Βροντερό «όχι» στο νέο αίτημα για έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών
15:55 - 25 Απριλίου 2017
Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών το νέο αίτημα για έκδοση τριών από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στην Τουρκία.
Παράλληλα, το δικαστήριο διέταξε την άρση της κράτησης των "τριών", εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους πέντε αξιωματικούς το συμβούλιο Εφετών θα αποφασίσει σε άλλη συνεδρίασή του.
Νωρίτερα, αρνητική εισήγηση στο αίτημα των τουρκικών Αρχών για έκδοση των στρατιωτικών που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, υπέβαλε στο Συμβούλιο Εφετών η εισαγγελέας Ράνια Σταθέα για τους πρώτους τρεις από τους συνολικά οκτώ αξιωματικούς.
Όπως μάλιστα τόνισε η εισαγγελική λειτουργός «οι Αρχές της γείτονος χώρας προσπαθούν ανεπίτρεπτα να παρέμβουν στη δικαιοδοτική κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης», η οποία με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο είχε αρνηθεί την έκδοση των στρατιωτικών, επικαλούμενη ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων με βάση το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η εισαγγελέας μάλιστα χαρακτήρισε «προσχηματικό» το νέο αίτημα της Τουρκίας και αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα που οδήγησαν τρία διαφορετικά αρεοπαγιτικά συμβούλια να προχωρήσουν στην έκδοση αρνητικής γνωμοδότησης για το θέμα της έκδοσης των Τούρκων.
«Οι Έλληνες δικαστές είναι ανεξάρτητοι και υπακούουν μόνο στο Σύνταγμα τους νόμους και τη συνείδησή τους» είπε η κ. Σταθέα, η οποία επεσήμανε πως από την πρώτη απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης έως σήμερα όχι μόνο δεν έχει αλλάξει κάτι στην Τουρκία ως προς τα ζητήματα περί δίκαιης δίκης, αλλά αντίθετα μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα τέθηκε εκ νέου από τον κ. Ερντογάν ζήτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής. «Η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, παραμένει μία ευνομούμενη χώρα με απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής» είπε η εισαγγελέας και κατέληξε: «Εισηγούμαι να απορριφθεί το αίτημα της Τουρκίας».
Ο πρόεδρος του οποίου, Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος, με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας ανέφερε ότι «οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα».