Στο μυαλό του Κύπριου τζογαδόρου – Εύκολο χρήμα, απληστία και εθισμός

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και αξιόλογη ημερίδα έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στη Λευκωσία. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και είχε ως στόχο να κατανοηθούν οι αντιλήψεις των Κύπριων παιχτών, γύρω από τα τυχερά παιχνίδια και συγκεκριμένα γύρω από το Αθλητικό Στοίχημα.

Η έρευνα που ετοίμασε η IMR για λογαριασμό της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων διερεύνησε τις συνήθειες που έχουν να κάνουν με τα τυχερά παιχνίδια, τις απόψεις για κάθε παιχνίδι, το προφίλ των παικτών, τη συχνότητα και το μέρος όπου παίζουν και τους λόγους που παίζουν και κατέληξε σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Τι αντίληψη έχουν οι Κύπριοι για τα τυχερά παιχνίδια

Η αντίληψη των παιχτών που συμμετείχαν στις τέσσερις ομάδες εστίασης στην έρευνα της IMR απάντησαν αυθόρμητα στην ερώτηση τι είναι τυχερό παιχνίδι.  Πρώτος άξονας όπου επικεντρώθηκαν οι απαντήσεις, είναι πως πρόκειται για ένα παιχνίδι. Δεύτερος άξονας είναι ότι μπορεί να υπάρξει κέρδος (χρήμα) και τρίτος άξονας το συναίσθημα του παίχτη την ώρα του παιχνιδιού.

Το προφίλ των παικτών

Γενικά στους ερωτηθέντες κυριάρχησε η αντίληψη ότι τα τυχερά παιχνίδια είναι κάτι μέσω του οποίου μπορείς να έχεις κέρδος. Πρόσθετα πιστεύουν ότι είναι ένα παιχνίδι για όλους και συνδέεται με την διασκέδαση, τη ψυχαγωγία και την παρέας. Θεωρείται πως το ποδοσφαιρικό στοίχημα είναι ένα από τα παιχνίδια όπου οι γνώσεις του παίκτη αυξάνουν τις πιθανότητες για να κερδίσει, δηλαδή δεν παίζει ρόλο μόνο η τύχη.

Οι παίχτες που ασχολούνται με το στοίχημα είναι κυρίως άνδρες και θεωρείται παιχνίδι  της παρέας που συνεπάγεται το ενδιαφέρον για τον αθλητισμό.

Γιατί παίζουν τυχερά παιχνίδια

Σύμφωνα με την έρευνα οι τρεις βασικοί παράγοντες που τους παρακινούν για να ασχολούνται με τα τυχερά παιχνίδι είναι το χρήμα, η διασκέδαση και ο εθισμός.

Συγκεκριμένα θεωρούν πως τα άτομα που παίζουν τυχερά παιχνίδια έχουν ως κίνητρο το έπαθλο και έχουν ως στόχο να αλλάξουν τη ζωή τους. Γενικά επικρατεί η αντίληψη πως είναι ένας εύκολος τρόπος για απόκτηση χρημάτων.

Επίσης οι παίχτες δηλώνουν πως περνούν καλά παίζοντας τυχερά παιχνίδια. Θεωρούν πως είναι μια μορφή διασκέδασης η οποία είναι συνδεδεμένη με τον ενθουσιασμό, την δράση και την αγωνία.

Μια μερίδα των παιχτών δηλώνει ότι παίζει τυχερά παιχνίδια γιατί δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Ομολογούν ότι αισθάνονται εθισμένοι στον τζόγο και περνούν πολλές ώρες της ημέρας σε πρακτορεία ή παίζοντας τυχερά παιχνίδια στο internet. Μερικές από τις απαντήσεις που δόθηκαν είναι ανησυχητικές σύμφωνα με την έρευνα. «Ο τζόγος είναι μέσα στο αίμα μας, δεν νιώθω καλά αν δεν παίξω. Ποντάρω σε αυτοκίνητα μονά/ζυγά. Περνώ περισσότερη ώρα στο πρακτορείο παρά στο σπίτι.

Γιατί παίζουν αθλητικό στοίχημα

Γενικά στην Κύπρο το ποδόσφαιρό είναι το πιο δημοφιλές άθλημα και ως εκ τούτου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να παίξει κάποιος. Το αθλητικό στοίχημα είναι το πιο δημοφιλές τυχερό παιχνίδι για τους νέους άνδρες 18-35. Οι Κύπριοι θεωρούν πως είναι ένας εύκολος τρόπος για να έχεις κέρδος αφού κυριαρχεί η αντίληψη πως δεν χρειάζεται μόνο τύχη, αλλά και γνώσεις.

Οι παίχτες του αθλητικού στοιχήματος υποστηρίζουν πως το αθλητικό στοίχημα συνδυάζει τη ψυχαγωγία με το κέρδος αφού παρακολουθούν κάτι που τους αρέσει και έχουν χρηματικό όφελος. Όταν ποντάρουν σε αγώνες της ομάδας τους δεν αγωνιούν μόνο για τη νίκη αλλά και για την τσέπη τους.

Άλλοι παράγοντες που καθιστούν το αθλητικό στοίχημα πρώτο στις προτιμήσεις των Κυπρίων είναι το γεγονός πως έχουν εύκολη πρόσβαση μέσω του διαδικτύου σε αγορές ενώ αγώνες βρίσκονται σε εξέλιξη κάθε μέρα και ώρα της εβδομάδας σε κάποια γωνιά του πλανήτη.

Το στοίχημα στο πρακτορείο και στο ίντερνετ

Πάντως σύμφωνα με την έρευνα της IMR μέσω διαδικτύου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να χάσει κάποιος μεγαλύτερα ποσά αφού τα χρήματα δεν είναι χειροπιαστά αλλά σε ηλεκτρονική μορφή και συνήθως λόγω των διαδικασιών που χρειάζονται για εξαργύρωση, τελικά κρατούνται στους λογαριασμούς και ξαναποντάρονται.

Από την άλλη το στοίχημα στο πρακτορείο που δεν είναι τόσο δημοφιλή στις ηλικίες 18 – 35 κρύβει άλλους κινδύνους αφού είναι πιο πιθανό να συνδυαστεί με άλλες μορφές τυχερών παιχνιδιών.

«Επιδίδονται στο σπορ» και οι ανήλικοι

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο της έρευνας είναι το γεγονός πως μεγάλη μερίδα των Κύπριων παιχτών ξεκίνησε να ποντάρει σε στοιχήματα πριν ενηλικιωθεί, κάποιοι μάλιστα από τα δώδεκα τους χρόνια.
Για το στοιχείο αυτό υπάρχει και δεύτερη έρευνα που διενεργήθηκε σε μαθητές της πρώτης λυκείου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το 2015.

Σύμφωνα με εκείνη την έρευνα η Κύπρος κατατάσσεται στην καθόλου τιμητική 2ή θέση  από τις χώρες της Ευρώπης αφού 38% των μαθητών της Α΄ Λυκείου στοιχημάτισαν έστω και μια φορά σε 12 μήνες. Πρώτη στον εν λόγω πίνακα είναι η Ελλάδα με 49% και τρίτο το Μαυροβούνιο με 38%.

Δειτε Επισης

Οι τρεις ενέργειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου
Μετά την επίθεση, πάνε σε δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας
Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας
Στο Λιμάνι Λεμεσού ξανά το αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS–WASP
Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου
Δεν λέει να φθινοπωριάσει-Σταθερά στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Έφτασαν ακόμη 38 Κύπριοι από τη Βυρητό-Καλύφθηκε από τη ΚΔ το κόστος μετάβασης
Στα μαχαίρια και πάλι συντεχνίες και ΟΚΥπΥ-Κρίση χωρίς τέλος η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης