Πώς επιλέγουμε το ταίρι μας;

Συχνά ακούμε γύρω μας ή ίσως και εμείς οι ίδιοι αναρωτιόμαστε πως ερωτευόμαστε, τι είναι αυτό που μας ελκύει σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο και όχι σε κάποιον άλλο, τι βρίσκουμε στο σύντροφό μας, με ποια κριτήρια επιλέγουμε το ταίρι μας, τι θεωρούμε ελκυστικό και τι όχι.

Αν παρατηρήσουμε το ζωικό «βασίλειο», θα δούμε τις πιο θορυβώδεις ποικιλίες ερωτικής συμπεριφοράς και φλερταρίσματος.
 
Για παράδειγμα το θηλυκό παγώνι, φαίνεται να απολαμβάνει τον «χορό» των αρσενικών που προσπαθούν να το σαγηνεύσουν ανοίγοντας και επιδεικνύοντας τα πλουμιστά φτερά τους, στα πουλιά τα πιο ωραία χρώματα και το πιο ωραίο «τραγούδι» είναι αυτά που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ στα πιο μεγάλα θηλαστικά παρατηρούμε αγώνες δύναμης και κυριαρχίας μέσα από την «πάλη» για το ποιος θα επικρατήσει, ποιος θα είναι το ισχυρό αρσενικό που θα κερδίσει και θα ζευγαρώσει με το πολυπόθητο θηλυκό.

Όλα αυτά φαίνεται να συμβαίνουν μέσα από κριτήρια φυσικής επιλογής - της σεξουαλικής επιλογής, όπου ο σεξουαλικός σύντροφος θα είναι ο πιο υγιής, ο πιο γερός, με την καλύτερη φυσική κατάσταση, ο πιο ανθεκτικός.
 
Αυτός που θα μπορέσει δηλαδή όχι μόνο να δώσει υγιείς απογόνους αλλά αυτός που θα μπορέσει να εξασφαλίσει κατά κάποιο τρόπο το μεγάλωμα των απογόνων του.
 
Ενώ λοιπόν το θηλυκό «εξετάζει» ποιος είναι το ισχυρό, υγιές και δυνατό αρσενικό, το αρσενικό από την άλλη για να είναι σίγουρο ότι θα διαιωνιστεί το είδος του πηγαίνει με αρκετά θηλυκά. 

Στα είδη που το μεγάλωμα των μικρών τους απαιτεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, παρατηρούμε ότι μπαίνουν και άλλοι παράγοντες για αυτή την επιλογή, όπως είναι η φροντίδα των απογόνων και της μητέρας τους από το αρσενικό, η τάση για συνεργασία και αφοσίωση, η στοργή. 

Έτσι λοιπόν και εμείς οι άνθρωποι, που προφανώς ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία, δεν φαίνεται να απέχουμε και πολύ από τους κανόνες της φύσης αλλά μάλλον τους ακολουθούμε με τον δικό μας βέβαια τρόπο.
 
Αν δούμε το θέμα μέσα από τα μάτια της εξελικτικής ψυχολογίας, φαίνεται ότι μία από τις πρώτες ανάγκες που ζητάει ικανοποίηση, είναι αυτή της αναπαραγωγής. 

Αρκετές έρευνες καταλήγουν στο ότι υπάρχουν διαφορές στην αναζήτηση συντρόφου ανάμεσα στα δύο φύλα.
 
Οι άνδρες παρουσιάζονται να επιλέγουν με βάση κυρίως τα σωματικά χαρακτηριστικά, δηλαδή να βρουν μία νέα και ωραία γυναίκα που θα τους δώσει γερά παιδιά – για τους άνδρες τα σωματικά χαρακτηριστικά θεωρούνται ως εγγύηση νεότητας και καλής υγείας.
 
Οι γυναίκες από την άλλη αναζητούν συναισθηματική και οικονομική ασφάλεια, έτσι αναζητούν τον άνδρα που θα είναι όχι μόνο υγιής αλλά και καλός γονιός, υποστηρικτικός σύντροφος και καλός «κουβαλητής». 

Μέσα από τα χρόνια τα χαρακτηριστικά που αναζητούμε στο ταίρι μας αλλάζουν, μεταβάλλονται και τροποποιούνται όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ρόλους μας στην κοινωνία.
 
Η γυναίκα σήμερα εργάζεται, είναι οικονομικά ανεξάρτητη, μπορεί να αναθρέψει ακόμη και μόνη της τα «μικρά» της.
 
Δεν έχει τόσο μεγάλη ανάγκη λοιπόν από τον άνδρα κουβαλητή, έχει όμως ανάγκη από τον καλό σύντροφο που θα σταθεί στο πλάι της, θα την στηρίξει και θα τον νιώθει δίπλα της.
 
Αναζητά και διεκδικεί την συντροφικότητα αλλά και την σεξουαλικότητα όχι μόνο για αναπαραγωγικούς λόγους και για τη διαιώνιση του είδους αλλά και για τη δική της ικανοποίηση και ευχαρίστηση.
 
 
 
 *Δρ Θάνος Ασκητής ,ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77