Ο καθηγητής Σταϊκούρας μάρτυρας υπεράσπισης Πεχλιβανίδη στη δίκη για την Τρ.Κύπρου

Τον Αναπληρωτή Καθηγητή Χρηματοοικονομικού Δικαίου στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω Παναγιώτη Σταϊκούρα, παρουσίασε σήμερα στο δικαστήριο, ως μάρτυρα υπεράσπισης, η πλευρά του Γιάννη Πεχλιβανίδη, εκ των κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και άλλων τεσσάρων πρώην ανώτατων στελεχών της με κύρια κατηγορία τη χειραγώγηση της αγοράς.
 
Ο κ. Σταϊκούρας, αφού ορκίστηκε από το εδώλιο του μάρτυρα,  κατέθεσε στο δικαστήριο, ως μέρος της κύριας εξέτασης του, το βιογραφικό του σημείωμα ως επίσης και μια πολυσέλιδη γραπτή δήλωση του, την οποία δεν κατέστη δυνατόν να αναγνώσει κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία λόγω ένστασης που ήγειρε η πλευρά της Κατηγορούσας Αρχής.  
 
Η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου ανέφερε ότι έλαβε τη δήλωση του μάρτυρα από το συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Κρις Τριανταφυλλίδη,  λίγα μόλις λεπτά πριν από την έναρξη της σημερινής διαδικασίας και ως εκ τούτου δεν είχε το χρόνο να τη διαβάσει.
 
Η κ. Ευθυβούλου ζήτησε όπως της παρασχεθεί ο αναγκαίος χρόνος για να διαβάσει και να μελετήσει το περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Σταϊκούρα προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν σε αυτή οποιαδήποτε νομικά σημεία επί των οποίων ενδεχομένως να χρειαστεί να εγείρει ένσταση.
 
Η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε ότι από τις πρώτες σελίδες που καταφέρει να αναγνώσει έχει εντοπίσει τέτοια σημεία ως προς τον τρόπο που ο μάρτυρας παρουσιάζει τα γεγονότα στη δήλωση του και ζήτησε όπως της επιτραπεί να εγείρει τις σχετικές ενστάσεις και να αναπτύξει την επιχειρηματολογία της.  
 
Η πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορουμένου δεν έφερε οποιαδήποτε ένσταση ως προς το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής με το τριμελές Κακουργιοδικείο να ορίζει την υπόθεση για τον σκοπό αυτό την ερχόμενη Παρασκευή, 7 Απριλίου ημερομηνία κατά την οποία ο εξ Ελλάδος μάρτυρας δεν θα παρίσταται στη διαδικασία, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο κ. Τριανταφυλλίδης.  
 
Ο κ. Σταϊκούρας θα βρεθεί και πάλι ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις ημερομηνίες 26 και 27 Απριλίου κατά τις οποίες έχει προγραμματιστεί να διαβάσει τη γραπτή δήλωση του ως μέρος της κύριας εξέτασης του και να τύχει αντεξέτασης από την κ. Ευθυβούλου.
 
Η κατάθεση του Σταϊκούρα αποτελεί μέρος της απολογίας του πρώην Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Γιάννη Πεχλιβανίδη η αντεξέταση του οποίου ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή.
 
Στη γραπτή δήλωση που ανέγνωσε στο δικαστήριο, ως μέρος της κύριας εξέτασης του, κ. Πεχλιβανίδης είχε αρνηθεί την όποια κατηγορία εναντίον του, δηλώνοντας ότι είναι αθώος. Στην απολογία του ο κ. Πεχλιβανίδης είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο του Ιουνίου του 2012 σε καμία περίπτωση δεν προέκυψε σημαντικό γεγονός ή ευλόγως αναμενόμενη κατάσταση σε σχέση με την αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας, το οποίο η ίδια όφειλε να δημοσιοποιήσει ή ο ίδιος να ζητήσει τη δημοσιοποίησή του.
 
Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και τον κ. Πεχλιβανίδη, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της απολογίας των κατηγορουμένων, είναι επίσης οι Ανδρέας Ηλιάδης, Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, και Γιάννης Κυπρή. Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία.  
 
Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρώσει την απολογία τους οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης και Ανδρέας Ηλιάδης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της απολογίας του κ. Πεχλιβανίδη, σειρά θα πάρουν για τη δική τους απολογία, ο Γιάννης Κυπρή και η Τράπεζα Κύπρου, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει προς το δικαστήριο ότι θα καλέσει τον καθηγητή - εμπειρογνώμονα Kern Alexander για να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

BINTEO: Σφοδροί βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στα περίχωρα της Βηρυτού-Χτύπησαν τη μεγαλύτερη αποθήκη οπλισμού της Χεζμπολάχ
Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 41χρονο για μεταφορά μεταναστών και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
Οι Φυλακές μυρίζουν μπαρούτι και οι φύλακες εκ των υστέρων στο ψάξιμο για... (απο)δράσεις
Αυτός καταζητείται για την επίθεση εναντίον ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Λευκωσίας
Νέος αναβρασμός στις Κεντρικές Φυλακές-Συμπλοκές σε δύο πτέρυγες, αναφορές για τραυματίες
Αποκαλύπτουμε όσα καταγράφει ο φάκελος «Κομμωτή»-Επτά φορές εκτός Φυλακών τους τελευταίους 18 μήνες
Στο νοσοκομείο πρόσωπο με εγκαύματα, μετά από πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία
Πυρκαγιά σε τετραώροφο κτήριο στη Λάρνακα-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένα παιδάκι
Τους έπιασαν στα πράσα να παίζουν πόκερ-Εκκρεμούσαν και εντάλματα προστίμων εναντίον τους
Νέα σειρά μέτρων για το μποτιλιάρισμα μετά από τροχαία στους αυτοκινητόδρομους-Σε προσφορές για νέες εξόδους