10 κακά παραδείγματα που δίνουμε στα παιδιά μας

Αναρωτιέστε ίσως, που έμαθε το παιδί σας αυτές τις λέξεις;
 
Αναρωτιέστε για την κακή του συμπεριφορά;
 
Μήπως μιλάει απότομα, φωνάζει, βρίζει, φαίνεται αποστασιοποιημένο από καθημερινές δραστηριότητες της ηλικίας του και προτιμά να παίζει βιντεοπαιχνίδια;
 
Μήπως αναρωτιέστε από πού πηγάζουν όλες αυτές οι κακές συμπεριφορές του;

Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί για τη δική σας επιρροή και επίδραση στη συμπεριφορά του;
 
Τα παιδιά αποτελούν θαυμάσιους μίμους, οι οποίοι μπορούν να μιμηθούν οποιαδήποτε συμπεριφορά εκδηλώνεται μπροστά τους και ειδικότερα όταν γίνεται κατ’ εξακολούθηση.
 
Για το λόγο αυτό, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και επαγρύπνηση, σχετικά με το τι παραδείγματα τους δίνουμε.

1. Μήπως μαλώνετε εύκολα; Θυμώνετε, τσαντίζεστε παρουσία των παιδιών σας; Βρίζετε με το παραμικρό;
 
Χρησιμοποιείτε βία, προσβολές, απειλές; Μην αναρωτιέστε γιατί και το μικρό βλαστάρι σας συμπεριφέρεται ανάλογα.
 
Απλά ακολουθεί την δική σας συμπεριφορά!

2. Μήπως καπνίζετε αλλά ενοχλείστε όταν το παιδί σας μιμείται ότι κρατάει τσιγάρο; Μήπως μαλώνετε με τον έφηβο γιο ή κόρη που υποψιάζεστε ή γνωρίζετε πως καπνίζει; Μήπως έχετε παραπανίσιο βάρος αλλά μαλώνετε τους άλλους όταν τους βλέπετε να ξεφεύγουν στο φαγητό; Δάσκαλε που δίδασκες…

3. Μήπως μιλάτε πολύ στο κινητό σας, παίζετε με το tablet σας ή τον υπολογιστή σας; Παραπονιέστε μετά γιατί το παιδί σας «χάνεται» μέσα στο …play station ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια;

4. Μήπως «παρκάρετε» το παιδί σας μπροστά στη τηλεόραση από τη μικρή του ηλικία και μετά παραπονιέστε που έχει «κολλήσει» βλέποντας με τις ώρες τηλεόραση, βάζοντας τις φωνές όταν του το απαγορεύετε; Ναι, έχει και αυτό γνώμη, δεν θα βλέπει τηλεόραση μόνο όταν θέλετε εσείς!

5. Πλένετε τα χέρια σας πριν καθίσετε να φάτε; Γιατί υποχρεώνετε το παιδί σας να το κάνει όταν εσείς δεν του το δείχνετε;

6. Πλένετε τα δόντια σας το πρωί, το βράδυ ή μετά το φαγητό; Πως υποχρεώνετε το μικρό σας να το κάνει αν δεν του δίνετε το παράδειγμα, που μπορεί μάλιστα να γίνει και ένα ωραίο παιχνίδι ανάμεσα στο γονιό και στο παιδί;

7. Μήπως πετάτε σκουπίδια στο δρόμο; Μην θυμώνετε αν το κάνει το παιδί σας ακόμα και μέσα στο σπίτι σας! Ας μην ξεχνάμε πως το περιβάλλον είναι το σπίτι όλων μας και εκτός από το ότι είστε ανάγωγος γονιός, είστε και ανάγωγος άνθρωπος!
 
Για σκεφτείτε να πετάμε όλοι από ένα σκουπιδάκι στο δρόμο! Στο τέλος θα πνιγούμε μέσα στα ίδια μας τα σκουπίδια!

8. Μήπως κάνετε ρατσιστικά σχόλια για κάποιον που διαφέρει από εσάς; Μήπως κοιτάτε με υποτίμηση μια πληθυσμιακή ομάδα που δεν σας αρέσει λόγω χρώματος, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, γλώσσας, κουλτούρας, οικονομικής κατάστασης, επαγγέλματος,; Ναι, το πιο πιθανό είναι πως και το παιδί σας θα ακολουθήσει το παράδειγμά σας!

9. Μήπως κάνετε σαν κλόουν, χοροπηδώντας από εδώ και από εκεί, μόλις έρθετε αντιμέτωπος/η με ένα σκύλο για παράδειγμα, όχι από τη χαρά σας αλλά από τον φόβο σας; Μπορεί να έχετε φοβίες και να θέλετε να ζήσετε με αυτές. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα όμως να τις μεταδώσετε και στο παιδί σας, ούτε να του απαγορεύσετε να αγαπάει τα ζώα…

10. Μήπως αποποιείστε τις ευθύνες σας και τα «ρίχνετε όλα» στους άλλους; Μία συνηθισμένη ανώριμη συμπεριφορά που συναντάμε αρκετά συχνά δυστυχώς σε ενήλικες. Και όμως το παιδί σας μπορεί να καταλάβει πολύ εύκολα αν το ότι κάψατε το φαγητό είναι δική σας ευθύνη και όχι της φίλης σας που σας καθυστέρησε στο τηλέφωνο ή πως το αυτοκίνητο το τρακάρατε όχι γιατί πετάχτηκε ένας άλλος οδηγός μπροστά σας αλλά επειδή …αγνοήσατε το στοπ!

Ας μην ξεχνάμε πως το παιδί λειτουργεί σαν «σφουγγάρι που ρουφάει όλη τη βρωμιά» της κακής συμπεριφοράς μας.
 
Αποτέλεσμα θα έχουμε το να μιμείται αυτό που βλέπει από τους ανθρώπους που θεωρεί Θεούς του: τους γονείς του!
 
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα συμπεριφερθείτε ανάγωγα, άσχημα, απότομα, κλπ., σκεφτείτε τι μηνύματα περνάτε και τι είδους μαθήματα κάνετε…
 
 
 
*Μαρίνα Μόσχα, συνεργάτης δρ Θάνου Ασκητή, ΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77