Η Κύπρος και άλλα 15 κράτη μέλη συμφωνούν σε ενισχυμένη συνεργασία για Ευρωπαίο Εισαγγελέα

H Κυπριακή Δημοκρατία και άλλα 15 κράτη μέλη της ΕΕ κοινοποίησαν σήμερα στα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν μια ενισχυμένη συνεργασία για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας γενικού εισαγγελέα. Η υπηρεσία αυτή θα είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση, δίωξη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη δραστών αδικημάτων εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.


Η επιστολή γνωστοποίησης περιλαμβάνει 16 υπογράφοντες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία,  Ελλάδα,  Ισπανία,  Φινλανδία, Γαλλία, Λιθουανία,  Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία ​​και  Σλοβακία.

Οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο θα επαναληφθούν σήμερα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το κείμενο.

Ο Υπουργός Owen Bonnici, εκ μέρους της μαλτέζικης προεδρίας, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι η Μάλτα δεν θα λάβει μέρος στην ενισχυμένη συνεργασία, κρατήσαμε το λόγο μας, όπως είπαμε κατά την έναρξη της Προεδρίας μας να λειτουργήσουμε ως έντιμος διαμεσολαβητής. Δεσμευόμαστε να ξεκινήσουμε και πάλι τις εργασίες σχετικά με τη ρύθμιση γρήγορα, προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία μέσα στους επόμενους μήνες».

Οι συζητήσεις στο Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί με βάση το τελευταίο συμβιβαστικό κείμενο του κανονισμού, από τον  Ιανουάριο το 2017. Το σχέδιο κανονισμού θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να μπορεί να εγκριθεί οριστικά.

Δειτε Επισης

Ξεκάθαρο μήνυμα Μακρόν-«Είμαστε ασυμβίβαστοι όταν απειλείται η εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου»
Συμμετέχουν Κύπριοι στο κίνημα «Παγκόσμια Πορεία προς τη Γάζα»-Απευθύνουν έκκληση για στήριξη
Συντάχθηκε για προσωρινή παύση εξορύξεων στη θάλασσα ο Πρόεδρος-Εν αναμονή επιστημονικών δεδομένων
Τραβούν τέρμα το σχοινί οι Τούρκοι-Ανακοινώνει χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού το ψευδοκράτος
Συναντήθηκε με Γκουτέρες ο Πρόεδρος-Ενημερώθηκε για τις επαφές Ολγκίν στην Τουρκία
Συνομίλησαν για το Κυπριακό και για τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή Πρόεδρος και Αμπντάλλα
Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς ο Πρόεδρος-Συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας
Από τον Ίλον Μασκ στους αριστίνδην-Οι ευκαιριακές συμμαχίες αυξημένου ρίσκου χωρίς πολιτικό υπόβαθρο
Στη Γαλλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς
Το (never)surrender των κομμάτων στην ανυποληψία, οι ασφυκτικές πιέσεις και οι σύγχρονοι «σωτήρες»