Ο Πρόεδρος της Γερμανίας στην Αθήνα

«Ο ελληνικός λαός πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια 7 χρόνων και πιστεύω πως έχει έρθει η στιγμή να αντικατασταθεί το συναίσθημα της αγωνίας και του πόνου με το συναίσθημα της ελπίδας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.  
 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ενότητα της Ευρώπης, πρέπει όμως να διασφαλίσουμε και ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς της Ευρώπης» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο κ. Στάινμαϊερ και από τη θέση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατία της Γερμανίας θα συνεχίσει να καταβάλλει άοκνες προσπάθειες γι' αυτόν τον σκοπό.  

 
Ο κ. Στάινμαϊερ εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμηση του για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και για το θάρρος που είχε για να επιτελέσει αυτό το έργο. Προσέθεσε εξάλλου, πως ελπίζει τα σημερινά νέα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Μάλτας, ότι δηλαδή έχει επέλθει κάποια συμφωνία τουλάχιστον στα βασικά ζητήματα, να είναι αληθινή κι ότι αυτό θα ήταν πολύ θετικό.
 
 
Ειδικότερα, κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Γερμανός Πρόεδρος ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για το ευγενικό καλωσόρισμα είπε πως «δεν έχει περάσει πολύς καιρός που είχαμε βρεθεί σε αυτό το τραπέζι και συζητούσαμε, και το μεγάλο θέμα που μας απασχόλησε εντατικότατα ήταν φυσικά η ευρωπαϊκή κρίση». «Η Ευρώπη», είπε ο κ. Στάινμαϊερ, «αισθάνεται πλέον ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο και ότι μετά ακριβώς από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις και θα πρέπει να μάθουμε ξανά να μιλάμε θετικά για την Ευρώπη και να μη θεωρούμε ότι η Ευρώπη ευθύνεται για όλα όσα δεν μας αρέσουν».
 
 
Ο Γερμανός Πρόεδρος πραγματοποιεί 2ήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, στα πλαίσια της οποίας θα εγκαινιάσει αύριο Σάββατο την έκθεση Documenta 14, μιας «πολιτιστικής παρέμβασης» σε 42 σημεία εκθέσεων και δράσεων που είναι διάσπαρτα στην πόλη της Αθήνας, και ήδη προσελκύει παγκόσμιο ενδιαφέρον.
 
Αργότερα ο Γερμανός Πρόεδρος έγινε δεκτός από τον Έλληνα ομολογό του, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα και στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι “όπως επιτεύχθηκε και έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οριστική ενοποίηση της Γερμανίας όταν έφυγε και ο τελευταίος Σοβιετικός στρατιώτης από την χώρα, έτσι και στο Κυπριακό πρέπει να αποτελεί «ευρωπαϊκό ζήτημα» η επανένωση του νησιού δεν μπορεί να ευοδωθεί με στρατεύματα κατοχής και ξεπερασμένες εγγυήσεις.
 
 
Για την Ελλάδα το Κυπριακό είναι διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα, είπε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι στόχος, είναι πάντοτε η επίτευξη «δίκαιης και βιώσιμης λύσης» και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.
 
Η επίσκεψη όμως του Γερμανού Προέδρου συμπίπτει με τις εξελίξεις στη Συρία, που αποτέλεσαν και βασικό σημείο του χαιρετισμού που του απηύθυνε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει έμπρακτα να εμπλακεί στον τερματισμό των εχθροπραξιών στην ευρύτερη περιοχή.
 
 
Είναι αποστολή – είπε -  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως άλλωστε καταδεικνύει εμφαντικώς η εντελώς πρόσφατη ανείπωτη τραγωδία ιδίως των νεκρών μικρών παιδιών αλλά και η σημερινή εξέλιξη,  «αφενός να συμβάλλει και εκείνη ενεργώς στον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Μέση Ανατολή, και, αφετέρου ν’ απαντήσει στην βάρβαρη τζιχαντιστική τρομοκρατία όπως ταιριάζει σ’ εγκληματίες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας».
 
Οσον αφορά τις προσπάθειες της Ελλάδος να εξέλθει από την οικονομική της κρίση, ο κ. Παυλόπουλος είπε στον κ. Στάϊνμάγιερ ότι ο ελληνικός λαός τον εκτιμά ιδιαίτερα διότι επί των ημερών του ως Υπουργός Εξωτερικών στήριξε την Ελλάδα και συνέβαλε στην παραμονή της στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Διαβεβαίωσε τον Γερμανό ομόλογό του ότι «η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και θα βαδίσει με συνέπεια τον ευρωπαϊκό της δρόμο, και μάλιστα εντός του σκληρού πυρήνα της».
 
Αναφέρθηκε τέλος και στο θέμα των ελληνικών συνόρων που, όπως είπε, αμφισβητούνται όλο και πιο συχνά από την Άγκυρα, που έχει θέσει θέμα στο Αιγαίο.
 
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην Συνθήκη της Λωζάνης που πρέπει, είπε, να γίνεται απολύτως σεβαστή. Και κάθε αμφισβήτησή της, έμμεση ή άμεση, πρόσθεσε, «είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα, πολλώ μάλλον όταν οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων  όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 

Δειτε Επισης

Άγρια δολοφονία πρακτορείου στην Ελλάδα-Δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι, εντοπίστηκε καραμπίνα στη σκηνή
Νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία στα Τέμπη-«Συνωμοσία για να αποκρυφθούν στοιχεία»
Σάλος με νεαρό που έφτυσε και έβριζε άγαλμα του Κατσαντώνη στο Κορδελιό-«Θα το σκουπίσω, θα ζητήσω ταπεινά συγγνώμη»
Όσα είπε στην απολογία της η σύζυγος του αστυνομικού στην Ελλάδα-«Δεν με απασχολεί αν τυχόν πάω φυλακή»
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον «δράκο» του Περιστερίου-Τρομάζει μαρτυρία θύματος
Χωρίς τέλος το θρίλερ με την εξαφάνιση του υιού Εισαγγελέως στην Ελλάδα-«Ξεκινήσαμε έρευνες σε νέο σημείο»
Μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό ο 45χρονος οδηγός της Porsche του θανατηφόρου τροχαίου στα Χανιά
Ερευνούν αν ο καθηγητής είχε κακοποιήσει κι άλλες ανήλικες στην Ελλάδα-Τα απρεπή μηνύματα και η σχέση με 16χρονη
Έκλεψε χιλιάδες ευρώ από κομμωτήριο της κολλητής της και τα έκρυψε στο εσώρουχο-Την έκαψε ένα κινητό
Ελεύθερη με όρους η σύζυγος του αστυνομικού της Βουλής-Της ασκήθηκε δίωξη για βιασμό ανηλίκου