Αναταραχή με απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι

Σε απεργία κατέρχονται οι λιμενεργάτες (στοιβαδόροι) στο λιμάνι Λεμεσού, καθώς έληξε η προθεσμία που είχαν δώσει μέχρι τις 31 Μαρτίου χωρίς να ξεκαθαρίσει το καθεστώς εργασίας τους. Οι στιβαδόροι διεκδικούν εργασία στο 100% του χερσαίου χώρου στο τερματικό γενικού φορτίου της διαχειρίστριας εταιρείας DP World Limassol, η οποία από την πλευρά της, επικαλούμενη τη συμφωνία της με το κράτος, θεωρεί ότι οι λιμενεργάτες θα πρέπει να περιοριστούν στις φορτοεκφορτώσεις στα πλοία και όχι στο μόλο.         

Η εταιρεία έχει αποδεχθεί να παραχωρήσει το 50% του χερσαίου χώρου στους στοιβαδόρους, ωστόσο οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι δικαιωματικά τους ανήκει το 100% του μόλου, υπενθυμίζοντας ότι αυτό ίσχυε μέχρι το 1997, όταν συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί το 50% στους αχθοφόρους, οι οποίοι πλέον δεν υφίστανται.

Για την εξέταση του θέματος ορίστηκε συνάντηση στις 4:30 αύριο το απόγευμα στο υπουργείο Μεταφορών, ως εκ τούτου οι στοιβαδόροι θα συνέλθουν σε Γενική Συνέλευση σήμερα στις έξι το απόγευμα, για να αποφασίσουν εάν θα αναστείλουν προσωρινά τα μέτρα, ενόψει της αυριανής συνάντησης.

Ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΚ Λεμεσού Τίτος Τιμοθέου δήλωσε ότι οι συντεχνίες θα προτείνουν αναστολή των μέτρων και θα μεταφέρουν το αποτέλεσμα της αυριανής συνάντησης στο Υπουργείο Μεταφορών, σε νέα Γενική Συνέλευση που θα συγκαλέσουν την Τετάρτη. Ο κύριος Τιμοθέτου υπεραμύνθηκε της θέσης των στοιβαδόρων, λέγοντας ότι το 1997 ο Σύνδεσμος Αδειούχων Αχθοφόρων εκβιαστικά είχε πάρει το 50% της εργασίας στο μόλο και ότι, τη στιγμή που σήμερα οι αχθοφόροι έχουν διαγραφεί από το νόμο περί λιμενεργατών, τότε αυτή η εργασία ανήκει 100% στους λιμενεργάτες.

Μια συμφωνία που έγινε μεταξύ δύο μερών (λιμενεργατών - αχθοφόρων) δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε έναν τρίτο, διαμήνυσε από την πλευρά του ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ Λεμεσού, Χρίστος Χριστοφή, ο οποίος τόνισε ότι η διαφορά που προέκυψε είναι συνδικαλιστική. Τη λύπη της εταιρείας για τις εξελίξεις εξέφρασε ο Εκπρόσωπος Τύπου της DP World Limassol Νίκος Καμακιώτης, ο οποίος δήλωσε ότι η εταιρεία, μετακινούμενη κατά πολύ μεγάλο βαθμό από την αρχική της θέση, αποδέχθηκε να παραχωρήσει το 50% της εργασίας στο χερσαίο χώρο, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει αποδεκτό από τους στοιβαδόρους.

Την ίδια στιγμή διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία εργάζεται για την άμεση επίλυση του ζητήματος και ότι τιμά και θα συνεχίσει να τιμά την υφιστάμενη συλλογική σύμβαση, με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων, τόσο της εταιρείας, όσο και των άμεσων συνεργατών της, των στοιβαδόρων.
Από την αποχή των λιμενεργατών από την εργασία τους, επηρεάστηκε χθες ένα σκάφος υποστήριξης γεωτρήσεων, το οποίο εξυπηρετήθηκε από το λιμάνι Λάρνακας, ενώ σήμερα εμπορικό σκάφος με οικοδομικά υλικά δεν μπορεί μέχρι στιγμής να εξυπηρετηθεί.

Δειτε Επισης

Οι τρεις ενέργειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου
Μετά την επίθεση, πάνε σε δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας
Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας
Στο Λιμάνι Λεμεσού ξανά το αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS–WASP
Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου
Δεν λέει να φθινοπωριάσει-Σταθερά στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Έφτασαν ακόμη 38 Κύπριοι από τη Βυρητό-Καλύφθηκε από τη ΚΔ το κόστος μετάβασης
Στα μαχαίρια και πάλι συντεχνίες και ΟΚΥπΥ-Κρίση χωρίς τέλος η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης