Ο Κύπριος επικεφαλής της εκτόξευσης του δορυφόρου Hellas Sat 4, στο Ρεπόρτερ

  Στην Κύπρο, παρότι διαθέτουμε εξαίρετους επιστήμονες οι οποίοι διαπρέπουν στον τομέα τους τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, εντούτοις πολλές φορές παραμένουν «αφανείς ήρωες» μεγαλεπήβολων έργων. Ένας απ’ αυτούς τους ανθρώπους είναι ο Κεντέας Καραντώνης  επικεφαλής της ομάδας για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 4 στο Ντένβερ του Κολοράντο.  Η αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση του δορυφόρου την άνοιξη του 2018 έχει αρχίσει. Ο Κύπριος επιστήμονας, σε συνέντευξή του στο Ρεπόρτερ Online μίλησε γι’ αυτή την επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων εξηγώντας  πώς επηρεάζεται η καθημερινότητά μας από την ύπαρξη των δορυφόρων στο διάστημα και γιατί αποτελούν το «νευρικό σύστημα» της ανθρωπότητας σήμερα. Αναφέρθηκε παράλληλα στις ξεχωριστές στιγμές του επαγγέλματος παροτρύνοντας τους νέους που τους ενδιαφέρει πραγματικά να ασχοληθούν με αυτό, να ακολουθήσουν το όνειρό τους, όπως έπραξε και ο ίδιος.

Επικεφαλής Hellas Sat 4
 
«Όταν πριν από 12 χρόνια μπήκα για πρώτη φορά στο εργοστάσιο που είχε κατασκευαστεί ο δορυφόρος  Hellas Sat 2 στη Γαλλία, θυμάμαι να με πλημμυρίζει δέος βλέποντας από κοντά έναν ολοκληρωμένο δορυφόρο και έναν υπό κατασκευή. Ένιωσα εκείνο το μοναδικό συναίσθημα που νιώθει κάποιος όταν συναντήσει από κοντά ανθρώπους οι οποίοι θεωρούνται «γκουρού» στο επάγγελμα που πάντα ήθελε να ακολουθήσει. Συνειδητοποιείς ότι αυτό που ονειρεύτηκες αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Σήμερα, είμαι ο ίδιος επικεφαλής της ομάδας που βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό την κατασκευή και την εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 4, ο οποίος θα εκτοξευθεί το 2018 από το Ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στη Γαλλική Γουιάνα. Η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 4 θα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για μένα αλλά και όλη την ομάδα που δουλεύει σε αυτό το πρόγραμμα για τη μέρα που ο δορυφόρος πάνω στον οποίο εργαστήκαμε εκατοντάδες άνθρωποι θα πάει στο διάστημα και θα βρίσκεται εκεί για 16-20 χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που είμαι επικεφαλής μιας ομάδας που χειρίζεται κάτι τόσο προηγμένο τεχνολογικά και είναι κάτι που για μένα αποτελεί εμπειρία ζωής».
 
Επένδυση  εκατομμυρίων
 
Ο Ηellas Sat 4 είναι μια επένδυση της τάξης των 300 εκατομμυρίων. Το 2013 ο Hellas Sat αγοράστηκε από την Arabsat- μια εταιρεία η οποία εδρεύει στη Σαουδική Αραβία- και επένδυσε στην εκτόξευση δύο δορυφόρων, του Hellas Sat 3, ο οποίος θα εκτοξευθεί το ερχόμενο καλοκαίρι και του Hellas Sat 4 ο οποίος θα εκτοξευθεί την άνοιξη του 2018, δηλαδή σε ένα χρόνο από σήμερα.  Ο δορυφόρος αυτός, είναι συνεταιρικός με το ίδρυμα King Abdul-Aziz city of Science and Technology στη Σαουδική Αραβία. Ο σχεδιασμός και κατασκευή ενός δορυφόρου  δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Με τις δυνατότητες που παρέχουν, δικαίως χαρακτηρίζονται ως το «νευρικό σύστημα» της ανθρωπότητας σήμερα. Πολλές ομάδες ανθρώπων εργάζονται πάνω σε αυτό το εγχείρημα και εντός και εκτός εργοστασίου. Από την Κύπρο είμαστε τρεις. Έχουμε ακόμη τρεις συνεργάτες στην Ελλάδα και τους συμβούλους μας βεβαίως οι οποίοι βρίσκονται στην Αμερική. Το εργοστάσιο της Lockheed Martin στο Ντένβερ δουλεύει αυτή τη στιγμή στην κατασκευή του δορυφόρου  Hellas Sat 4.

Χρειάζεται επίβλεψη
 
Οι κύριες εγκαταστάσεις κατασκευής του δορυφόρου είναι στο Ντένβερ των ΗΠΑ. Εκεί κατασκευάζεται ο συγκεκριμένος δορυφόρος που ακόμη δεν έχει πλήρως συναρμολογηθεί. . Όπως μου είπε ένας σύμβουλος στην Αμερική, μπορείς να πληρώσεις τον κατασκευαστή  και να τον αφήσεις στο να προχωρήσει όπως θέλει. Αυτό όμως, είναι σαν να χτίζεις σπίτι αλλά δεν έχεις πάει ποτέ να δεις τον εργολάβο πώς προχωρεί και τι ακριβώς κάνει. Η εταιρεία που ανέλαβε αυτό το έργο, γνωρίζει σίγουρα πολύ καλά τη δουλειά της, ωστόσο χρειάζεται επίβλεψη γιατί υπάρχουν και πράγματα με τα οποία εμείς δεν συμφωνούμε, όπως για παράδειγμα στις δοκιμές που γίνονται μπορεί να υπάρχει διαφωνία απόψεων γύρω από τις περιοχές κάλυψης,  τις θερμοκρασίες που θα καταστήσουν πιο ανθεκτικό τον δορυφόρο,  τα ηλεκτρονικά που θα μπουν πάνω, τις μονάδες, ακόμα και τον τρόπο μεταφοράς. Μέσα απ’ αυτή τη δουλειά είχα την ευκαιρία να δω πώς δουλεύουν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, στην Ευρώπη και την Αμερική. Συνεχώς έχουμε τηλεδιασκέψεις με σκοπό τον συντονισμό και επίβλεψη των διαφόρων ομάδων και επιπρόσθετα  χρειάζεται να γίνονται επαγγελματικά ταξίδια στην Β. Αμερική και Ευρώπη για επίβλεψη του έργου.  Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα μεγάλα έργα όπως είναι και αυτό ολοκληρώνονται με επιτυχία μόνο με σωστή ομαδική δουλεία.

Κάλυψη παντού
 
Ο Hellas Sat 4 θα έχει κάλυψη πάνω από Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότιο Αφρική. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε πελάτες απ’ όλη την Ευρώπη, σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και Νότιο Αφρική παρέχοντας υπηρεσίες για internet, τηλεπικοινωνίες, τηλεόραση. Για παράδειγμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορείς να έχεις τα ασθενοφόρα συνδεδεμένα με δορυφορική αντένα και να έχεις κατευθείαν επικοινωνία και live streaming ακόμη και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή όπως σε ένα βουνό όπου υπάρχει πυρκαγιά ή σε μια θαλάσσια περιοχή που κινδυνεύουν άνθρωποι ή οπουδήποτε δεν υπάρχει καλωδιακή σύνδεση. Η κάλυψη είναι παντού, αλλά για να μπορεί να έχει όλες αυτές τις δυνατότητες, απαραίτητη προϋπόθεση είναι μια σειρά από μηχανήματα, μπαταρίες, συσσωρευτές ενέργειας και πολλά άλλα.

Σημαντική η ένταξη της Κύπρου στην ESA (European Space Agency)
 
H ένταξη της χώρας μας το 2016 στην ΕSA, η οποία αποτελεί την πύλη της Ευρώπης στο διάστημα, είναι εξαιρετικής  σημασίας. Βοήθησε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξή μας στη διαστημική τεχνολογία παρέχοντάς μας πολλές ευκαιρίες, αφού είναι ο οργανισμός που επενδύει στην εξερεύνηση του διαστήματος έτσι ώστε να επωφελείται όλη η ανθρωπότητα από το διάστημα. Είναι πολύ θετικό για μας ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕSA γιατί έχουμε πρόσβαση σε Ευρωπαϊκή τεχνολογία και Ευρωπαϊκά κονδύλια σε έρευνα και ανάπτυξη. Το Υπουργείο Συγκοινωνιών στήριξε επιτυχώς την ένταξη της Κύπρου στην ESA. Εντός των ημερών θα έχουμε και συνάντηση με τον ίδιο τον υπουργό για την παρουσίαση των δύο δορυφόρων, του  Hellas Sat 4 και τον Hellas Sat 3».
 

Δεν θα άλλαζα τη δουλειά μου
 
Η διαστημική τεχνολογία, είναι ένα περιβάλλον με υψηλές απαιτήσεις για όσους ασχολούνται επαγγελματικά σε αυτό το τομέα. Ωστόσο είναι μια δουλειά που δε θα άλλαζα. Δεν είναι μια δουλειά ρουτίνας. Σου δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσεις και να ανακαλύψεις καινούργια πράγματα. Δεν είναι μια δουλειά αγοράζω, πουλώ, κερδίζω. Δεν την είδα ποτέ έτσι. Είναι μια δουλειά που σου δίνει την ευκαιρία να δεις την τεχνολογία να ανεβαίνει σκαλιά και είσαι και εσύ μέρος αυτής της εξέλιξης. Για παράδειγμα είχα την τύχη να συνεργαστώ με ανθρώπους που έχουν ταξιδεύσει στο διάστημα. Αντιλαμβάνεστε ότι οι γνώσεις και οι εμπειρίες από αυτούς τους ανθρώπους και όχι μόνο, είναι ανεκτίμητες. Τα πράγματα που μαθαίνεις στο πανεπιστήμιο είναι η αρχή μιας συνεχόμενης μάθησης και ανάπτυξης.  Τα λεφτά είναι σίγουρα απαραίτητα  και σημαντικά αλλά είναι εξίσου σημαντικό να δουλεύεις πάνω σε κάτι που σου αρέσει. 

Να εκπαιδεύσουμε σωστά τα παιδιά
 
Μικρός, έβλεπα με μεγάλο ενδιαφέρον στην τηλεόραση τη σειρά Space 1999, ένα πρόγραμμα στο οποίο οι πρωταγωνιστές αγωνίζονταν να επιβιώσουν  όταν μια τεράστια έκρηξη έριξε το φεγγάρι από την τροχιά στο διάστημα. Από τότε είχα συνειδητοποιήσει ότι θα ήθελα να ασχοληθώ με αυτό το επάγγελμα. Στο σχολείο είχα πολύ καλούς βαθμούς. Αρχικά είχα μπει στο ΑΤΙ και έκανα Computer Science. Ήταν αρκετά ενδιαφέρον αλλά δεν με τραβούσε.  Κατανοούσα ότι ήταν σημαντικό που φοιτούσα σ’ένα Τεχνολογικό Ινστιτούτο στο οποίο γινόταν αξιόλογη δουλειά και ίσως μου εξασφάλιζε μια καλή δουλειά στη συνέχεια, ωστόσο, παρότι οι καιροί ήταν δύσκολοι, αποφάσισα να φύγω για την Αμερική κυνηγώντας κάτι που τότε στους περισσότερους έμοιαζε λίγο εξωπραγματικό. Δεν επηρεάστηκα όμως. Ακολούθησα το όνειρό μου. Σπούδασα BSc Mechanical Engineering και μετά MSc Aerospace Engineering στο Old Dominion University στην πολιτεία Virginia των ΗΠΑ.
Παρόλο που υπήρξαν και καθηγητές που με παρότρυναν να ασχοληθώ με κάτι πιο «σίγουρο» που θα μου εξασφάλιζε δουλειά στην Κύπρο, εντούτοις έκανα αυτό που πίστευα και ήθελα. Από το 2003 εργάζομαι στον Hellas Sat και έχω ζήσει πολύ περισσότερα απ’ όσα είχα σκεφτεί. Πολύ συχνά, έρχονται στις εγκαταστάσεις μας σχολεία στα οποία κάνουμε παρουσιάσεις για το πώς λειτουργούν οι δορυφόροι και τα παιδιά δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον  να μάθουν πράγματα. Εμείς με χαρά τους λύνουμε όλες τις απορίες. Αυτό που πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας είναι να κυνηγούν τα όνειρά τους  χωρίς να έχουν ως μοναδικό κίνητρό τους τα χρήματα αλλά αυτό που θα τους γεμίζει και θα τους κάνει ευτυχισμένους».
 
 

Δειτε Επισης

Απαντά στις επικρίσεις για e-ΔΕΑ η Μιχαηλίδου-«Ανάγεται σε θεωρίες συνωμοσίας»
Διαμαρτυρία Κούρδων στη Λεμεσό για επιθέσεις Τουρκίας στη Συρία
Συνεχίζεται η καλοκαιρία... χειμωνιάτικα-Πότε πέφτει η θερμοκρασία
Δεσμεύτηκε να προετοιμαστεί για εφαρμογή του «Πληρώνω όσο Πετώ» ο Αρμεύτης-«Κεφαλαιώδους σημασίας»
ΒΙΝΤΕΟ: Κληρώνει χίλια ευρώ ο Καρούσος για εγγραφή στο σύστημα παραλαβής λογαριασμών νερού μέσω email
Σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα σταδιοδρομίας στα δημοτικά σχολεία
Αυξημένες οι εισαγωγές παιδιών στο Μακάρειο από Γρίπη Α-Τέσσερα παιδιά νοσηλεύονται στη ΜΕΘ
Ζήτησαν άνοιγμα του οδοφράγματος στα Κόκκινα οι κάτοικοι Δήμου Πόλης-«Δεν υπάρχει άλλη ανοχή στην απομόνωση»
Ζητά αυστηροποίηση του Νόμου για τα ζώα η Επίτροπος Περιβάλλοντος-Προωθεί σειρά εισηγήσεων
Απαντά στα πυρά για το e-ΔΕΑ η Μιχαηλίδου-Πέραν του 85% ενέγραψαν τα παιδιά τους