Πού δίνουν την κούπα του πρωταθλητή οι αριθμοί

Επτά αγωνιστικές πριν το πέσιμο της αυλαίας στη β’ φάση του πρωταθλήματος τρεις ομάδες διεκδικούν το τρόπαιο. Ευρισκόμενος στο +4 από τον Απόλλωνα και στο +6 από την ΑΕΚ ο ΑΠΟΕΛ ορίζει τη μοίρα του από θέση ισχύος. Αυτοδύναμα πρώτοι το νήμα μπορούν να κόψουν και οι «γαλάζιοι» της Λεμεσού, εφ’ όσον νικήσουν δύο φορές τους «γαλαζοκίτρινους» (σ.σ. σ’ αυτήν την περίπτωση μάλιστα το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία θα τους επιτρέπει στα υπόλοιπα πέντε παιχνίδια συγκομιδή μικρότερη κατά δύο βαθμούς από τους νυν πρωταθλητές).

Στον αντίποδα, η ΑΕΚ δεν χρειάζεται μόνον νίκη επί του ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ, αλλά α) ακόμη μια ήττα των «γαλαζοκιτρίνων», προκειμένου να ισοβαθμήσει μαζί τους (έχοντας η ίδια το πλεονέκτημα) και β) νίκη επί του Απόλλωνα στην «ΑΕΚ-Αρένα».
Τα προαναφερθέντα σενάρια έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση τη μη απώλεια (ή, εν πάση περιπτώσει την ταυτόσημη συγκομιδή) βαθμών των τριών μνηστήρων του τίτλου στα εναπομένοντα παιχνίδια με τις άλλες τρεις ομάδες του ομίλου (ΑΕΛ, Ομόνοια, Ανόρθωση).
 
Στημένες μπάλες

ΑΕΚ και Απόλλων έχουν πλεονέκτημα έναντι του ΑΠΟΕΛ όσο η μπάλα κυλά στο χορτάρι. Οι «κιτρινοπράσινοι» έχουν πετύχει το 72,8% (41 στα 59) και οι «γαλάζιοι» το 72,5% (45 στα 62) των τερμάτων τους μέσα από τη ροή του αγώνα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των «γαλαζοκιτρίνων» ανέρχεται μόλις στο 62,1% (41 στα 66).
Από την άλλη, ο πρωταθλητής έχει σαφέστατο πλεονέκτημα στις στημένες μπάλες, καθώς μέσα από αυτές έχει πάρει 25 γκολ (37,8%) έναντι 17 του Απόλλωνα (27,5%) και 16 της ΑΕΚ (27,2%). Κι ενώ στα φάουλ και στα πέναλτι υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των τριών, μέσα από εκτελέσεις κόρνερ οι «γαλαζοκίτρινοι» έχουν πετύχει 13 γκολ, ήτοι όσα αθροιστικά οι δύο ανταγωνιστές τους (6 ο Απόλλων, 7 η ΑΕΚ).
 
Γκολ ανά γραμμή

Στον τομέα αυτό η ΑΕΚ έχει την πιο ομοιόμορφη και αναλογική κατανομή. Έχει πάρει 10 γκολ από τους αμυντικούς της (κορυφαία επίδοση μεταξύ των τριών), 21 από τους μέσους και 26 από τους επιθετικούς της.
Ο Απόλλωνας έχει πάρει επίσης αρκετά γκολ από την οπισθοφυλακή του (8), έχει ως αιχμή του δόρατος το κέντρο του (33 γκολ, η κορυφαία επίδοση μεταξύ τρων τριών) και 24 από τους φορ του.
Ο ΑΠΟΕΛ, από την άλλη, έχει πάρει μόλις τέσσερα τέρματα από την άμυνά του, 27 από τη μεσαία γραμμή του και 30 (η κορυφαία επίδοση μεταξύ των τριών) από τη γραμμή κρούσης του.
 
Πλουραλισμός και συνέπεια

Και στον τομέα αυτό η ΑΕΚ προπορεύεται έχοντας αναδείξει 18 σκόρερ στην τρέχουσα περίοδο, έναντι 14 του ΑΠΟΕΛ και 12 του Απόλλωνα, ο οποίος όμως διακρίνεται για τη συνέπεια των παικτών του στο σκοράρισμα, καθώς επτά(!) μετρούν ήδη πάνω από 4 γκολ (στον ΑΠΟΕΛ ο αντίστοιχος αριθμός είναι τρεις και στην ΑΕΚ επίσης τρεις, αλλά εις εξ αυτών -ο Άλβες με 6- δεν αγωνίζεται πλέον στην ομάδα).
 
Οι τροφοδότες

ΑΕΚ και ΑΠΟΕΛ αριθμούν από 18 δημιουργούς στις τάξεις τους, ο Απόλλων 14. Οι «γαλαζοκίτρινοι» έχουν μισή ντουζίνα παίκτες με πάνω από τέσσερις ασίστ, ενώ οι «κιτρινοπράσινοι» και οι «γαλάζιοι» από τέσσερις. Το ευτύχημα για τον Απόλλωνα (κι ένας από τους λόγους για τις σταθερά υψηλές πτήσεις του περασμένου πενταμήνου) είναι πως δεν έχει χάσει για μεγάλο διάστημα ούτε έναν από τους κορυφαίους δημιουργούς τερμάτων, ενώ ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ έχουν υποστεί (και υφίστανται ακόμη) τέτοιες απώλειες.
 
Πότε δέχονται γκολ

Όπως ορίζει ο κανόνας, και οι τρεις κορυφαίες άμυνες της κατηγορίας έχουν δεχτεί περισσότερα τέρματα μετά την ανάπαυλα παρά πριν από αυτήν. Η κατανομή σε Απόλλωνα (8-14) και ΑΕΚ (9-15), όμως, είναι πολύ πιο ισορροπημένη απ’ αυτήν στον ΑΠΟΕΛ (5-13)! Οι «γαλαζοκίτρινοι» είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο τελευταίο 15λεπτο των δύο ημιχρόνων: συνολικά 11 από τα 18 τέρματα στο παθητικό τους έχουν επιτευχθεί στα εν λόγω διαστήματα!

Ο Απόλλωνας είναι πιο ευάλωτος από τους ανταγωνιστές του στο δεύτερο 15λεπτο των ημιχρόνων (4 γκολ παθητικό στο διάστημα 16’-30’ και επτά στο διάστημα 61’-75’), ενώ η αχίλλειος πτέρνα της ΑΕΚ είναι το ξεκίνημα (4 γκολ παθητικό στο πρώτο τέταρτο) και οι καθυστερήσεις ενός αγώνα (πέντε γκολ σε αυτό το διάστημα)!