Υπέγραψαν και ανακοίνωσαν γεώτρηση το 2018

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν η ExxonMobil και η Qatar Petroleum μετά την υπογραφή σήμερα Τετάρτη συμβολαίου εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το Τεμάχιο 10 στα ανοικτά της Κύπρου.
 
Στην ανακοίνωση αναφέρουν ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη τρισδιάστατη σεισμική έρευνα και ότι η κοινοπραξία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εξερευνητική γεώτρηση το 2018.
 
Η ανακοίνωση της κοινοπραξίας:
 
ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Κύπρος – η Exxon Mobil Corporation και η Qatar Petroleum ανακοίνωσαν σήμερα ότι υπέγραψαν συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού  παραγωγής με την Κυπριακή Δημοκρατία για το υπεράκτιο Τεμάχιο 10. 
 
“Η ExxonMobil και ο εταίρος μας, η Qatar Petroleum, έχουν ένα πολύ επιτυχημένο ιστορικό στον τομέα της ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου,” δήλωσε ο Andrew Swiger, Ανώτερος Aντιπρόεδρος του οργανισμού  Exxon Mobil.  “Έχουμε μια ισχυρή σχέση αλληλοεκτίμησης και συνεργασίας με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού  και προσβλέπουμε στη συνεργασία  με την Κυπριακή Κυβέρνηση με σκοπό την αξιολόγηση και υλοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας σε υδρογονάνθρακες.” 
 
Ο  κος. Saad Sherida Al-Kaabi, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Qatar Petroleum δήλωσε ότι «αυτή η συμφωνία διευρύνει την διεθνή παρουσία μας στον τομέα των υδρογονανθράκων και στην ανατολική Μεσόγειο για μια, όπως ελπίζουμε, από τις πιο πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες στην περιοχή.  Τόσο εμείς όσο και ο εταίρος μας η ΕxxonMobil,  προσβλέπουμε στην συνεργασία με την Κυπριακή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια για να επιφέρει το μεγαλύτερο όφελος στη χώρα»,  πρόσθεσε ο κος.  Al-Kaabi.
 
Με βάση το συμβόλαιο η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum δεσμεύεται ότι θα εξασφαλίσει τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα, θα πραγματοποιήσει δυο εξερευνητικές γεωτρήσεις κατά την πρώτη περίοδο αδειοδότησης και θα συνεργαστεί με την  κυβέρνηση της Κύπρου για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση των γνώσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων διαμέσου ειδικά επικεντρωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Οι εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει  τον σχεδιασμό των εργασιών γεώτρησης και σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν την πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2018.   
 
Το Τεμάχιο 10 είναι ένα υπεράκτιο τεμάχιο στα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Η ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited, μια θυγατρική της Exxon Mobil Corporation, και η Qatar Petroleum International Upstream, O.P.C.,  μια θυγατρική της Qatar Petroleum, θα διεξαγάγουν το πρόγραμμα εργασιών. 
 
Σχετικά με την ExxonMobil
 
Η ExxonMobil, η μεγαλύτερη διεθνής εταιρεία δημοσίου δικαίου πετρελαίου και φυσικού αερίου,  αξιοποιεί την τεχνολογία και την καινοτομία έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες  παγκοσμίως.  Η ExxonMobil ηγείται του κλάδου της αναφορικά με τους πόρους που διαθέτει, είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διύλισης και εμπορίας πετρελαϊκών προϊόντων και διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες χημικών στον κόσμο.   
 
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το  www.exxonmobil.com ή ακολουθήστε στο  www.twitter.com/exxonmobil. 
 
Η ExxonMobil Cyprus προμηθεύει καύσιμα και λιπαντικά στην Κύπρο με τις επωνυμίες Esso και Mobil για περισσότερα από 60 χρόνια, μέσα από ένα σύγχρονο δίκτυο πρατηρίων Esso, καθώς και μέσω εξουσιοδοτημένων μεταπωλητών.
 
Η Exxon Mobil Corporation διαθέτει μεγάλο αριθμό θυγατρικών εταιρειών, με επωνυμίες οι οποίες περιλαμβάνουν την ExxonMobil, Exxon, Mobil, Esso και XTO. Για λόγους απλούστευσης, αυτές οι επωνυμίες καθώς και όροι όπως “επιχείρηση,” “εταιρεία,” “εμάς,” “εμείς” και “εκείνο” χρησιμοποιούνται  ως συντετμημένες  αναφορές για συγκεκριμένες συνδεδεμένες εταιρείες ή ομίλους συνδεδεμένων εταιρειών.
 
Σχετικά με την Qatar Petroleum
 
Η Qatar Petroleum (QP), γνωστή παλαιότερα ως Qatar General Petroleum Corporation,είναι μια κρατική εταιρεία δημοσίου δικαίου η οποία ιδρύθηκε με βάση το Διάταγμα του Εμίρη αριθμός 10 το 1974.  Έχει την ευθύνη για όλα τα στάδια λειτουργίας του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Κατάρ.  Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρείας καθώς και των θυγατρικών και κοινοπραξιών της,  επικεντρώνονται στη διερεύνηση, παραγωγή και πώληση αργού πετρελαίου, φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και διυλισμένων  προϊόντων, την παραγωγή και πώληση πετροχημικών, πρόσθετων καυσίμων, λιπασμάτων, χάλυβα, αλουμινίου, τη ναύλωση ελικοπτέρων, ασφαλιστικές υπηρεσίες και άλλες υπηρεσίες. 
 
Η στρατηγική της QP για τη διεξαγωγή της διερεύνησης και της ανάπτυξης υδρογονανθράκων υλοποιείται με βάση Συμφωνίες Διερεύνησης και Καταμερισμού Παραγωγής (EPSA) και Συμφωνίες Ανάπτυξης και Κατανομής Παραγωγής (DPSA) τις οποίες έχει συνομολογήσει με μεγάλες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. 
 
Οι εργασίες και δραστηριότητες της Qatar Petroleum διεξάγονται σε διάφορες εγχώριες τοποθεσίες όπως η Doha, η Dukhan και οι βιομηχανικές πόλεις Mesaieed και Ras Laffan, καθώς και υπεράκτια, όπως στο Νησί Halul Island, σε υπεράκτιους σταθμούς παραγωγής, πλωτές εξέδρες γεωτρήσεων και στην περιοχή North Field. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το  www.qp.com.qa.
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ  ΔΗΛΩΣΗ: Οποιεσδήποτε δηλώσεις στο παρόν δελτίο τύπου αναφορικά με μελλοντικά γεγονότα ή καταστάσεις αποτελούν δηλώσεις οι οποίες προσβλέπουν στο μέλλον. Τα πραγματικά μελλοντικά αποτελέσματα, περιλαμβανομένων και των σχεδίων και χρονοδιαγραμμάτων των έργων καθώς και της ανάκτησης πόρων δυνατό να διαφοροποιηθούν ουσιαστικά λόγω αλλαγών στις συνθήκες της αγοράς οι οποίες επηρεάζουν τον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου ή τα μακροπρόθεσμα επίπεδα τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου, στις πολιτικές ή ρυθμιστικές εξελίξεις, στις αποδόσεις των κοιτασμάτων, στην έκβαση μελλοντικών προσπαθειών διερεύνησης και ανάπτυξης, σε τεχνικούς ή λειτουργικούς παράγοντες, στα αποτελέσματα μελλοντικών εμπορικών διαπραγματεύσεων, καθώς και σε άλλους παράγοντες που απαριθμούνται υπό τον τίτλο ‘Παράγοντες που Επηρεάζουν Μελλοντικά Αποτελέσματα’ στη σελίδα των Επενδυτών στο exxonmobil.com.