Μήνυμα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2017
12:21 - 07 Απριλίου 2017
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας στις 7Απριλίου 2017 ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει:
1) Η σύγχρονη προσέγγιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους διεθνείς οργανισμούς, την κοινωνία των πολιτών και τα άτυπα δίκτυα, ωθούν στην διεύρυνση του δικαιώματος στην υγεία ορίζοντάς το ως καθολική και αδιαμφισβήτητη αξία. Συγκεκριμένα, η Υγεία είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, όπως αυτή περιγράφεται στη Διακήρυξη της ίδρυσης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και ως ΠΙΣ θεωρούμε ότι η Πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει τα δίκαια των πολιτών ως κόρη οφθαλμού προς το καλώς νοούμενο συμφέρον μιας υγιούς και ευημερούσας κοινωνίας.
2) Ως ιατροί, έχουμε δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, ο οποίος επιτάσσει να θέτουμε ως προτεραιότητα τις ανάγκες των ασθενών, πάνω από οποιαδήποτε οικονομικά, πολιτικά ή άλλα συμφέροντα.
3) Ως ιατρικός κόσμος έχουμε την υποχρέωση, την ευθύνη αλλά είναι και χρέος μας προς τους ασθενείς μας και τα μέλη μας, να διεκδικήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι η ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δεν θα αποψιλωθεί ώστε να μπορέσει η πολιτεία να εξοικονομήσει πόρους στα πλαίσια ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας.
4) Είναι γι' αυτόν τον λόγο που πρέπει, σε συνεργασία με όλους τους συμβαλλόμενους φορείς, να συνδράμουμε εποικοδομητικά στην εφαρμογή ενός λειτουργικού και ασθενοκεντρικού ΓεΣΥ και διατηρούμε την πεποίθηση ότι όλοι οι συμβαλλόμενοι φορείς, πολιτεία, πολιτικά κόμματα, κοινωνικοί εταίροι, παροχείς υγείας και οι ασθενείς, κατανοούν ότι για να μπορέσει να εφαρμοστεί ομαλά η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, απαιτείται σύνεση, συναίνεση αλληλοκατανόηση και συνεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό, μακριά από αντιπαραθέσεις, διαπληκτισμούς και συγκρουσιακές πρακτικές.
5) H φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (2017) είναι αφιερωμένη στην κατάθλιψη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ η κατάθλιψη είναι η ασθένεια του αιώνα αφού πάνω από 150 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύεται ότι πάσχουν από αυτήν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ ώς το 2020 η κατάθλιψη θα γίνει η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Πανεπιστημιακές έρευνες καταδεικνύουν ότι μόλις το 70% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του γιατρού.
6) Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τη ζωή του ατόμου. Επηρεάζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τη καθημερινότητα ακόμα και βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως τον ύπνο, τη διατροφή, κλπ.
7) Ως ΠΙΣ είμαστε στην διάθεση των αρμόδιων φορέων καθώς και όλων των οργανωμένων συνόλων ώστε να αναζητήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες θα προλαμβάνουν στα αρχικά στάδια παθήσεις και θα προσφέρουν την καλύτερη θεραπεία στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν συμπεριλαμβανομένου και της κατάθλιψης.