Τραμπ: Ανοικτό το ενδεχόμενο μεγάλης πολεμικής σύρραξης με τη Βόρεια Κορέα

Το ενδεχόμενο μεγάλης πολεμικής σύρραξης μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας δεν απέκλεισε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή της κορεατικής χερσονήσου.
 
Ο Τραμπ αν και διευκρίνισε πως προτιμά το όλο θέμα να λυθεί σε διπλωματικό επίπεδο, ωστόσο ανέφερε κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί πως η πιθανότητα, τον λόγο να πάρουν τα όπλα, δεν είναι αμελητέα.
 
Στο μεταξύ, δεν έχει αλλάξει η θέση της Νότιας Κορέας, ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν το οικονομικό κόστος της ανάπτυξης του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας στη Σεούλ. Η ανακοίνωση αυτή, αποτελεί απάντηση στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης στο Reuters, εκφράζοντας την επιθυμία να πληρώσει η Νότια Κορέα για το αναφερόμενο πυραυλικό σύστημα.
 
Προειδοποιήσεις για κυρώσεις και από Κίνα
 
Η Κίνα είπε στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι έχει προειδοποιήσει τη Βόρεια Κορέα πως θα επιβάλλει μονομερείς κυρώσεις εάν η Πιονγιάνγκ διεξαγάγει άλλη πυρηνική δοκιμή, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον χθες.
 
Σε δηλώσεις του στο κανάλι Fox News, ο Τίλερσον σημείωσε πως οι μεγάλες επέτειοι που εορτάστηκαν πρόσφατα στη Βόρεια Κορέα πέρασαν χωρίς τη διεξαγωγή πυρηνικής δοκιμής ή δοκιμαστικής εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, όπως υπήρχαν φόβοι ότι θα γίνουν. Ο υπουργός δεν διευκρίνισε επίσης πότε έγινε η προειδοποίηση, ενώ δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από τις κινεζικές αρχές.
 
Ο Τίλερσον σήμερα αναμένεται να προεδρεύσει σε μια συνάντηση με τους υπουργούς εξωτερικών των χωρών που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου, όπως δήλωσε, θα τονίσει την ανάγκη να εφαρμόσει πλήρως κάθε μέλος τις υπάρχουσες κυρώσεις καθώς και πιθανά μελλοντικά βήματα ώστε "να αυξηθεί η πίεση στο καθεστώς".
 
Φόβοι για κλιμάκωση της έντασης
 
Στο μεταξύ ο Κινέζος υπουργός των Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε σε υψηλόβαθμο Κινέζο διπλωμάτη, πως υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο να κλιμακωθεί απροσδόκητα και να γίνει ανεξέλεγκτη. Η δήλωση του Κινέζου ΥΠΕΞ έγινε στη διάρκεια επαφών που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο συνάντησης στον ΟΗΕ, όπως γνωστοποίησε το κινεζικό υπουργείο των Εξωτερικών.  

Δειτε Επισης

Κατά 3% μειώθηκαν τα βίαια εγκλήματα το 2023 στις ΗΠΑ
Το Telegram θα διαβιβάζει στις αρχές διευθύνσεις IP ύστερα από αίτημά τους
Ισόβια κάθειρξη στην έφηβη στις ΗΠΑ που σκότωσε τη μητέρα της και έστειλε μήνυμα σε φίλη της να δει το πτώμα
Η κυβέρνηση της Τσεχίας πρότεινε την χαλάρωση των κανόνων για την κάνναβη
Ήχησαν σειρήνες συναγερμού στην Χάιφα-Σε καταφύγια σπεύδουν οι κάτοικοι
Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις από και προς Τελ Αβίβ και Τεχεράνη
Προειδοποίηση Νετανιάχου για χτύπημα-Προτρέπει τους πολίτες του Λιβάνου να απομακρυνθούν από επικίνδυνες ζώνες
«Χειρουργικό» χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό-Στόχος ηγετικό στελέχος της Χεζμπολάχ
Ξεπέρασαν τους 274 οι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο
Εκατοντάδες νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο-Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους