Σημαντική μέρα για τα ενεργειακά

Σημαντική χαρακτηρίζεται η σημερινή μέρα για τα ενεργειακά ζητήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού οι πετρελαϊκοί κολοσσοί ExxonMobil και Qatar Petroleum υπογράφουν τα συμβόλαια για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ στο πλαίσιο του 3ου γύρου αδειοδοτήσεων.
 
Το γεγονός ότι η τελετή υπογραφής γίνεται, για πρώτη φορά στο Προεδρικό Μέγαρο και όχι στο Υπουργείο Ενέργειας, όπως συνέβη στους προηγούμενους δύο γύρους αδειοδοτήσεων αποδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει σ’ αυτό η Λευκωσία αφού εκτιμάται ότι η εμπλοκή ιδιαίτερα της αμερικανικής ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ ισχυροποιεί τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διαχείριση του φυσικού πλούτου στην δική της ΑΟΖ έναντι και των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων.
 
Στις 8.30 π.μ. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα δεχθεί αντιπροσωπείες των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Petroleum, στο Προεδρικό Μέγαρο και αμέσως μετά, στις 9.00 π.μ. είναι προγραμματισμένη η τελετή υπογραφής των Συμβολαίων Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής στο Προεδρικό με τις δύο εταιρείες για το τεμάχιο 10.
 
Αύριο, την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί επίσης στο Προεδρικό Μέγαρο τελετή υπογραφής Συμβολαίων Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής με την Eni Cyprus Limited για το τεμάχιο 8 και με την Eni Cyprus Limited και την Total E&P Cyprus B.V., για το τεμάχιο 6.
 
 
Κώστας Μηλικούρης