«Ξεκινήσαμε» ο Νικόλας, «προχωράμε» ο Λιλλήκας…

Στον αστερισμό των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Φεβρουαρίου κινούνται πλέον και επίσημα στο ΔΗΚΟ, έπειτα από τη χθεσινή επικύρωση της υποψηφιότητας του προέδρου του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.  

 
Το στίγμα της επόμενης μέρας της επικύρωσης της υποψηφιότητάς του έδωσε σε σημερινές του δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) ο Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως η χθεσινή ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ σηματοδοτεί την έναρξη του κοινού αγώνα του ενδιάμεσου χώρου για αλλαγή. «Που περνά», όπως υπέδειξε, «μέσα από κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης και καταλήγει, στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2018».
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφερε πως η συμφωνία του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης, καθιστούν το στόχο, την επιδίωξη και το όραμα για συνεργασία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, πραγματικότητα.
 
«Ξεκινήσαμε μια κοινή πορεία για την πολιτική αλλαγή, με την ΕΔΕΚ, με την Αλληλεγγύη και πιστεύω όταν έρθει η ώρα, με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών», υπογράμμισε.
 
Υπενθυμίζεται πως η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ επικύρωσε χθες διά βοής την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, υιοθετώντας τη σχετική εισήγηση που διαμόρφωσε νωρίτερα το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος με 26 ψήφους υπέρ, καμία εναντίον και τέσσερις αποχές.
 
Οι αποχές προήλθαν από τους Χρίστο Πατσαλίδη, Άγγελο Βότση, Χρίστο Φλουρέντζο και Γιάννο Λακκοτρύπη, οι οποίοι διατύπωσαν επιφυλάξεις όχι όσον αφορά αυτή καθ’ αυτή την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, αλλά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε με κατάληξη την χθεσινή επίσημη εξαγγελία.    
 
Ενστάσεις πάντως διατυπώνονται από στελέχη του ΔΗΚΟ για τη διά βοής έγκριση της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου από την Κεντρική Επιτροπή, και πολύ περισσότερο για το γεγονός ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα συζήτησης στο Σώμα.
 
 Το γεγονός αυτό επισήμανε σε ανάρτησή του στο Facebook o βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, παραθέτοντας ταυτόχρονα το πλήρες σκεπτικό της εισήγησης στην οποία προέβη στο Εκτελεστικό Γραφείο για συνεργασία με το ΑΚΕΛ.
 
Έγραψε συγκεκριμένα ο Άγγελος Βότσης:
 

«Στα πλαίσια της διαφάνειας και της σωστής ενημέρωσης του κόσμου και ιδιαίτερα των μελών της Κεντρικής Επιτροπής στους οποίους δεν δόθηκε η ευκαιρία να προβληματιστούν μαζί μας, καταγράφω τα όσα είπα και εισηγήθηκα στο Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές.
 
Είπα ότι η απαραίτητη σειρά στη διαδικασία εξεύρεσης κοινού υποψήφιου του ενδιάμεσου χώρου (διαφώνησα με την χρήση από την Αλληλεγγύη του όρου πατριωτικός λες και οι υπόλοιποι είναι λιγότερο πατριώτες) είναι:
 
Α. Κοινή διακήρυξη/πρόγραμμα, στο οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνεται η μορφή της λύσης του Κυπριακού βάσει των διαχρονικών θέσεων του κόμματος όπως αυτές εκφράστηκαν όταν κυβερνούσαμε με Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σπύρο Κυπριανού και τον Τάσσο Παπαδόπουλο
 
Β. Υποψήφιος.
Απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχία ένας υποψήφιος. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ έχει τον πρώτο λόγο σαν το μεγαλύτερο κόμμα και με την μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.
 
Με δύο υποψήφιους ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες επιτυχίας. Και πάμε στο δίλημμα Αναστασιάδη-Ακελικού υποψήφιου, με μεγάλη πιθανότητα την εκλογή Αναστασιάδη.
 
Η εισήγησή μου ήταν η εξής:
 
«Η προσπάθεια στον ενδιάμεσο χώρο να συνεχιστεί με στόχο τον καταρτισμό κοινής διακήρυξης /προγράμματος, που ακόμη καλύτερα να εγκριθεί από τα όργανα των κομμάτων (για να νιώθουν όλοι κοινωνοί της προσπάθειας) και στη συνέχεια να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες ώστε να έχουμε ΈΝΑ ΜΟΝΟ υποψήφιο. Και αυτός να εισηγηθούμε να είναι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
 
Αν δεν καταφέρουμε τη στήριξη και από τους πέντε, τότε να γίνει διερεύνηση του ενδεχομένου εξεύρεσης κοινού υποψήφιου με το ΑΚΕΛ, είτε των τεσσάρων είτε και μόνοι μας. (Αν όντως θέλουμε να αλλάξει η διακυβέρνηση Αναστασιάδη, τότε είτε έτσι είτε αλλιώς, θα πρέπει να συνεργαστούμε με το ΑΚΕΛ, είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο γύρο.
 
Αν δεν είμαστε και οι πέντε για να έχουμε σοβαρή πιθανότητα να περάσουμε στον δεύτερο γύρο, τότε θα πρέπει να προβληματιστούμε κατά πόσον θα ρισκάρουμε το να μείνουμε έξω αντί να συνεργαστούμε με το ΑΚΕΛ από τον πρώτο γύρο με κοινό υποψήφιο με στόχο να είναι από τον δικό μας χώρο.
 
Αυτά κατάθεσα, αρκετοί συναγωνιστές συμφώνησαν, τελικά όμως στην Κεντρική Επιτροπή πήγε μόνο η πρόταση της πλειοψηφίας, η οποία εγκρίθηκε δια βοής από ένα Σώμα στο οποίο δεν παρευρίσκοντο μόνο τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αλλά πολλοί άλλοι, μη μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
 
Σημειώνω ότι στο Εκτελεστικό Γραφείο τερματίστηκε η συζήτηση και ο Πρόεδρος του Κόμματος κάλεσε τους συναγωνιστές που ήθελαν να μιλήσουν να τα πουν στην Κεντρική Επιτροπή στη συνέχεια για να μην καθυστερούμε.
 
Δυστυχώς, δεν έγινε συζήτηση ούτε δόθηκε ο λόγος στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για να ανταλλάξουν δημιουργικά απόψεις.
 
Αυτά...»
 
Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερα δεικτικό τρόπο σχολίασε τον τρόπο επικύρωσης της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου από τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και εν δυνάμει υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας.  

Δειτε Επισης

Χαρακτήρισε καλή την πολιτική τους στο Κυπριακό ο Τατάρ-Αναφέρθηκε στη «μητέρα πατρίδα Τουρκία»
Μήνυμα στήριξης ΥΠΕΣ στους πρόσφυγες-«Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η στήριξη των εκτοπισθέντων»
Αποφάσισε να πάει στην συνάντηση για τα οδοφράγματα ο Τατάρ αλλά «ξέχασε» να ενημερώσει
Αναμένει από τον Τατάρ να ανταποκριθεί επίσημα στις προτεινόμενες ημερομηνίες για συνάντηση η Κυβέρνηση
Τον Ιούνιο το συνέδριο του ΑΚΕΛ με απευθείας εκλογή ΓΓ-«Στοίχημα η ανάκαμψη του κόμματος»
Εξακολουθεί να στηρίζει λύση εντός παραμέτρων των ΗΕ η Βρετανία-Απαντητική επιστολή του Foreign Office
Εθνικό ζήτημα χαρακτήρισε την Κύπρο ο Ακάρ-«Δεν θα υποχωρήσουμε»
Προανήγγειλε συνάντηση ηγετών τον Γενάρη ο Τατάρ, τον Μάρτη στην Ελβετία η διευρυμένη-«Το κύριο μας θέμα η κυριαρχία»
Πρωτοφανείς οι παράλογες διαμαρτυρίες στα κατεχόμενα για το FIR-Ενέκρινε το ΥΠΑΜ για υπερπτήσεις των Γάλλων
Τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα