Προς ψήφιση και χωρίς γνωμάτευση από Γ.Ε η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ
14:54 - 06 Απριλίου 2017
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης αποφάσισε τελικά όταν δεν θα ήταν ορθό να προβεί σε επίσημη γνωμάτευση για την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τους σχολικούς εορτασμούς, παρά το γεγονός, όπως σημειώνει, ότι με την εν λόγω πρόταση νόμου εμπλέκονται και χρήζουν προσεκτικής μελέτης ποικίλα θέματα.
Ο κ. Κληρίδης επισημαίνει επίσης ότι η έκδοση γνωμάτευσης από τον ίδιο δεν «επιζητείται ή εγκρίνεται από το σύνολο των μελών του κοινοβουλίου ή της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και δη των μελών που υπέβαλαν την εν λόγω πρόταση», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο νομικός σύμβουλος της εκτελεστικής και όχι της νομοθετικής εξουσίας.
Σε επιστολή του ημερομηνίας 4/4/2017, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, σε απάντηση επιστολής του Προέδρου της Βουλής, ημερομηνίας 3/4/2017, σχετικά με το πιο πάνω θέμα, ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι «όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 113 του Συντάγματος της Δημοκρατίας, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας είναι ο νομικός σύμβουλος της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργικού Συμβουλίου και των Υπουργών».
«Ο Γενικός Εισαγγελέας και/ή εκπρόσωπος του καλούνται και παρουσιάζονται ενώπιον αρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών κατά τη συζήτηση νομοσχεδίων και άλλων νομοθετημάτων που υποβάλλονται στη Βουλή από υπουργούς, τα οποία και έχουν προηγουμένως υποστεί τον αναγκαίο νομοτεχνικό έλεγχο από τη Νομική Υπηρεσία», σημειώνει.
Κατά πάγια ακολουθούμενη πρακτική, προσθέτει, « ο Γενικός Εισαγγελέας και/ή εκπρόσωπος του, δεν εμφανίζονται ενώπιον κοινοβουλευτικών επιτροπών κατά τη συζήτηση προτάσεων νόμου οι οποίες υποβάλλονται από μέλη του κοινοβουλίου ή από κάποιο κοινοβουλευτικό κόμμα ή κάποια κοινοβουλευτικά κόμματα, ούτε και παρέχουν νομικές γνωματεύσεις προς αυτούς».
«Οι λόγοι προς τούτο», συνεχίζει, «είναι προφανείς και αναφέρονται στο γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας δεν είναι νομικός σύμβουλος των μελών του κοινοβουλίου ούτε βέβαια οποιουδήποτε κοινοβουλευτικού κόμματος ή της ίδιας της Βουλής, έτσι ώστε να εκφέρει γνώμη επί της συνταγματικότητας νομοθετήματος το οποίο δεν προέρχεται από υπουργό και δεν έχει τύχει της πρότερης έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου και του νομοτεχνικού ελέγχου της Νομικής Υπηρεσίας.
«Επανερχόμενος στο περιεχόμενο της επιστολής σας», αναφέρει ο κ. Κληρίδης , «θα πρέπει να παρατηρήσω ότι παρά το γεγονός ότι με την εν λόγω πρόταση νόμου εμπλέκονται και χρήζουν προσεκτικής μελέτης ποικίλα θέματα, εντούτοις και υπό το φως των όσων έχω αναφέρει προηγουμένως περί της ακολουθούμενης πρακτικής, πιστεύω ότι δεν θα ήταν ορθό όπως ο Γενικός Εισαγγελέας προβεί σε επίσημη γνωμάτευση, χωρίς μάλιστα τούτο να επιζητείται ή εγκρίνεται από το σύνολο των μελών του κοινοβουλίου ή της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και δη των μελών που υπέβαλαν την εν λόγω πρόταση».
Υπενθυμίζεται πως χθες μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Δημήτρης Συλλούρης ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ θα τεθεί, ούτως ή άλλως, προς συζήτηση και ψήφιση στη συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος την Παρασκευή, όπως είναι ήδη προγραμματισμένο, ανεξαρτήτως, όπως είπε, εάν η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι θετική, αρνητική ή άλλως πως.
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ