Έτσι γίνονται οι απάτες από το διαδίκτυο – Πώς ξεγελούν τον κόσμο

Συμβουλές στους καταναλωτές να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας κατά τις αγορές τους μέσω διαδικτύου, δίνει η Αστυνομία, σημειώνοντας ότι οι αγορές αυτές αποτελούν την πιο συνηθισμένη μορφή απάτης και στις περιπτώσεις αυτές παρουσιάζονται στο διαδίκτυο διάφοροι δήθεν πωλητές ή αγοραστές εμπορευμάτων, κυρίως οχημάτων και κινητών τηλεφώνων.
Σε ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρεται ότι όταν οι επιτήδειοι παραλάβουν το ποσό, δεν αποστέλλουν το εμπόρευμα και ο εντοπισμός τους είναι σχεδόν αδύνατος, διότι σε όλες τις περιπτώσεις τα στοιχεία που δίδουν στο διαδίκτυο, αλλά και στις τράπεζες και στα γραφεία μεταφορών είναι ψευδή.
Τρόπος δράσης των απατεώνων:
• Τα εμπορεύματα παρουσιάζονται σε χαμηλότερες τιμές από τις συνηθισμένες για να προσελκύσουν θύματα.

• Η επαφή μεταξύ του θύματος και του απατεώνα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail).

• Μετά την πρώτη επαφή ακολουθούν άλλες που μπορεί να γίνουν και μέσω τηλεφώνων.

• Τις περισσότερες φορές οι εγκληματίες παρουσιάζονται ως οι ιδιοκτήτες, χρησιμοποιώντας διαφορετικά ονόματα. Με αυτό τον τρόπο παραπλανούν το θύμα τους και κάνουν δυσκολότερο τον εντοπισμό τους.

• Διαπιστώθηκε ότι οι εγκληματίες εκτός από τη χρήση διαφορετικών κάθε φορά ονομάτων χρησιμοποιούν και διάφορους τίτλους όπως directors of companies με σκοπό να φαίνεται η όλη διαδικασία πιο επίσημη και φυσικά για να παραπλανήσουν περισσότερο το θύμα τους.
• Όσον αφορά στην πώληση αυτοκινήτων οι εγκληματίες αποστέλλουν στα θύματα τους με e-mail ψεύτικα έγγραφα του αυτοκινήτου με τα οποία περιγράφουν τα διάφορα χαρακτηριστικά του.

• Οι εγκληματίες για να πετύχουν τους σκοπούς τους χρησιμοποιούν, επίσης, παραπλανητικές ιστοσελίδες ούτω καλούμενων εταιρειών μεταφοράς οι οποίες εγγυώνται την ασφαλή είσπραξη των χρημάτων για λογαριασμό των «πελατών» τους. Όταν, όμως, η πληρωμή γίνει από το θύμα, οι ιστοσελίδες αυτές αποσύρονται αμέσως από το internet και οι εγκληματίες δεν μπορούν να εντοπιστούν εκτός αν προσπαθήσουν ξανά να εξαπατήσουν το θύμα τους παραπληροφορώντας το ακόμα περισσότερο. Του αναφέρουν π.χ. ότι οι τελωνειακές αρχές πρέπει να πληρωθούν ή οτιδήποτε άλλο σκεφτούν, εάν αισθάνονται ότι το θύμα τους θα συνεχίσει να πληρώνει.

• Πολλές φορές το θύμα καλείται να πληρώσει μέσω εταιρείας μεταφορών ή εμβάζοντας τα χρήματα σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό. Σε αυτή την περίπτωση οι εγκληματίες χρησιμοποιούν (ενοικιάζουν) τραπεζικούς λογαριασμούς φοιτητών ή ανέργων οι οποίοι αποκομίζουν για τη χρήση του λογαριασμού τους κάποιο χρηματικό αντάλλαγμα.

Τα πρόσωπα αυτά τα οποία στην ουσία ενεργούν ως κομιστές λαμβάνουν οδηγίες από τους εγκληματίες να αποσύρουν αμέσως τα χρήματα που εμβάστηκαν στο λογαριασμό τους και να τα στείλουν / εμβάσουν στη συνέχεια σ’ αυτούς (εγκληματίες) χρησιμοποιώντας πολλές φορές τις υπηρεσίες εταιρειών μεταφοράς χρημάτων.
Συμβουλές:
• Για τις αγορές σας μέσω διαδικτύου πρέπει να γνωρίζετε ότι παίρνετε μεγάλο ρίσκο.
Αν δεν γνωρίζετε τον προμηθευτή σας, αποφύγετε να το κάνετε. Ο προμηθευτής πρέπει να προσδιορίζει τα ακριβή του στοιχεία όπως είναι η διεύθυνση, το όνομα, τηλέφωνα κ.λ.π.
Οι όροι της συμφωνίας πρέπει να είναι ξεκάθαροι. Η τιμή θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις τυχόν χρεώσεις. Πριν πληρώσετε επιβεβαιώστε ότι τα στοιχεία του προμηθευτή είναι αληθινά ελέγχοντας την προϊστορία του. Έτσι, θα έχετε τη δυνατότητα να τον εντοπίσετε αργότερα σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του.
Οι αξιόπιστες εμπορικές ιστοσελίδες παρέχουν συναλλαγές μόνο μέσω μεθόδων «ασφαλών ηλεκτρονικών συναλλαγών»(secure electronic transactions). Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν καταχωρείτε πληροφορίες πληρωμής όπως οι αριθμοί τραπεζικών καρτών, να ελέγχετε πάντα αν η διεύθυνση της ιστοσελίδας που έχετε επισκεφτεί ξεκινά με «https» και όχι με «http». Το «s» εδώ συμβολίζει την ασφάλεια /security. Αναζητήστε τη μικρή κλειδαριά στο κάτω δεξιό μέρος της σελίδας. Αυτό υποδεικνύει ότι η ιστοσελίδα είναι ασφαλής για συναλλαγή.
• Σε περίπτωση που θα πουλήσετε κάτι, μην αποδεχτείτε πληρωμή με επιταγή.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι πλαστή ή κλοπιμαία και να σας ζητηθεί αργότερα να αποζημιώσετε.
• Για τη χρήση κάρτας για συναλλαγές στο διαδίκτυο καλούνται οι χρήστες να χρησιμοποιούν τις ειδικές κάρτες τις οποίες προμηθεύουν οι τραπεζικοί οργανισμοί.
• Να έχετε υπόψη σας ότι όσα μέτρα ασφαλείας και αν λάβετε δεν σας παρέχουν 100% ασφάλεια.
 

Δειτε Επισης

Αποπειράθηκαν να κάνουν εικονικό γάμο και τελικά συνελήφθησαν
ΒΙΝΤΕΟ: Κόπηκαν δέντρα στη Λεμεσό λόγω δυνατών ανέμων-Σε συναγερμό η Πυροσβεστική
Άνοιξαν οι ουρανοί στη Λεμεσό-Προσοχή συνιστά η Αστυνομία (vids)
Τους στόχους της ΑΔΕ παρουσίασε ο Αγγελίδης στους κοινοτάρχες Δυτικής Λεμεσού
Στο νοσοκομείο με εγκαύματα ο ένοικος του διαμερίσματος που ξέσπασε φωτιά στη Λάρνακα (vids)
Για «παράνομη κατακράτηση» των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων του κάνει λόγο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε πολυκατοικία στη Λάρνακα-Στο σημείο η Πυροσβεστική
Απουσιάζει από τις 20 Οκτωβρίου 19χρονος (pics)
Άλλη μία σύλληψη για επίθεση σε διανομέα φαγητού-Καταζητείται τέταρτο πρόσωπο
Τρία άτομα στο νοσοκομείο μετά από τροχαίο ατύχημα-Παρέμβαση της Πυροσβεστικής για απεγκλωβισμό οδηγού