Osadchiy: Η Ρωσία επιθυμεί σταθερότητα στη Μέση Ανατολή
20:35 - 25 Απριλίου 2017
Η Ρωσία πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει σταθερότητα στις χώρες της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία Stanislav Osadchiy.
Ο Πρέσβης της Ρωσίας, ο οποίος μιλούσε σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με θέμα την Ρωσική Εξωτερική Πολιτική στην Ανατ. Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, είπε ότι οι ιστορικές σχέσεις της Μόσχας με πολλές από τις χώρες της περιοχής αποτελούν ξεκάθαρο παράδειγμα των σχέσεων που βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και την συνεργασία σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, είπε ότι οι πρώτες ομάδες εξτρεμιστών Ισλαμιστών εμφανίστηκαν στο Αφγανιστάν και εξαπλώθηκαν στην βόρεια Αφρική, ενώ σήμερα είναι περισσότερο ενεργές στο Ιράκ και στη Συρία, έχοντας ήδη κατακτήσει πολλά εδάφη.
Σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία, ο Πρέσβης είπε ότι στη χώρα αυτή μαίνονται μάχες λόγω των επιθέσεων που εξαπολύουν οι Ισλαμιστές κατά των νόμιμων αρχών. Είναι παραδεκτό από πολλούς, ανέφερε, ότι αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε κυρίως μέσω της στήριξης της συριακής αντιπολίτευσης από τη Δύση και τους εταίρους της , που κατηγοριοποίησαν τους τρομοκράτες σε “ καλούς και κακούς”.
Από τον Σεπτέμβρη του 2015, πρόσθεσε, η Ρωσία ενεπλάκη ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στη διένεξη στη Συρία, τόσο στη Συρία όσο και σε επίπεδο του ΟΗΕ, με στόχο να διευκολύνει μια πολιτική διευθέτηση. Στηρίξαμε, είπε, τις Συμφωνίες στη Γενεύη ενώ ξεκινήσαμε την διαδικασία της Συνάντησης στην Αστάνα.
Χαρακτηρίζοντας την στάση της Ουάσινγκτον τα τελευταία χρόνια στη Συρία ως ανεπίτρεπτη, ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι οι ΗΠΑ, δεν είχαν κανένα δικαίωμα να παραβιάσουν τα αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα της Συρίας μέσω επιθέσεων με τον ισχυρισμό της χρήσης χημικών όπλων χωρίς να προηγηθεί ανεξάρτητη έρευνα περί αυτού.
Επιπρόσθετα, είπε, οι ενέργειες της διακυβέρνησης του Ντόναλτ Τραμπ επί του εδάφους δημιούργησαν νέα εμπόδια στις προσπάθειες που καταβάλλονται κατά της τρομοκρατίας στη Συρία και την περιοχή. Οχι μόνο η Ρωσία αλλά και πολλές άλλες χώρες ανέμεναν μια διαφορετική στάση της Ουάσινγκτον στην περιοχή, αλλά αυτό δυστυχώς δεν συνέβη, κατέληξε.
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ρωσικών Διεθνών Σχέσεων, Andrey Kortunov, ο οποίος είπε ότι το ερώτημα σήμερα δεν είναι η επιλογή μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχισμού, αλλά μεταξύ τάξης και χάους. Είπε ότι το πρόβλημα είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες μαζεύονται διάφορα προβλήματα τα οποία όχι μόνο δεν επιλύονται αλλά αυξάνονται συνεχώς.
Η περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής ήταν πάντοτε πηγή ανασφάλειας, ανέφερε και συνέχισε λέγοντας ότι την ασφάλεια την προσέφεραν μέσα στους αιώνες διάφορες μεγάλες αυτοκρατορίες, ή δυνάμεις. Αυτό που με ανησυχεί, είπε, δεν είναι ότι οι εξωτερικοί παίκτες θα συνεχίσουν να πιέζουν για να κατακτήσουν την περιοχή, αλλά ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή θα μειώσουν σε κάποια στιγμή το ενδιαφέρον τους στην περιοχή.
Σήμερα στην περιοχή, συνέχισε, υπάρχουν διάφορες πηγές κρίσεων που επηρεάζουν κάθε χώρα, όπως η πολιτειακή κατάσταση, όπως η κρίση ταυτότητας - που προσφέρει πρόσφορο έδαφος στον εξτρεμισμό- όπως η κλιματική αλλαγή στην περιοχή, κτλ, σε μια περιοχή που μόνο ο Αραβικός κόσμος έχει ένα πληθυσμό 400 εκατ. ανθρώπων.
Πιστεύω ότι αυτή η περιοχή της Μέσης Ανατολής με την δημογραφική της έκρηξη, τους αδύναμους θεσμούς της, τις διάφορες κρίσεις ταυτότητας, τις διενέξεις που μαίνονται παντού, και την τρομοκρατία, αποτελεί το κύριο πρόβλημα του διεθνούς συστήματος στον αιώνα που ζούμε, όχι μόνο για τις χώρες της περιοχής ή τις χώρες που γειτονεύουν αλλά για όλες τις χώρες του πλανήτη, τόνισε.
Η τρομοκρατία, είπε, δεν έχει σύνορα, εξαπλώνεται εύκολα και παντού και είπε ότι στη Συρία υπάρχουν αυτή τη στιγμή 7,000 αυτόνομες στρατιωτικές μονάδες, οι οποίες ζουν από τον πόλεμο που μαίνεται εκεί.
Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε, είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ταυτόχρονα χωρίς να αποκλείονται οποιεσδήποτε χώρες.
Επίσης, είπε ότι αυτό που είναι σημαντικότερο και αφορά και τον ρόλο της ΕΕ είναι ότι δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε την ατζέντα της ασφάλειας από την ατζέντα της ανάπτυξης. Η λύση σε αυτό, σημείωσε, είναι η μέθοδος `μαστίγιο και καρότο`.