Δικαστήριο αναγνωρίζει σχέση μεταξύ χρήσης κινητού και εμφάνισης εγκεφαλικού όγκου
08:41 - 26 Απριλίου 2017
Δικαστήριο στην νότια Ιταλία και συγκεκριμένα στην πόλη Ιβρέα εξέδωσε στις 11 Απριλίου 2017 απόφαση με την οποία αναγνωρίζει ότι όγκος που εμφανίστηκε στον 57χρονο Ρομπέρτο Ρομέο συνδέεται με την παρατεταμένη χρήση κινητού τηλεφώνου -3 έως 4 ώρες κάθε μέρα επί 15 χρόνια, καθώς το επέβαλλε το επάγγελμά του (υπάλληλος τηλεπικοινωνιών, ο οποίος συνεχίζει να εργάζεται στην Telecom Italia).
Ο Ρομέο δεν στράφηκε κατά της Telecom Italia, αλλά κατά της κρατικής υπηρεσίας κοινωνικής ασφάλισης. Ο Ρομέο θα λαμβάνει ισόβια μηνιαία σύνταξη 500 ευρώ για αναπηρία σε βαθμό 23% που προβλέπεται για τα θύματα εργατικών ατυχημάτων -η αφαίρεση του καλοήθους όγκου είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του ακουστικού του νεύρου.
Πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση που συνδέει τη χρήση κινητού με σοβαρή βλάβη στην υγεία, παρά το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα μέχρι σήμερα επιμένει ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, τουλάχιστον για τη μέση χρήση.
«Είναι η πρώτη φορά διεθνώς που δικαστήριο αναγνωρίζει ότι συσχετίζεται η «ακατάλληλη» χρήση κινητού τηλεφώνου με εγκεφαλικό όγκο», δήλωσαν οι δικηγόροι του ενάγοντα, Στέφανο Μπερτόνε και Ρενάτο Αμπρόσιο. «Έντονη χρήση είναι μια ώρα την ημέρα και εγώ την ξεπέρασα κατά πολύ», δήλωσε ο ενάγοντας στο τηλεοπτικό κανάλι SkyTG24.
Εντούτοις, υπήρχε ένα δικαστικό προηγούμενο στην Ιταλία: Το 2012 το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε πωλητή ο οποίος χρησιμοποιούσε επί 6 ώρες καθημερινά το κινητό τηλέφωνό του, παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο χαμηλότερης βαθμίδας νωρίτερα δεν αναγνώριζε τη σχέση ανάμεσα στην παρατεταμένη χρήση κινητού και τον εγκεφαλικό όγκο που εμφάνισε ο εργαζόμενος.
Τώρα, η ιταλική υπηρεσία προστασία του καταναλωτή Codacons δηλώνει στο Associated Press πως θα επιδιώξει να καταθέσει ομαδική προσφυγή με βάση την απόφαση Ρομέο με σκοπό να υποχρεωθούν οι κατασκευαστές να διαθέτουν τις συσκευές τους στην Ιταλία με εμφανή σχετική προειδοποίηση για τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση τους, οι οποίοι, αξιώνει η υπηρεσία, θα πρέπει να αναγνωριστούν και από την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης στην Ιταλία.
Ο Ρομέο δηλώνει πως δεν θέλει να δαιμονοποιήσει τις συσκευές, έκρινε όμως ότι η απόφαση πρέπει να δημοσιοποιηθεί -η οποία μόλις έγινε γνωστή- ώστε να μάθουμε περισσότερα για το πώς και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να τις χρησιμοποιούμε. Δεν προτίθεται να προσφύγει κατά οποιουδήποτε κατασκευαστή κινητού τηλεφώνου.
Βλάβες στην υγεία με «βαριά» χρήση κινητού τηλεφώνου θεωρούνται πιθανές, εντούτοις οι σχετικές έρευνες δεν έχουν οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα. Μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του προγράμματος National Toxicology Program στις ΗΠΑ αφορά στην υποβολή ποντικιών στην ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα σήματα κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ ανά δέκα και επί δέκα λεπτά, επί συνολικά 9 ώρες κάθε ημέρα, μια ημέρα πριν την γέννησή τους έως και 2 ετών. Μέχρι στιγμής καταγράφονται «μικροί δείκτες όγκων στον εγκέφαλο και την καρδιά αρσενικών ποντικιών, όχι όμως στα θηλυκά».
Η έρευνα αυτή συνεχίζεται και θα υποβληθεί στην ενδελεχή εξέταση της επιστημονικής κοινότητας προς επιθεώρηση (peer review) στο τέλος του 2017.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η προγενέστερες έρευνες σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού, με βάση την παρατήρηση, είχαν «περιορισμένες αποδείξεις αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου εξαιτίας της χρήσης κινητού τηλεφώνου».
Πηγή: tech.in.gr