Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ζητά η Πίρι

H εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας προτείνει στο ΕΚ προς ψήφιση μια έκθεση που θα ζητά τη διερεύνηση όλων των παρατυπιών του πρόσφατου δημοψηφίσματος, θα ζητά από τα κράτη μέλη της ΕΕ να συναντηθούν με την Τουρκία το συντομότερο δυνατό σε μια διάσκεψη κορυφής για να συζητήσουν την προφανή κρίση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας , ενώ παράλληλα προτείνει το πάγωμα των λεγόμενων προενταξιακών κονδυλίων.
 
Ειδικότερα, το προσχέδιο που περιήλθε σε γνώση του ΚΥΠΕ "καλεί την Κομισιόν να λάβει υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία κατά τη διενέργεια της ενδιάμεσης αναθεώρησης των κονδυλίων το 2017 και να αναστείλει όλα τα προενταξιακά κονδύλια εάν η Τουρκία δεν συμμορφώνεται επαρκώς με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης".
 
Η έκθεση αναφέρει ότι το ΕΚ "εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν χρησιμοποιήθηκαν στο έπακρο και ότι με την πάροδο των ετών η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ έχασε την υποστήριξη των πολιτών και από τις δύο πλευρές". Η έκθεση αναφέρει ότι η ΕΕ "παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία και τη διατήρηση ανοικτού διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις, συνιστά στο Συμβούλιο να καλέσει επειγόντως την τουρκική κυβέρνηση για σύνοδο κορυφής για να συζητήσει την προφανή κρίση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας".
 
Σχολιάζοντας τη διαδικασία του δημοψηφίσματος και τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η έκθεση "καταδικάζει έντονα πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν, κατηγορώντας ορισμένους ηγέτες της ΕΕ για πρακτικές ναζισμού και προειδοποιεί ότι η συνέχιση τέτοιων αδικαιολόγητων δηλώσεων υπονομεύει την αξιοπιστία της Τουρκίας ως πολιτικού εταίρου".
 
Επιπλέον, "σημειώνει με ανησυχία τις αναφορές σχετικά με εικαζόμενες πιέσεις στα μέλη της τουρκικής διασποράς που ζουν στα κράτη μέλη" και καταδικάζει τις τουρκικές αρχές για πιθανή παρακολούθηση των πολιτών με διπλή υπηκοότητα στο εξωτερικό, ενώ εκφράζει την ανησυχία της για την ακύρωση ενός μεγάλου αριθμού διαβατηρίων, που αφήνουν τους ανθρώπους χωρίς υπηκοότητα".
 
Η Κάτι Πίρι σημειώνει επίσης ότι η ελευθέρωση των θεωρήσεων είναι σημαντική για τον τουρκικό πληθυσμό, θα ενισχύσει τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων και ως εκ τούτου ενθαρρύνει την τουρκική κυβέρνηση να "συμμορφωθεί με τα τελευταία απομένοντα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας".
 
Η έκθεση είναι επίσης σαφής ότι "τα μέτρα που λήφθηκαν στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είχαν μαζικές, δυσανάλογες και μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στην προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών στη χώρα", ενώ καταδικάζει "τη συλλογική απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων, τη μαζική εκκαθάριση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τις συλλήψεις δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, δικαστών, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκλεγμένων υπαλλήλων και απλών πολιτών, τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων και διαβατηρίων με βάση νόμους έκτακτης νομοθεσίας χωρίς εξατομικευμένες αποφάσεις και χωρίς τη δυνατότητα έγκαιρης δικαστικής επανεξέτασης".
 
Επιπλέον, η έκθεση "υποστηρίζει την ανεξάρτητη αξιολόγηση όλων των αιτιάσεων σχετικά με τις παρατυπίες, σημειώνει τις παρατηρήσεις της Επιτροπής της Βενετίας σχετικά με τη συνταγματική μεταρρύθμιση και υπογραμμίζει ότι οι προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις δεν σέβονται τις θεμελιώδεις αρχές του διαχωρισμού των εξουσιών και των επαρκών ελέγχων και ισορροπιών".
 
Η έκθεση καταδικάζει επίσης έντονα τις παραβιάσεις της ελευθερίας έκφρασης και των σοβαρών παραβιάσεων της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των δυσανάλογων απαγορεύσεων σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνική δικτύωσης και σημειώνει με ανησυχία το κλείσιμο περίπου 170 μέσων μαζικής ενημέρωσης - συμπεριλαμβανομένων όλων σχεδόν των κουρδικών μέσων ενημέρωσης - και τη φυλάκιση περισσότερων από 150 δημοσιογράφων".
 
Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση, το ΕΚ πρέπει να "ανησυχεί ότι για το ότι δικαστές και οι εισαγγελείς εξακολουθούν να υφίστανται ισχυρή πολιτική πίεση και ότι πολλοί απολύθηκαν ή συνελήφθησαν". Καλεί δε την Τουρκία να αποκαταστήσει και να εφαρμόσει όλες τις νομικές εγγυήσεις για να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του νόμου για το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HS), προκειμένου να μειωθεί η επιρροή της εκτελεστικής εξουσίας στο Συμβούλιο".
 
  

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε η αναθεώρηση της «Κόκκινης Βίβλου» Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας
Απορρίφθηκε η έφεση του πρώην γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ
Μαθητής άνοιξε πυρ σε καφετέρια λυκείου στο Νάσβιλ-Τουλάχιστον δύο τραυματίες
Πήδηξαν από ένα τρένο για να σωθούν από τη φωτιά και τους πάτησε άλλο
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά αυξημένη επιβολή νόμου και διυπηρεσιακή συνεργασία κατά διακινητών μεταναστών
Απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις ο Τραμπ αν δεν βρεθεί «τώρα» συμφωνία για την Ουκρανία
Νεκρός 12χρονος έπειτα από επίθεση με μαχαίρι στη Βρετανία-Συνελήφθη 14χρονος
Στοχοποίησε τάξη παιδικού σταθμού ο δράστης στη Βαυαρία-Προσπάθησαν να τον σταματήσουν οι συνοδοί
Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαφύγει στο Νότιο Σουδάν
Ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν στην πυρκαγιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου στην Τουρκία