Παιχνίδι με τη φωτιά πλέον το συριακό έδαφος

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι το Πεντάγωνο ειδοποιήθηκε πως η λειτουργία του διαύλου επικοινωνίας των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας με αυτές των ΗΠΑ, ο οποίος έχει στόχο να αποφεύγονται αθέλητες συγκρούσεις των αεροσκαφών τους στον εναέριο χώρο της Συρίας, θα κλείσει στις 00:00 (ώρα Κύπρου), όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
 
Τα πυραυλικά πλήγματα στη συριακή στρατιωτική βάση, τα οποία ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο, υποστήριξε από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος, αποφεύγοντας όμως να διευκρινίσει αν ο Αμερικανός πρόεδρος θα εγκρίνει και νέες επιθέσεις ή άλλες ενέργειες εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
 
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής "είναι προετοιμασμένες να κάνουν περισσότερα" στη Συρία, προειδοποίησε πάντως η αντιπρόσωπος της Ουάσινγκτον στα Ηνωμένα Έθνη,Νίκι Χέιλι κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας "πλήρως δικαιολογημένη" την πυραυλική επίθεση εναντίον αεροπορικής στρατιωτικής βάσης του συριακού καθεστώτος.
 
Οι εκπρόσωποι των 15 χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησαν την Παρασκευή έκτακτη συνεδρίασή με αντικείμενο συζήτησης το πυραυλικό πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, μετά τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 80 άνθρωποι.
 
Η συνεδρίαση αυτή διεξήχθη κατόπιν αιτήματος της Βολιβίας, η οποία θεωρεί ότι η εκτόξευση περίπου 60 αμερικανικών πυραύλων εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
 
 
Ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, είπε στο Συμβούλιο ότι απαιτείται να αναληφθεί άμεσα δράση για να προστατευθεί ο συριακός λαός αλλά οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να βασίζονται "στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου".
 
Η Ρωσία πάντως κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο με το πυραυλικό πλήγμα που εξαπέλυσε εναντίον του καθεστώτος στη Δαμασκό.
 
Ο στόχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι "απλούστατα, η εξολόθρευση όλων εκείνων που του αντιστέκονται, με οποιοδήποτε κόστος", υποστήριξε με τη σειρά του, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ. Μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Ντελάτρ είπε ότι τα αμερικανικά πλήγματα με αφορμή την επίθεση με χημικά στο Ιντλίμπ ήταν "νόμιμα" καθώς έχει καταστεί αναγκαίο "να εμποδιστεί" ο Άσαντ.
 
Μια «προειδοποίηση» προς τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ αποτελούσε η πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ σε μια αεροπορική βάση στο συριακό έδαφος μετά την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να εξαπέλυσε ο συριακός στρατός στην Ιντλίμπ, έκρινε ο Μάθιου Ράικροφτ, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, κάνοντας λόγο περί μιας «αναλογικής αντίδρασης σε ανείπωτες πράξεις».
 
Παραμένει στην ατζέντα η επίσκεψη Τίλερσον στη Μόσχα
 
Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα παραμένει στην ημερησία διάταξη της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
 
Η κ. Ζαχάροβα επισήμανε πως η ρωσική διπλωματία αναμένει ο κ. Τίλερσον να δώσει εξηγήσεις για τη στάση της Ουάσινγκτον, μετά την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία. «Ας έλθει (στη Μόσχα) και ας μας μιλήσει» για τις «περίεργες» επιλογές της αμερικανικής κυβέρνησης, είπε η Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.
 
Λειτουργεί και πάλι η βάση Αλ Σαϊράτ
 
Στο μεταξύ, δύο μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν σήμερα από την αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ, η οποία επλήγη την Πέμπτη από τις ΗΠΑ και εκτέλεσαν επιχειρήσεις στη γύρω περιοχή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα αεροσκάφη αυτά "απογειώθηκαν από τη βάση Αλ Σαϊράτ, που λειτουργεί και πάλι εν μέρει, και έπληξαν στόχους κοντά στην Παλμύρα", στην κεντρική Συρία, ανέφερε η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Δύο με τρία άτομα φέρονται να μετακίνησαν τη μοτοσικλέτα του 16χρονου-Έρευνες για αναρτήσεις σε ΜΚΔ
Ξεκινάει η δίκη για τον φόνο της φοιτήτριας Τζούλια Τσεκετίν με 70 μαχαιριές από τον 22χρονο φίλο της
Ευρωπαϊκό «μπλόκο» σε εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων
Εκτός ελέγχου ο Κουλίας εκβιάζει τον Πρόεδρο και ο Νικόλας ποιεί την νήσσαν-Το θέμα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό
ΒΙΝΤΕΟ: Δρόμοι έγιναν ποτάμια από ξαφνική νεροποντή στις Κάννες
Βγήκε μπροστά ο Νικόλας-Χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση για Οδυσσέα, πυρά κατά ΑΚΕΛ
Βάζει φρένο στον Κουλία για διορισμό Γενικού Ελεγκτή η Αννίτα-Ακύρωσε το ταξίδι της, παραμένει Προεδρεύουσα
Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο στον Ατσά-Νεκρός ο 60χρονος Λάμπρος Μαυρομμάτης
Ισραηλινή επίθεση κοντά στη Βηρυτό-Καλούν τους κατοίκους να μείνουν μακριά από θέσεις της Χεζμπολάχ
Αποζημίωση μαμούθ σε νταντά από την Κολομβία-Το αφεντικό της την κατέγραφε με κρυφή κάμερα