Οι κόκκινες γραμμές των Ευροβουλευτών ενόψει Brexit
14:37 - 05 Απριλίου 2017
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία (516 υπέρ, 133 κατά, 50 αποχές) το ψήφισμα που είχε υποβληθεί με προτάσεις για τις «κόκκινες γραμμές» που πρέπει να τηρήσουν οι ευρωβουλευτές ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Το ψήφισμα ορίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία θα πρέπει να διεξαχθούν σταδιακά, δηλαδή αρχικά να συμφωνηθούν οι όροι του διαζυγίου και έπειτα να αρχίσει η συζήτηση για τη μελλοντική εμπορική σχέση. Αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι αντίθετο με την επιθυμία της βρετανικής πλευράς, που τάσσεται υπέρ των παράλληλων διαπραγματεύσεων.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ, που συμμετείχε στη συνεδρίαση του Στρασβούργου, είπε ότι η σταδιακή και μη παράλληλη διαπραγμάτευση είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων, απορρίπτοντας ισχυρισμούς ότι η ΕΕ επιδιώκει να «τιμωρήσει» τη Βρετανία.
Στο ψήφισμα τονίζεται επίσης ότι η Βρετανία θα πρέπει να τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ μέχρι την οριστική έξοδό της, καθώς και ότι η μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων που θα ακολουθήσει την υλοποίηση του Brexit το 2019 δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρία χρόνια.
Σημειώνεται επίσης ότι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και των Βρετανών στην ΕΕ θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στις συνομιλίες.
Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι ως μη μέλος της ΕΕ η Βρετανία δεν μπορεί να λάβει μία καλύτερη ή έστω ισότιμη συμφωνία ως προς τη συνεργασία της με την ΕΕ σε σύγκριση με τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν τα κράτη-μέλη.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου Γκι Φερχόφσταντ δήλωσε επίσης ότι οι ευρωβουλευτές δεν προσδιόρισαν το ακριβές ποσό που θα πρέπει να πληρώσει η Βρετανία έναντι τρεχουσών και μελλοντικών υποχρεώσεών της πριν βγει από την ΕΕ, καθώς αυτό θα προκύψει «εύκολα» εφόσον συμφωνηθεί κατ’ αρχήν ο τρόπος υπολογισμού του.
Η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλάμβανε στιγμές έντασης, με κορυφαία την αντίδραση στην τοποθέτηση του Νάιτζελ Φάρατζ, πρωτεργάτη του Brexit, ότι οι Ευρωπαίοι συμπεριφέρονται ως «μαφία» που θεωρεί ότι κρατά όμηρο τη Βρετανία μην επιτρέποντας την εύκολη έξοδό της από την ΕΕ.
Κληθείς από τον Πρόεδρο του σώματος Αντόνιο Ταγιάνι να ανακαλέσει τον «απαράδεκτο» χαρακτηρισμό, ο Βρετανός ευρωβουλευτής είπε ότι θα χρησιμοποιήσει αντί του όρου «μαφία» τη λέξη «γκάνγκστερ».
Ένταση προκλήθηκε και μετά από τη δήλωση του κ. Φερχόφσταντ ότι η Βρετανία θα ζητήσει στο μέλλον να επανενταχθεί στην ΕΕ όταν η επόμενη γενιά «δει τι πραγματικά είναι το Brexit: ένας σκυλοκαυγάς στο Συντηρητικό Κόμμα που ξέφυγε από τον έλεγχο, ένα χάσιμο χρόνου, μία σπατάλη ενέργειας, μία ανοησία».
Πηγή: ΚΥΠΕ