Τρόμος για χρήση χημικών όπλων σε νέα επιδρομή στη βόρεια Συρία

Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δέκα παιδιά, σκοτώθηκαν ενώ περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν σε επίθεση στη βόρεια Συρία σήμερα το πρωί, για την οποία υπάρχουν υποψίες, σύμφωνα και με πληθώρα καταγγελιών εκ μέρους ανθρωπιστικών οργανώσεων, ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα.
 
 
Η ύποπτη αεροπορική επιδρομή έπληξε την πόλη της Χαν Σεικχούν στην επαρχία Ιντλίμπ στις 6:30 π.μ. τοπική ώρα της Τρίτης, και υπάρχουν αναφορές ότι κατά τη διάρκειά της, απελευθερώθηκε «δηλητηριώδες αέριο,» σύμφωνα με έναν ακτιβιστή στο  Χαλέπι.
 
 
Τα θύματα φέρεται να πέθαναν από ασφυξία εξαιτίας της έκθεσης τους σε άγνωστο μέχρι στιγμής  χημικό αέριο.
 
Πέντε λεπτά αργότερα, σημειώθηκαν άλλες τρεις επιδρομές στην ίδια περιοχή στο κέντρο της πόλης, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν αναφορές για απελευθέρωση χημικών, όπως πρόσθεσε ο ακτιβιστής.
 
 
Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για το οποίο υπάρχουν ισχυρισμοί ότι τραβήχτηκε στο σημείο της σημερινής πρώτης επιδρομής, φαίνονται άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, κάποιοι από αυτούς αναίσθητοι και κάποιοι που προσπαθούν μετά βίας να αναπνεύσουν ή να φορέσουν μάσκες οξυγόνου.
 
Σύμφωνα με ομάδες ακτιβιστών, καταβάλονται προσπάθειες από γιατρούς, οι τραυματίες της επιδρομής να μεταφερθούν στην Τουρκία.
 
Στο μεταξύ, το Aleppo Media Center αργότερα ανέφερε ότι αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σε αεροπορική επιδρομή  κοντά σε ένα νοσοκομείο στο Χαν Σεικχούν στο οποίο είχαν μεταφερθεί προηγουμένως τα θύματα της ύποπτης αεροπορικής επιδρομής. Από αυτή τη δεύτερη επιδρομή δεν υπήρξαν ωστόσο νεκροί.
 
Πάντως μέχρι στιγμής οι ισχυρισμοί για χρήση χημικών δεν έχει επιβεβαιωθεί, ούτε είναι σίγουρο ποιος πραγματοποίησε την ύποπτη αεροπορική επιδρομή, αν και η συγκεκριμένη περιοχή συχνά έχει γίνει στόχος του συνασπισμού του συριακού καθεστώτος και της Μόσχας.
 
Από την άλλη ο συριακός στρατός αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στο συγκεκριμένο περιστατικό. "Η διοίκηση του στρατού διαψεύδει κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε οποιαδήποτε χημική ή τοξική ουσία στο Χαν Σεϊχούν σήμερα", αναφέρει ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο συριακός στρατός "ουδέποτε χρησιμοποίησε, οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε τοποθεσία" της Συρίας χημικά όπλα και "δεν θα το πράξει ούτε στο μέλλον".
 
Σε σχέση με τον αριθμό των θυμάτων αυτός δεν έχει ξεκαθαρίσει επίσημα. Κάποιοι έκαναν λόγο για 67 νεκρούς, ενώ ομάδα ακτιβιστών στο Ιντλίμπ ανέφερε ότι δεκάδες σκοτώθηκαν. Άλλη ανθρωπιστική οργάνωση έκανε αναφορά για τουλάχιστον 58 νεκρούς, ενώ υπήρξαν και ισχυρισμοί για τουλάχιστον 100.
 
Σε μία πρώτη αντίδραση ο Λευκός Οίκος διά στόματος του γραμματέα Τύπου Sean Spicer ανακοίνωσε πως η επίθεση με χημικά σε περιοχή ελεγχόμενη από αντάρτες στη Συρίας εκτελέσθηκε από τις δυνάμεις που συνδέονται με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ και είναι συνέπεια της αδυναμίας και αναποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ, αυτής του Μπαράκ Ομπάμα.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
 

Δειτε Επισης

Βάζει φρένο στον Κουλία για διορισμό Γενικού Ελεγκτή η Αννίτα-Ανέβαλε το ταξίδι της, παραμένει Προεδρεύουσα
Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο στον Ατσά-Νεκρός ο 60χρονος Λάμπρος Μαυρομμάτης
Αποζημίωση μαμούθ σε νταντά από την Κολομβία-Το αφεντικό της την κατέγραφε με κρυφή κάμερα
Κάλεσμα Χάρις σε Τραμπ για δεύτερο debate-Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Το SPD του Σολτς κέρδισε τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο-«Το κόμμα κέρδισε, ο καγκελάριος έχασε»
Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στο Λίβανο-Βομβαρδίζει νέες θέσεις της Χεζμπολάχ
Μειώθηκαν οι καταγγελίες από τις κάμερες, αλλά οι στρεβλώσεις... παραμένουν
Αναμένει την έκθεση γεγονότων για τις 15χρονες η Μιχαηλίδου-Το πρωτόκολλο όταν λείπει παιδί από στέγη
Αρχίζει ο διάλογος για το σύστημα διορισμών-Ακούει εκπαιδευτικούς και καθορίζει πλάνο το ΥΠΑΝ
Οριακή νίκη των Σοσιαλιστών του Σολτς και μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll