Ταξιδεύεις συχνά: Μάθε για τις ακτινοβολίες στα αεροδρόμια

Η έκθεση στην ιονίζουσα ακτινοβολία από τα συστήματα ασφάλειας στα αεροδρόμια προδιαθέτει στην ανάπτυξη καρκίνου λόγω ακτινοβολίας;
 
Τα συστήματα ασφαλείας τα οποία αρχικά χρησιμοποιούνταν στα αεροδρόμια για να μας ελέγχουν για τυχόν επικίνδυνα αντικείμενα, χρησιμοποιούσαν ιονίζουσα ακτινοβολία, όπως άλλωστε και τα διάφορα ακτινολογικά μηχανήματα στα νοσοκομεία.
 
Κατά τη διάρκεια ενός περάσματος μέσα από τα συστήματα ασφαλείας, λαμβάναμε δόση ακτινοβολίας 0.05 – 0.1 microsievert (μSV)
 
Βέβαια με μία απλή ακτινογαφία θώρακος, λαμβάνουμε δόση 100 φορές περισσότερη σε σχέση με το μηχάνημα του αεροδρομίου.
 
Αντιθέτως, οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί, εκτίθονταν σε περίπου 240 -380 περάσματα ετησίως από τα μηχανήματα ασφαλείας, σύμφωνα με τον ερευνητή Δρ Δαμιλάκη.
 
Ως αποτέλεσμα οι επαγγελματίες αυτού του κλάδου μπορεί να λαμβάνανε ετησίως μέχρι και 300 millisievert (mSv) (= 300,000 μSv).
 
Οι επιπτώσεις αυτής της μικρής δόσης ακτινοβολίας στο ευρύ ταξιδιωτικό κοινό δεν είναι γνωστές ακόμα, αλλά οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί που εκτέθηκαν σε πολλαπλάσια ακτινοβολία, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
 
Για αυτό το λόγο έγιναν προσπάθειες και αντικαταστάθηκαν αυτά τα συστήματα ασφαλείας με άλλες μηχανές μη-ιονίζουσας ακτινοβολίας, μετά από υποχρέωση που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο δέρμα αλλά και για άλλες βλάβες αυξάνουν, έστω και λίγο, τα μηχανήματα ελέγχου που χρησιμοποιούν ακτίνες Χ στα αεροδρόμια, επιβεβαίωσε και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
 
Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, πάντως, δοκιμάζονται και σαρωτές σώματος που, αντί για ακτίνες Χ, λειτουργούν με τη λεγόμενη ακτινοβολία Terahertz. Η ακτινοβολία αυτή βρίσκεται σε άλλο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και δεν θεωρείται ιονίζουσα.
 
 
*Δρ Αντρέας Ζαχαριάδης, Πνευμονολόγος, Ειδικός ΔιαταραχώνΎπνου, Senior Lecturer (Pulmonology)European University Cyprus
Πνευμονολογικό Κέντρο Λευκωσίας, τηλ: 22-355188