 23χρονο έξω από κλαμπ στην Ελλάδα
Πώς έγινε το επεισόδιο με ένα νεκρό έξω από κλαμπ στην Ελλάδα-Τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛΑΣ
Άνοιξαν πυρ έξω από νυχτερινό κέντρο στην Ελλάδα-Ένας νεκρός και ένας τραυματίας
Αστυνομικός τραυματίστηκε από επίθεση αγνώστων στα Εξάρχεια-Κάηκε ολοσχερώς ένα αυτοκίνητο
Έστησαν μικρό καρτέλ μέσα σε σχολεία στην Πάτρα-Ναρκωτικά ζυγαριές και ξυλοδαρμοί
Πυκνώνει το μυστήριο με τον ρεμπέτη που εξαφανίστηκε από τη Θεσσαλονίκη
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Συγκλονίζουν οι συνάδελφοι του Λυγγερίδη-Οι καταθέσεις τους για την επίθεση των χούλιγκανς
Σημαντική πρόοδος στη Θετική Ατζέντα, λένε οι ΥΦΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας
ΒΙΝΤΕΟ: Στον δρόμο για το Παρίσι η Ολυμπιακή Φλόγα