«Έσυραν» στα δικαστήρια καφενείο γιατί… είχε μπιλιάρδο και ψηλές καρέκλες
15:50 - 06 Απριλίου 2017
Στα δικαστήρια έσυρε ο Κυπριακός οργανισμός τουρισμού καφενείο στη Μοσφυλωτή καθώς όπως καταλόγιζε στην ιδιοκτήτρια λειτουργούσε ως κέντρο αναψυχής με την ονομασία «Mango-Vania Café» χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή, κατά παράβαση προνοιών του περί Κέντρων Αναψυχής Νόμων του 1985 -2007.
Η ιδιοκτήτρια του καφενείου αρνήθηκε τη σχετική κατηγορία προβάλλοντας ότι το υποστατικό λειτουργούσε ως καφενείο που εξαιρείται από την υποχρέωση εξασφάλισης άδειας και για τούτο προσκόμισε στο δικαστήριο, όπου διεξήχθη δίκη, μαρτυρίες.
Κατάθεση
«Πρόκειται για υποστατικό στο οποίο συναντιούνται και συχνάζουν άνδρες συγχωριανοί, κάτοικοι της κοινότητας Μοσφιλωτής, κυρίως συνταξιούχοι, ηλικίας άνω των εξήντα ετών, καθώς και άνδρες νεαρότερων ηλικιών. Εκεί συναντιούνται και συχνάζουν επίσης τα μέλη της τοπικής «Λέσχης Μοτοσικλετιστών Περιφέρειας Μοσφιλωτής». Στο υποστατικό, το οποίο λειτουργεί από ενωρίς το πρωί σερβίρονται καφές, αναψυκτικά και οινοπνευματώδη ποτά και πωλούνται τσιγάρα. Στο υποστατικό, σερβίρονται, ως μόνο έδεσμα, σάντουιτς. Για την ψυχαγωγία τους οι θαμώνες του υποστατικού έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τηλεόραση και να παίξουν μπιλιάρδο. Η ύπαρξη, στο υποστατικό, μπιλιάρδου, ψηλών καρεκλών φτιαγμένων από ψάθα, επίπλου με εκτεθειμένα οινοπνευματώδη ποτά και ανηρτημένου τιμοκαταλόγου, δεν οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό του και δεν το καθιστά «κέντρο αναψυχής» τύπου άλλου από καφενείο. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δικαιολογεί την ύπαρξη των προαναφερθέντων σε ένα καφενείο.»
Το πρωτόδικο Δικαστήριο αφού αξιολόγησε την εκατέρωθεν προσκομισθείσα μαρτυρία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του υποστατικού συνήδαν με τα κεντρικά στοιχεία του «καφενείου», με αποτέλεσμα να αθωώσει και απαλλάξει την κατηγορούμενη ιδιοκτήτρια στην κατηγορία που αντιμετώπιζε.
Δεν άρεσε η απόφαση του ΚΟΤ - «Επιστράτευσαν» στη δίκη το λεξικό του Μπαμπινιώτη
Μετά την πρωτόδικη απόφαση, ο ΚΟΤ αμφισβήτησε την απόφαση του δικαστηρίου την οποία εφεσίβαλε προβάλλοντας ότι «το πρωτόδικο Δικαστήριο λανθασμένα κατέληξε ότι το επίδικο υποστατικό ήταν καφενείο και όχι κέντρο αναψυχής.
Μεταξύ άλλων ο ΚΟΤ σε σχέση με την ονομασία υποστήριξε ότι «πρέπει να του αποδίδεται η ερμηνεία που καθορίζεται στα διάφορα ερμηνευτικά λεξικά της ελληνικής γλώσσας. Στην υπό κρίση όμως περίπτωση, υπέβαλε, η περιγραφή του χώρου, ο εξοπλισμός του, τα είδη που προσφέρονται στους θαμώνες και τα παιχνίδια που παίζονται στο επίδικο υποστατικό, δεν το κατατάσσουν στην κατηγορία του «καφενείου» και επομένως λανθασμένα το πρωτόδικο Δικαστήριο έκρινε την κατηγορούμενη αθώα»
Ωστόσο το δικαστήριο ανέφερε ότι «τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του επίδικου υποστατικού προσομοιάζουν μάλλον με τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του «καφενείου» και όχι του κέντρου αναψυχής, τα οποία κατά την άποψή μας δεν αλλοιώνονται από το γεγονός ότι σ΄ αυτό υπήρχε μπιλιάρδο, έπιπλο με εκτεθειμένα οινοπνευματώδη ποτά και ψάθινες ψηλές καρέκλες».
Ως εκ τούτου και το Ανώτατο δικαστήριο αθώωσε την κατηγορούμενη.
Διαβάστε επίσης:
- Επανήλθε ο ισοβίτης Καυκαρής – Με «άσσο στο μανίκι» επανεξετάζεται η αποφυλάκιση του
-
Αναβρασμός με τις προαγωγές στην αστυνομία – Τις έταξε ο Αρχηγός, τις «έκοψε» ο Γενικός