Τους όρους διαπραγμάτευσης για το Brexit συζήτησαν Γιούνκερ-Μπαρνιέ

Τους όρους και τις προϋποθέσεις της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση συζήτησαν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ και ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Ο Μισέλ Μπαρνιέ εξήγησε ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν σε δύο διακριτές φάσεις (πρώτα η αποχώρηση και μετά η μελλοντική σχέση) και πως πρέπει να διασφαλιστεί το συντομότερο η νομική και κανονιστική βεβαιώτητα για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Γιούνκερ επεσήμανε ότι "δεν υπάρχει καλύτερο μέρος, μέρος να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με το ΗΒ από το σώμα το οποίο το ΗΒ θα πρέπει να εγκαταλείψει σε 2 χρόνια. Ο ρόλος του Κοινοβουλίου είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Θα πρέπει να ελέγξετε και να εγκρίνεται την όποια συμφωνία", είπε ο Πρόεδρος.
 
Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτραπεί η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη διάρκεια της «φάσης εφαρμογής» μετά την έξοδο της χώρας της από το ευρωπαϊκό μπλοκ, όπως μετέδωσε σήμερα το BBC.
 
Η Τερέζα Μέι, η οποία ενεργοποίησε τη διαδικασία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε ότι αναμένει κάποιου είδους φάση εφαρμογής ή μεταβατικής συμφωνίας, έπειτα από την ολοκλήρωση των διετών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες. Αν και δεν έδωσε στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει αυτή η μεταβατική φάση, δήλωσε ότι εάν η Βρετανία θέλει να διατηρήσει το status quo πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης- τις τέσσερις ελευθερίες κίνησης προσώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών.

Δειτε Επισης

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο στον Ατσά-Νεκρός ο 60χρονος Λάμπρος Μαυρομμάτης
Αποζημίωση μαμούθ σε νταντά από την Κολομβία-Το αφεντικό της την κατέγραφε με κρυφή κάμερα
Κάλεσμα Χάρις σε Τραμπ για δεύτερο debate-Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Το SPD του Σολτς κέρδισε τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο-«Το κόμμα κέρδισε, ο καγκελάριος έχασε»
Μειώθηκαν οι καταγγελίες από τις κάμερες, αλλά οι στρεβλώσεις... παραμένουν
Αναμένει την έκθεση γεγονότων για τις 15χρονες η Μιχαηλίδου-Το πρωτόκολλο όταν λείπει παιδί από στέγη
Αρχίζει ο διάλογος για το σύστημα διορισμών-Ακούει εκπαιδευτικούς και καθορίζει πλάνο το ΥΠΑΝ
Οριακή νίκη των Σοσιαλιστών του Σολτς και μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll
Η αντιπαράθεση με το Ισραήλ είναι πλέον μία μάχη χωρίς τέλος, διαμηνύει η Χεζμπολάχ-Νέα έκκληση των ΗΠΑ για διπλωματική επίλυση της κρίσης
Ο Τραμπ «έκοψε» αναμνηστικά ασημένια 100δόλαρα για την ενίσχυση της καμπάνιας του