Χαιρετίζουν την υπογραφή των συμβολαίων

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ  Πρόδρομος Προδρόμου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδότησης και την σημερινή υπογραφή των συμβολαίων για το τεμάχιο 10 στην Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη, είπε ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Θα ακολουθήσουν και οι υπογραφές των άλλων συμφωνιών και συνολικά αναμένεται μέσα στην επόμενη περίοδο, με βάση τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, στα τρία αυτά τεμάχια, 6, 8 και 10 να γίνουν συνολικά 12 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις».  
 
Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι «το θέμα αυτό βεβαίως, είναι αφ' εαυτού πολύ πιο σημαντικό από την πολιτική φιλολογία. Όλα αυτά όμως δίνουν μια σαφή απάντηση σε αιτιάσεις, για παράδειγμα του προέδρου του ΔΗΚΟ, ο οποίος επίμονα όλο αυτό τον καιρό ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, θυσιάζει την ενεργειακή προοπτική της Κύπρου και ότι έχει αναστείλει τις σχετικές εργασίες». 
 
«Τουναντίον, αποδεικνύεται στην πράξη και με την σημερινή υπογραφή με την ExxonMobil  και την Qatar Petroleum , αλλά και με τις υπογραφές που θα ακολουθήσουν ότι όχι μόνο συνεχίζεται η ενεργειακή πολιτική αλλά μετά την τετραμερή που έγινε αυτές τις μέρες, έχει μπει μια νέα στρατηγική διάσταση, ούτως ώστε να είναι σαφές ότι τα κοιτάσματα της περιοχής και όχι μόνο της Κύπρου, στρέφονται προς την ευρωπαϊκή αγορά» ανέφερε ο κ. Προδρόμου.
 
Συνεχίζοντας ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι «η πληροφορία που έχουμε εξάλλου, ότι η Ιταλία θα θέσει το θέμα του αγωγού East Med , δηλαδή ενός αγωγού από τα κοιτάσματα στην Κύπρο, απ την Κύπρο στην Κρήτη και από την Κρήτη στην Ιταλία και από εκεί στην Ευρώπη, ότι θα θέσει αυτό το θέμα η Ιταλία στην σύνοδο των G7 τον επόμενο μήνα, των 7 πιο σημαντικών οικονομιών του κόσμου έχει και αυτή η πληροφορία μεγάλη σημασία  για τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης αλλά και την ενεργειακή προοπτική της Κύπρου μέσα από τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση μας όλο αυτό τον καιρό». 
 
«Βεβαίως» κατέληξε «θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη ότι χωρίς να είναι με κανένα τρόπο όρος η επίλυση του κυπριακού για την ενεργειακή προοπτική της Κύπρου, θα πρέπει να έχουμε υπόψη, ότι πολλαπλάσιες θα είναι οι προοπτικές και πολύ πιο ευοίωνες οι εξελίξεις σε περίπτωση που και μια συμφωνία για λύση του κυπριακού, η οποία θα απάλλασσε την περιοχή μας από οποιοσδήποτε σκιές, τριβές και εντάσεις».  
 
Το ΑΚΕΛ
 
Το ΑΚΕΛ με γραπτή δήλωση του υπεύθυνου του Γραφείου Ενέργειας Λάμπρου Λάμπρου, χαιρετίζει την υπογραφή των συμβολαίων για παραχώρηση οικοπέδων εντός της κυπριακής ΑΟΖ για σκοπούς έρευνας.
 
Εκφράζει επίσης την ελπίδα «αυτή τη φορά η κυβέρνηση να είναι απαιτητική με τις εταιρείες για τήρηση των συμφωνιών και για υλοποίηση του προγράμματος γεωτρήσεων». Δυστυχώς, προσθέτει, μέχρι τώρα η κυβέρνηση επέδειξε μεγάλη ανοχή στις συνεχείς αναβολές για γεωτρήσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις.
 
«Οι υπογραφές των συμβολαίων αποτελούν την έναρξη μιας δύσκολης και επίπονης πορείας. Μέχρι τον εντοπισμό, την επιβεβαίωση και  την αξιοποίηση υδρογονανθράκων υπάρχει ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος» αναφέρει και καταλήγει:
 
«Οι πανηγυρισμοί και η καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών δεν είναι παραγωγικοί. Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή, σοβαρότητα και σκληρή δουλειά στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου και καλά μελετημένου σχεδιασμού, τον οποίο δυστυχώς η κυβέρνηση Αναστασιάδη - Συναγερμού δεν έχει καταρτίσει».
 
Η Συμμαχία Πολιτών
 
Η Συμμαχία Πολιτών με ανακοίνωσή της επίσης χαιρετίζει τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας  και των εταιρειών Exon-Mobil και Qatar. «Ως Συμμαχία Πολιτών κατ΄επανάληψη δηλώσαμε ότι η εμπλοκή εταιρειών κολοσσών στην Κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί μια ορθή κίνηση γιατί πέραν του οικονομικού οφέλους αποτελούν και ένα τεράστιο εμπόδιο στις τουρκικές απαράδεκτες και παράνομες προκλήσεις» αναφέρει.
 
«Από τώρα και στο εξής επαφίεται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μείνει σταθερός στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και να μην υποκύψει στις προβλεπόμενες απαράδεκτες απαιτήσεις της Τουρκίας να διακοπεί η όποια εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου» σημειώνει προσθέτοντας πως «ο κ. Αναστασιάδης καλείται να μην θυσιάσει αυτό το σπουδαίο πλεονέκτημα που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Οφείλει να δώσει το μήνυμα ότι η λύση του Κυπριακού, δεν έχει και δεν πρέπει να έχει καμία διασύνδεση και καμία σχέση με την αξιοποίηση του ΦΑ που αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
H Αλληλεγγύη
 
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης, Γιάννης Σελινόπουλος με δήλωση του χαιρέτισε την υπογραφή του συμβολαίου για δραστηριοποίηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Petroleum προσθέτοντας ότι «η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
«Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα επέδειξε ολιγωρία στο θέμα της εκμετάλλευσης και αξιοποίησης του Φυσικού Αερίου, στο βωμό διατήρησης ενός επίπλαστου καλού κλίματος στις συνομιλίες για το Κυπριακό» σημείωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου.
«Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί» είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Σελινόπουλος πρόσθεσε ότι «αυτό που αναμένει ο λαός είναι να τεθούν σωστά χρονοδιαγράμματα, να μην υπάρξουν άλλες αναβολές και καθυστερήσεις, για να μπορέσει επιτέλους να απολαύσει τα οφέλη του φυσικού πλούτου της χώρας».
 
«Καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να υπερασπιστεί με σθένος τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στις τουρκικές απειλές που ήδη έχει διατυπώσει η Άγκυρα και ο εγκάθετος της στην Κύπρο, Μουσταφά Ακιντζί, και θα πάρουν σάρκα και οστά τους καλοκαιρινούς μήνες» τόνισε καταληκτικά.
 
Το Κίνημα Οικολόγων – Συμμαχία Πολιτών
 
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης με δήλωση του κάλεσε την  Κυβέρνηση «να προστατεύσει τα δικαιώματα της Κύπρου στην Κυπριακή ΑΟΖ μέσα από αυτές τις συμφωνίες».
 
«Εμείς θεωρούμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη η υπογραφή των συμβολαίων για τις έρευνες στο οικόπεδο 10» είπε ο κ. Περδίκης προσθέτοντας πως «οι συμφωνίες με μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς ενισχύουν και οχυρώνουν την Κυπριακή δημοκρατία και ζητούμε από την Κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα της Κύπρου στην Κυπριακή ΑΟΖ μέσα από αυτές τις συμφωνίες που εμπλέκουν και μεγάλες ενεργειακές και πολιτικές δυνάμεις».
 
Καταλήγοντας ο κ. Περδίκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι πολύ σημαντική η προώθηση της συμφωνίας του έργου για το EastMed, η οποία για το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών  ήταν  πάντα η καλύτερη πρόταση για τη διοχέτευση του Φυσικού Αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».  
 
Το ΕΛΑΜ
 
Το ΕΛΑΜ με ανακοίνωση του εκφράζει ικανοποίηση για την προώθηση των ενεργειακών σχεδιασμών.
 
Εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι "οι σχεδιασμοί θα προχωρήσουν απρόσκοπτα, χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι νέες απαιτήσεις της κατοχικής ηγεσίας".
 
Καλεί επίσης την Κυβέρνηση, αλλά και τα δύο μεγάλα κόμματα "να μην υποκύψουν στις πιέσεις που ασκεί η Τουρκία και η κατοχική ηγεσία, σε σχέση με τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην Κυπριακή ΑΟΖ".
 
"Το θέμα τον υδρογονανθράκων δεν πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν πρέπει να διασυνδεθεί με το Κυπριακό" αναφέρει.