Ευρωπαϊκό κεκτημένο για Τ/κ ζήτησε από την Ευρώπη ο Ακιντζί

Περισσότερη εργασία για την εναρμόνιση των Τ/κ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ζήτησε ο Μουσταφά Ακιντζί από τον Πρόεδρο της Κομισιόν, λέγοντας ότι μετά την επανέναρξη των συνομιλιών θα προσπαθήσουν για μεγαλύτερη συμφωνία σε σημαντικά κεφάλαια ώστε μετά να πάμε σε συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης.
 
Επίσης μίλησε για πιθανές εντάσεις σε περίπτωση που προχωρήσει το θέμα των υδρογονανθράκων "και δεν γίνει πεδίο συνεργασίας", ενώ επανέλαβε τις θέσεις της τουρκικής πλευράς για τις "τέσσερις ελευθερίες" των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο.
 
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης μιλούσε μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και εκείνη με την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι που είχε προηγηθεί. Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ικανοποιημένος και από αυτές αλλά και από τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
 
Στην ερώτηση δημοσιογράφου εάν στην συνάντηση με τον κ. Γιούνγκερ συζήτησε ένα χρονοδιάγραμμα για μια νέα Διάσκεψη της Γενεύης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυτή τη φορά υπάρχει ένας χρονικός περιορισμός όσον αφορά την λύση και την πραγματοποίηση μιας νέας Διάσκεψης. Έκανε λόγο σε μονομερή βήματα της ε/κ πλευράς στα κοιτάσματα υδρογρονανθράκων, “στα οποία έχουμε και εμείς μερίδιο. Εάν αυτά τα βήματα προχωρήσουν, δυστυχώς, ακόμα και αν δεν το θέλουμε, θα γίνουν αιτία για νέες εντάσεις”. Επανέλαβε ότι ο ίδιος θέλει το θέμα αυτό να γίνει πεδίο συνεργασίας.
 
Ρωτήθηκε επίσης εάν πιστεύει ότι η ΕΕ, σε μια περίοδο που η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ, μπορεί να γίνει ξανά ενωτική δύναμη συμβάλλοντας στην επίλυση του Κυπριακού και πως αντιμετωπίζεται από την ΕΕ το αίτημα της Άγκυρας για τις 4 ελευθερίες και το θέμα των εγγυήσεων.
 
Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι πρόκειται για θέμα ίσης αντιμετώπισης των Τούρκων και Ελλήνων πολιτών αλλά και την αναφορά στις δύο αυτές χώρες που υπήρχε στο Σύνταγμα του `60. Το θέμα, είπε, συζητήθηκε και από προηγούμενους ηγέτες και υπήρξε κατάληξη για το πώς μπορούσε να υπάρξει ίση μεταχείριση χωρίς να χαλάσουν οι δημογραφικές ισορροπίες.
 
Κατά τον κ. Ακιντζί το τελευταίο διάστημα η ε/κ πλευρά έχει μεγαλοποιήσει το θέμα αλλά ο ίδιος είδε κατά τις επαφές του ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία σε αυτό το θέμα. “Αρκεί να γίνει εργασία με καλή θέληση. Είναι προβοκατόρικο να θεωρείται ότι αυτό είναι αδύνατο και πως 80 εκ Τούρκων θα μπουν από την πίσω πόρτα στην ΕΕ. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα”. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει η συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας – ΕΕ.

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»