Το Ισραήλ έχει αρκετό αέριο και για αγωγό προς Τουρκία και για EastMed

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς, επέκρινε τις πετρελαϊκές που δραστηριοποιούνται στα κοιτάσματα της χώρας του για την έλλειψη ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν αναφορικά με τον αγωγό EastMed.
 
Προηγήθηκε η τετραμερής συνάντηση στο Τελ Αβίβ αυτή την εβδομάδα, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές υλοποίησης του έργου και εξασφαλίστηκε η στήριξη της Ε.Ε. με τη μορφή χρηματοδότησης για τις απαραίτητες μελέτες. Παράλληλα, εκφράστηκε από τον επίτροπο Ενέργειας, Κανιέτε, η πεποίθηση ότι το Ισραήλ και η Κύπρος διαθέτουν περισσότερα αποθέματα αερίου από ότι η Νορβηγία.
 
Ο Στάινιτς δήλωσε σχετικά με τα πιθανά αποθέματα αερίου της περιοχής ότι οι επίσημες εκτιμήσεις θα δημοσιευτούν αφού πρώτα παρουσιαστούν στην επερχόμενη συνάντηση G7 στην Ιταλία. Ο ίδιος πρόσθεσε πως "στις χθεσινές συζητήσεις, η Ε.Ε. παρουσίασε την πρόβλεψή της, η οποία ακούγεται ακόμα πιο θετική και αισιόδοξη από τη δική μας, η οποία κάνει λόγο για διπλασιασμό ή τριπλασιασμό των ποσοτήτων, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε πριν μιλήσουμε".
 
Παράλληλα, ο Στάινιτς επέκρινε τις πετρελαϊκές στη χώρα του για έλλειψη στήριξης προς το έργο του EastMed. "Κάποιος που διαθέτει ήδη κοίτασμα ενδιαφέρεται για βραχυπρόθεσμα σχέδια και όχι τόσο για έργα όπως ο EastMed, με χρονικό ορίζοντα οκτώ ετών. Δίνω σημασία πάντα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά εν τέλει εδώ είναι που καθορίζεται η πολιτική του Ισραήλ. Οι πετρελαϊκές δεν κάνουν κουμάντο στον ενεργειακό τομέα. Η κυβέρνηση είναι που τον διαχειρίζεται".
 
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στάινιτς επισκέφτηκε χθες Τρίτη το ειδικό πλοίο γεωτρήσεων που λειτουργεί στο κοίτασμα Λεβιάθαν. Από εκεί δήλωσε πως ο αγωγός Ισραήλ-Τουρκίας, τον οποίο η κυβέρνησή του θέλει να προωθήσει παράλληλα με τον EastMed, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού και αποκαλείται Cross-med.
 
"Ένα χρόνο πριν, όταν μίλησα για εξαγωγές προς την Τουρκία και την Ιταλία, έμοιαζε φαντασίωση. Τώρα έχουμε ανανεώσει τη σχέση μας με την Τουρκία και το Ισραήλ γίνεται σημαντικός ενεργειακός παίκτης σε σχέση με την Ιταλία και την Ευρώπη εν γένει. Διαθέτουμε αρκετό αέριο για να δικαιολογήσουμε δύο αγωγούς και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόμα περισσότερο αέριο στο μέλλον, άρα ένας αγωγός προς Τουρκία δεν θα είναι αντίθετος με έναν αγωγό προς Ιταλία", τόνισε.
 
Πηγή: energypress.gr