Ναι στην αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας λέει το ΕΚ

Η Ευρώπη δεν κλείνει την πόρτα στην Τουρκία, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις την οδηγούν στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων αναφορικά με την ένταξή στην ΕΕ. Αυτό υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές στη συζήτηση της Τετάρτης με τον Επίτροπο για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.  
 
Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, προέτρεψε την Τουρκία να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί η Ευρώπη. Τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν είναι ισλαμοφοβική ήπειρος και δεν κλείνει την πόρτα στον τουρκικό λαό».  
 
Πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη το δημοψήφισμα στην Τουρκία, το οποίο διεύρυνε τις εξουσίες του Προέδρου, και το χαρακτήρισαν άδικο. Υποστήριξαν ότι είναι καιρός να επανεξεταστούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.  
 
Μερίδα ευρωβουλευτών τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ, ενώ άλλοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα αρκούσε η αναστολή των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας έτσι τη δυνατότητα στην Τουρκία να αλλάξει την τρέχουσα πορεία της.  
 
Η διευρυμένη τελωνειακή ένωση, η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων, οι ανταλλαγές σπουδαστών και φοιτητών και η συνεργασία για την ασφάλεια και τη μετανάστευση ήταν μερικές από τις ιδέες που παρουσίασαν οι ευρωβουλευτές, ως εναλλακτικές λύσεις για το μέλλον. Ορισμένοι μάλιστα τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της παροχής στήριξης στις δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας, καθότι εκατομμύρια Τούρκοι επιθυμούν ακόμη να αποτελέσουν μέρος της ΕΕ.  
 
Επόμενα βήματα  
 
Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ξεκινήσει τις συζητήσεις επί του καθιερωμένου, ετήσιου ψηφίσματος για την πρόοδο της Τουρκίας, στις 2 Μαΐου. Το σχέδιο ψηφίσματος για το 2016, το οποίο προετοίμασε η εισηγήτρια Kati Piri (Σοσιαλιστές, Ολλανδία), καλεί επίσης την ΕΕ «να αναστείλει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία εάν η νέα συνταγματική δέσμη μέτρων εφαρμοστεί ως έχει».
 

Δειτε Επισης

Στο Τέξας ο Τραμπ επτά ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες
Οι ομοιότητες των υποθέσεων Μουρτζούκου και Πισπιρίγκου-Πώς ισχυρίζονταν ότι είναι «αθώες»
Στις 28 και 29 Ιουλίου θα διεξαχθεί η διεθνής διάσκεψη για το Μεσανατολικό
Φυλάκιση έξι μηνών σε κρατούμενο επειδή αρνήθηκε να παρακολουθήσει τον πρόεδρο της Τυνησίας στην τηλεόραση
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία ο 39χρονος Κωνσταντίνος Αθανασίου
Ανείπωτη τραγωδία στην Ελλάδα-Πατέρας έκανε όπισθεν και σκότωσε το δίχρονο παιδί του
«Επίθεση άνευ όπλων» χαρακτήρισε τις συλλήψεις σφετεριστών ο Τατάρ-Πάει στη Νέα Υόρκη για να παραπονεθεί
Ουκρανικά drones έπληξαν εργοστάσιο αεροσκαφών και μονάδα παραγωγής πυραύλων στη Ρωσία
Παράνομο κρίθηκε το διάταγμα κατακράτησης τεκμηρίων από οικία δεσμοφύλακα-Απορρίφθηκαν οι θέσεις της Εισαγγελίας με... παρατηρήσεις
«Ζήλευε τα αδέλφια της»-Η μητέρα της Μουρτζούκου δήλωσε ότι υποψιαζόταν ότι είχε σκοτώσει την άλλη της κόρη