Ευρωπαϊκές “πλάτες” στην επίθεση Τραμπ

Σαφή διάκριση ανάμεσα στις επιθέσεις με χημικά εναντίων αμάχων και το προληπτικό χτύπημα Τραμπ επί στρατιωτικού στόχου κάνει ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ σε γραπτό του μήνυμα στον απόηχο του χθεσινοβραδινού χτυπήματος.
 
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι "η επαναλαμβανόμενη χρήση των όπλων αυτών θα πρέπει να απαντηθεί και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις".
 
H EE καταδίκασε εκ νέου τις επιθέσεις με παραλυτικό αέριο στην περιοχή του Ιντλίμπ, επαναβεβαιώνοντας την ανάγκη για πολιτική λύση στη Συρία στο πλαίσιο των συνομιλιών στη Γενεύη. Ωστόσο φαίνεται να κάνει δεκτές τις εξηγήσεις των ΗΠΑ σε σχέση με το αποτρεπτικό χτύπημα στο αεροδρόμιο του Shayrat.
 
Συγκεκριμένα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε γραπτή της δήλωση ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, με βάση την εκτίμησή τους ότι το συριακό καθεστώς έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, διεξήγαγαν ένα χτύπημα στο αεροδρόμιο Shayrat στη Συρία με τον κατανοητό σκοπό της πρόληψης και της αποτροπής της διάδοσης και χρήσης θανατηφόρων χημικών όπλων».
 
Η Μογκερινί είπε ακόμη ότι «οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την ΕΕ, επίσης, ότι αυτά τα χτυπήματα είναι περιορισμένα και εστιάζονται στην πρόληψη και την αποτροπή περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων».
 
Η ΕΕ, διαβεβαίωσε η κ. Μογκερίνι, «θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες και το έργο του OPCW στη Συρία, περιλαμβανομένου του μηχανισμού Κοινών Ερευνητικών OPCW-UN αναφορικά με την διερεύνηση της χρήσης χημικών όπλων», ενώ σύμφωνα με την ίδια «όσοι κριθούν υπεύθυνοι θα πρέπει να τιμωρηθούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».
 
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε θετική την επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία , ωστόσο είπε πως δεν αρκεί.
 
Σε ομιλία του από το Χατάι το οποίο συνορεύει με τη Συρία ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: “Θέλω από εδώ στο Χατάι να δηλώσω ότι βρίσκουμε θετικό το ουσιαστικό βήμα που έγινε εναντίον του καθεστώτος Άσαντ που διέπραξε εγκλήματα πολέμου με τα χημικά και συμβατικά όπλα. Είναι αρκετό; Εγώ δεν βλέπω να είναι αρκετό”.
 
Πάντως σήμερα Τούρκοι συνδικαλιστές πραγματοποίησαν στην Άγκυρα διαμαρτυρία για την επίθεση με χημικά στην πόλη Ίμπλιντ της Συρίας  κρατώντας φέρετρα στους ώμους τους.  Συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ιράν στην Άγκυρα και φώναζαν συνθήματα όπως: “Να ντραπεί ο κόσμος που ξέχασε την Συρία”, “Πες τέρμα στις δολοφονίες”.  Στη συνέχεια κρατώντας τα φέρετρα περπάτησαν μέχρι την πρεσβεία της Ρωσίας.  

Δειτε Επισης

Ξεκινάει η δίκη για τον φόνο της φοιτήτριας Τζούλια Τσεκετίν με 70 μαχαιριές από τον 22χρονο φίλο της
Ευρωπαϊκό «μπλόκο» σε εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων
ΒΙΝΤΕΟ: Δρόμοι έγιναν ποτάμια από ξαφνική νεροποντή στις Κάννες
Ισραηλινή επίθεση κοντά στη Βηρυτό-Καλούν τους κατοίκους να μείνουν μακριά από θέσεις της Χεζμπολάχ
Αποζημίωση μαμούθ σε νταντά από την Κολομβία-Το αφεντικό της την κατέγραφε με κρυφή κάμερα
Κάλεσμα Χάρις σε Τραμπ για δεύτερο debate-Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Το SPD του Σολτς κέρδισε τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο-«Το κόμμα κέρδισε, ο καγκελάριος έχασε»
Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στο Λίβανο-Βομβαρδίζει νέες θέσεις της Χεζμπολάχ
Οριακή νίκη των Σοσιαλιστών του Σολτς και μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll
Η αντιπαράθεση με το Ισραήλ είναι πλέον μία μάχη χωρίς τέλος, διαμηνύει η Χεζμπολάχ-Νέα έκκληση των ΗΠΑ για διπλωματική επίλυση της κρίσης