Τετραμερής στο Ισραήλ για τον αγωγό EastMed
08:32 - 03 Απριλίου 2017
Πραγματοποιείται σήμερα στο Ισραήλ Τετραμερής Συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας με θέμα τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.
Για το σκοπό αυτό μετέβη χθες στο Τελ Αβιβ ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.
Η συνάντηση, που θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου, θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία και του Ευρωπαίου Επίτροπου Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας Miguel Arias Cañete.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο αγωγός EastMed είναι έργο στρατηγικής σημασίας για την Ανατολική Μεσόγειο, αφού στοχεύει στη δημιουργία μιας απευθείας εξαγωγικής διαδρομής για τα αποθέματα φυσικού αερίου της περιοχής προς την Ευρώπη ως μέρος του Διαδρόμου Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και συμπληρώνοντας άλλες επιλογές εξαγωγών υπό αξιολόγηση.
Η δε προκαταρκτική τεχνική μελέτη (pre-feed study) για τον EastMed, την οποία διενήργησε η κοινοπραξία IGI Poseidon με χρηματοδότηση από τον κανονισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF), έχει καταδείξει ότι ο προτεινόμενος αγωγός είναι τεχνικά εφικτός και εμπορικά βιώσιμος.
Ο κ. Λακκοτρύπης θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 4 Απριλίου 2017.
Το έργο θεωρείται πλέον βιώσιμο
Πριν λίγους μήνες, η ΔΕΠΑ, μια εκ των μετόχων στο έργο, ανακοίνωσε ότι με βάση μελέτες που πραγματοποιήθηκαν το σχέδιο κρίνεται βιώσιμο τόσο από τεχνικής, όσο και από οικονομικής πλευράς.
Η μελέτη που παρουσιάστηκε στη Γενική Διεύθυνση για την Ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την IGI Poseidon (στην οποία συμμετέχουν εξ ημισείας ΔΕΠΑ και Edison), διαπιστώνει ότι η κατασκευή του αγωγού θα κοστίσει περίπου 5,7 δισ. δολάρια, αρκετά λιγότερο από τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί αρχικά, και εκτιμά ότι ο αγωγός είναι τεχνικά εφικτός και εμπορικά βιώσιμος.
Έτσι, η προσοχή πλέον έχει στραφεί στο πως θα αντληθεί σημαντικό μέρος των απαιτούμενων για την υλοποίηση του έργου πόρων από την ΕΕ, ώστε ο αγωγός να υλοποιηθεί εντός χρονοδιαγράμματος και η λειτουργία του να ξεκινήσει το 2021, όπως προβλέπεται.
Καταλύτης το ζωηρό ιταλικό ενδιαφέρον
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπης είχε τονίσει πως "σίγουρα η μεγάλη σημασία αυτού του σχήματος πλέον είναι η παρουσία της Ιταλίας, που προσδίδει μια ιδιαίτερη διάσταση στην όλη προσπάθεια".
Πλέον, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει τελευταία η Ιταλία να αποτελεί καταλύτη για τις περαιτέρω εξελίξεις που θέλουν τις προοπτικές του έργου να είναι αναβαθμισμένες.
Η ενεργός εμπλοκή της Ιταλίας ενισχύει σημαντικά τις προοπτικές του East Med, τόσο εντός ΕE, αφού πλέον η υλοποίησή του δεν αναδεικνύεται μόνο ως ελληνο-κυπριακή επιδίωξη. Ταυτόχρονα, ενισχύει την οικονομική και γεωπολιτική σημασία του, έναντι ανταγωνιστικών σχεδίων για μεταφορά του φυσικού αερίου της ΝΑ προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών, το μειωμένο κόστος σε συνδυασμό με την ενεργό συμμετοχή της ΕΕ θα διευκολύνουν το Ισραήλ να στραφεί αποφασιστικά στη συγκεκριμένη επιλογή έναντι της εναλλακτικής της τουρκικής διόδου.
Πηγή: ΚΥΠΕ, energypress.gr