Κολπική Μαρμαρυγή – Ο σιωπηλός δολοφόνος
10:18 - 25 Απριλίου 2017
Τι είναι:
Κολπική Μαρμαρυγή είναι μία κατάσταση κατά την οποία η καρδιά χτυπά άρρυθμα επειδή τα ηλεκτρικά ερεθίσματα που είναι υπεύθυνα για τον καρδιακό παλμό δεν άγονται με φυσιολογικό τρόπο.
Στην περίπτωση που κάποιος πάσχει από Κολπική Μαρμαρυγή, μπορεί να αισθάνεται αίσθημα ταχυπαλμίας, δύσπνοια, εύκολη κόπωση, δυσφορία στο στήθος, ζάλη κ.α.
Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις, που η Κολπική Μαρμαρυγή δεν προκαλεί συμπτώματα.
Η Κολπική Μαρμαρυγή μπορεί να εμφανίζεται με περιστασιακά επεισόδια ή να είναι ”μόνιμη”.
Αίτια:
Είναι σημαντικό να επισημαίνεται ότι η παρουσία Κολπικής Μαρμαρυγής δε συνεπάγεται απαραίτητα την παρουσία οργανικής καρδιακής νόσου.
Η Κολπική Μαρμαρυγή συναντάται σε ένα ποσοστό περίπου 2% του πληθυσμού, αλλά το ποσοστό αυτό αυξάνεται δραματικά με την ηλικία, για παράδειγμα, σε ηλικίες άνω των 75 ετών το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 10 %.
Εκτός της ηλικίας, άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν είναι η κληρονομικότητα και ο τρόπος ζωής. Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, οι ακατάλληλες διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη άσκησης ενοχοποιούνται.
Επιπλέον, η υψηλή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια, η στεφανιαία νόσος και οι βαλβιδοπάθειες μπορούν να συμβάλλουν στην εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής. Προβλήματα με το θυρεοειδή επίσης μπορούν να προκαλέσουν Κολπική Μαρμαρυγή.
Ποιες είναι οι συνέπειες της Κολπικής Μαρμαρυγής:
Η πιο σημαντική συνέπεια της Κολπικής Μαρμαρυγής είναι το ρίσκο για σχηματισμό θρόμβου μέσα στις καρδιακές κοιλότητες, ο οποίος υπάρχει ενδεχόμενο να μετακινηθεί στα εγκεφαλικά αγγεία και να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.
Επιπλέον, εάν η Κολπική Μαρμαρυγή δεν αντιμετωπισθεί κατάλληλα, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Θεραπεία:
Το πιό σημαντικό κομμάτι στη θεραπεία της Κολπικής Μαρμαρυγής, είναι η θεραπευτική αγωγή προς πρόληψη και αποφυγή σχηματισμού θρόμβων και συνεπώς εγκεφαλικών επεισοδίων.
Αυτό γίνεται με τη χρησιμοποίηση αντιπηκτικής αγωγής, όπως η παλαιή αλλά αποτελεσματική Βαρφαρίνη, αλλά και μία σειρά νέων αντιπηκτικών όπως το Dabigatran (Pradaxa), Rivaroxaban (Xarelto), Apixaban (Eliquis).
Σημαντικό ρόλο στην αγωγή για την Κολπική Μαρμαρυγή έχουν τα αντιαρρυθμικά φάρμακα που βοηθούν την καρδιά να διατηρεί τον φυσιολογικό ρυθμό της (π.χ. Αμιοδαρόνη, Προπαφαινόνη).
Ταυτόχρονα, φαρμακευτική αγωγή για ρύθμιση της καρδιακής συχνότητας χρησιμοποιείται συχνότατα σε ασθενείς με Κολπική Μαρμαρυγή (β΄αναστολείς, ανταγωνιστές ασβεστίου και δακτυλίτιδα).
Στις περιπτώσεις εκείνες όπου με τα φάρμακα δε μπορεί να αποκατασταθεί ο φυσιολογικός ρυθμός μπορεί να χρειαστεί να γίνει ηλεκτρική απινίδωση.
Σε περιπτώσεις ασθενών πού εμφανίζουν πολύ συχνές υποτροπές, μπορεί να γίνει στο Ηλεκτροφυσιολογικό Εργαστήριο μία ειδική επέμβαση που ονομάζεται κατάλυση (καυτηριασμός) των εκτόπων εστιών πού πυροδοτούν την Κολπική Μαρμαρυγή.
Η κατάλυση χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις που τα φάρμακα αποτυγχάνουν αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 70-80%.
* Δρ. Ιωάννης Μιχαλολιάκος – Συνεργάτη Mediterranean Hospital of Cyprus