Σοβαρά επεισόδια χθες βράδυ έξω από το τουρκικό προξενείο στη Θεσ/κη

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας έξω από το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της πορείας μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ομάδα διαδηλωτών, θέλοντας να θυροκολλήσει ψήφισμα στο προξενείο, προσπάθησε να σπάσει τον φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων, αλλά απωθήθηκαν και ακολούθησαν μικρής έκτασης επεισόδια. Η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών.
 
Η πορεία για την 102η επέτειο της Γενοκτονίας, στην οποία καλούσε το γραφείο Θεσσαλονίκης της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους. «Η αρμενική νεολαία δεν ξεχνά τη Γενοκτονία από τους Τούρκους», έγραφε το πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές στην κορυφή της παρέας.
 
Από την άλλη, ομαλά κύλησαν οι διήμερες εκδηλώσεις στην Αθήνα για την 102η επέτειο της γενοκτονίας του αρμενικού λαού από την Τουρκία, που ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας με συγκέντρωση και στην Πλατεία Συντάγματος και πορεία διαμαρτυρίας προς την τουρκική πρεσβεία.
 
Προηγουμένως τελέστηκε επίσημη δοξολογία στο Μνημείο Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Νέα Σμύρνη και κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη του 1.500.000 θυμάτων.
 
Νέοι άνθρωποι κρατούσαν μια τεράστια σημαία της Αρμενίας, και φώναζαν το σύνθημα «αγώνας – νίκη – δικαίωση». Είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και δεν επετράπη σε αντιπροσωπεία των αρμενικών οργανώσεων να πλησιάσουν την τουρκική πρεσβεία, που είναι πολύ κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Προεδρικό Μέγαρο, για να θυροκολλήσει το υπόμνημα.
 
Το υπόμνημα τονίζει ότι ο αρμενικός λαός συνεχίζει με αμείωτη ένταση τον αγώνα του και απαιτεί από την Τουρκία «το αυτονόητο». Δηλαδή:
– Την αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας 1.500.000 Αρμενίων το 1915 και την ανάληψη των ευθυνών που αυτή συνεπάγεται.
– Την επιστροφή των κατεχομένων ιστορικών αρμενικών εδαφών, στο νόμιμο δικαιούχο τους, τον αρμενικό λαό.
– Την επιστροφή των αστικών και εκκλησιαστικών περιουσιών.
Επίσης απαιτείται από την Τουρκία:
– Να άρει αμέσως τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στη Δημοκρατία της Αρμενίας.
– Να σταματήσει την άκριτη υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν, σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο και να συμβάλει στις πρωτοβουλίες για την εξεύρεση μιας οριστικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Δειτε Επισης

Προφυλακίστηκε από το Δικαστήριο ο δεσμοφύλακας για τους εμπρησμούς-Παραδέχθηκε τρεις υποθέσεις
Παρέμβαση Αβέρωφ για κουρεμένους-Άμεση καταβολή 11 χιλιάδων αντί οκτώ στους δικαιούχους
Στην παρουσία της Ούρσουλας η εκδήλωση για τα 20χρονα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Έφεση για τις ποινές χάδι και τις αθωώσεις ετοιμάζουν συγγενείς θυμάτων-Ο κίνδυνος της παραγραφής
Καταχωρείται μέχρι τις 17 Μάϊου η ένσταση από πλευράς Ελεγκτή-Απαντά επί της ουσίας και προσθέτει αναφορές
Κατηγορήθηκαν γραπτώς τρία πρόσωπα για τη συμπλοκή στον Αστρομερίτη
Χειροπέδες σε τέσσερα πρόσωπα για υποθέσεις ναρκωτικών
Έκρηξη οργής μετά την απόφαση για το Μάτι -Πώς τα 111 χρόνια έγιναν 5 και οι καταδικασθέντες είναι ελεύθεροι
Συνελήφθη 26χρονη εκπαιδευτικός για σεξουαλική κακοποίηση 15χρονου
Ο Μπάιντεν προτρέπει Κατάρ και Αίγυπτο να πιέσουν τη Χαμάς για ομήρους